Ο πήχης έχει μπει ψηλότερα παρά ποτέ στη διοργάνωση του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας και ο στόχος είναι να ανεβαίνει ψηλότερα τα επόμενα χρόνια ήταν το μήνυμα της συνέντευξης Τύπου του ΣΕΓΑΣ και των χορηγών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενόψει του αγώνα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου.

Η συνέντευξη ήταν αφιερωμένη στις παράλληλες πολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις. Για τη σημασία της διοργάνωσης του 18ου παγκόσμιου Συνεδρίου της AIMS καθώς και το 4ο συμπόσιο της IAAF με θέμα «Μαραθώνιος και Περιβάλλον», τη διεθνή αθλητική έκθεση (EXPO) καθώς και την μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, που έγινε παρουσία δεκάδων εκπροσώπων αθλητικού και πολιτιστικού ρεπορτάζ και ανταποκριτών ξένου Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής τόνισε: “Απομένουν δώδεκα ημέρες για τη διεξαγωγή του αγώνα και αυτό που κυριαρχεί όλο και περισσότερο είναι η σημασία της γιορτής της επετείου συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Θα ήταν μεγάλο λάθος αν δεν δίναμε στον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο βάρος στις επετειακές εκδηλώσεις καθώς αυτή η συγκυρία βοηθά τα μέγιστα στην ανάδειξη της ελληνικότητας του αγωνίσματος και παράλληλα στη μεγαλύτερη προβολή του ιστορικού γεγονότος στο οποίο στηρίζεται ο αγώνας.

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις επιβαλλόταν να είναι ανάλογες ενός τόσο μεγάλου γεγονότος και θέλω να ευχαριστήσω και εκ μέρους του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ την Πολιτεία, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΟΠΑΠ καθώς και τους εκπροσώπους όλων των φορέων που στηρίζουν την προσπάθεια για την κάλυψη μεγάλου μέρους του κόστους της διοργάνωσης“.

Ο ΓΓΑ, Πάνος Μπιτσαξής, μίλησε για τις αξίες που εκπέμπει ο Μαραθώνιος: “Ο Μαραθώνιος είναι το άθλημα των αθλημάτων. Σηματοδοτεί δύο μεγάλες αξίες. Την υπέρβαση και τη θυσία για το άγγελμα της νίκης. Ο 28ος Μαραθώνιος της Αθήνας σηματοδοτεί και το πως αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Πολιτισμού το συγκερασμό των μεγάλων αθλητικών γεγονότων με την καλλιέργεια του πνεύματος. Είναι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός αφού μετέχουν 12.000 δρομείς με τους προπονητές και συνοδούς τους. Είναι επί πλέον γεγονός τουριστικό και σ’ αυτό που γιορτάζουμε καλούμε το παγκόσμιο κοινό να το χαρεί μαζί μας“.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, Κώστας Παναγόπουλος, έδωσε τη διαβεβαίωση για μια ακόμη φορά: “Ο φετινός Μαραθώνιος θα είναι ξεχωριστός. Πέρα από το υψηλότερο παρά ποτέ επίπεδο διοργάνωσης στο οποίο στοχεύουμε είναι πλούσιο το πρόγραμμα και σε παράλληλες εκδηλώσεις.

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου ξεκινούν το Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων (ΑΙΜS) της ομοσπονδίας που εκπροσωπεί 350 Μαραθωνίους σε όλο τον κόσμο καθώς και της  Έκθεσης ΕΧPΟ. Στο Συνέδριο της AIMS δίνουν το παρών 96 εκπρόσωποι Μαραθωνίων. Στόχος του Συνεδρίου είναι το Μαραθώνιο Κίνημα να αναζητήσει την προοπτική του.

Στην εκδήλωση του Ζαππείου θα βραβευθούν διάσημοι Μαραθωνοδρόμοι όπως οι νικητές των Πανευρωπαϊκών 1969 και 1982, ο Αγγλος Ρον Χιλ και ο Ισπανός Αμπελ Αντόν, η Ρόζα Μότα από την Πορτογαλία, η Ολυμπιονίκης του Πεκίνου Ρουμάνα Κονσταντίνα Ντίτα κ.α.“.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Νικόλας Κανελλόπουλος, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του Κλασικού Μαραθωνίου ως τουριστικού γεγονότος: “Είμαστε περήφανοι που μετέχουμε στη στήριξη της διοργάνωσης του Μαραθωνίου. Θέλουμε ο Μαραθώνιος να αποτελέσει αιχμή του δόρατος για τον ελληνικό ποιοτικό τουρισμό αφού είναι διαπιστωμένο βάσει έρευνας ότι οι άνθρωποι που έρχονται στην Αθήνα για να τρέξουν και οι συνοδοί τους είναι πάνω από τον μέσο όρο από πλευράς μόρφωσης και οικονομικής δυνατότητας“.

Ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε., Χάρης Σταματόπουλος, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την παρουσία της εταιρείας στην ομάδα χορηγών του αγώνα: “Ευχαριστώ για τη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στον ΟΠΑΠ να συμμετάσχει ως χορηγός σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Ο ΟΠΑΠ προσπαθεί να δίνει το παρών σε όλο το φάσμα των μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Ο Μαραθώνιος είναι ευκαιρία για προβολή της Ελλάδας. Η γιορτή της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα είναι σημαντική αφού αφορά ένα γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της κλασικής εποχής του πολιτισμού μας. Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για την ευκαιρία που δόθηκε στον ΟΠΑΠ να συμμετάσχει στο γεγονός“.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Γκεσούλης, που έχει επιμεληθεί την αναπαράσταση στο Ζάππειο την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου της Μάχης του Μαραθώνα, αρκέστηκε να πει: “Μέλημά μας είναι να είναι εναρμονισμένη η εκδήλωση με το μήνυμα του Μαραθωνίου. Το θεατρικό δρώμενο είναι αγκαλιασμένο με κινηματογραφικό υλικό και βασικό θέμα είναι το άγγελμα της νίκης. Θα πω μόνο κάτι, ότι ο ημεροδρόμος θα συνδέεται και με τον Γρηγόρη Λαμπράκη και εκτός από τη βράβευση των μεγάλων αθλητών θα υπάρχει και συναυλία με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στην οποία θα τραγουδήσουν ο Δημήτρης Μπάσης και η Μαρία Βλάχου”.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κώστας Παναγόπουλος, σε παρέμβασή του τόνισε: “Ο Μαραθώνιος είναι πάντα αφιερωμένος στον αγωνιστή του αθλητισμού και της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Καλούμε τους Αθηναίους να έλθουν στο Ζάππειο στην εκδήλωση της Παρασκευής. Το Σάββατο, παραμονή της διεξαγωγής του αγώνα, θα πραγματοποιηθεί στον Τύμβο του Μαραθώνα η Τελετή Έναρξης με το άναμμα της Φλόγας του Μαραθωνίου που θα μεταφερθεί με λαμπαδηδρομία μαθητών στην Αφετηρία.

Η Φλόγα του Μαραθωνίου είναι πάντα αναμμένη στο Μουσείο Μαραθωνίου στον Μαραθώνα και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο όπου το ζητήσουν οι οργανωτές Μαραθωνίων. Επίσης στον Μαραθώνα το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το Συμπόσιο της AIMS με θέμα «Πράσινοι Μαραθώνιοι». Εμείς έχουμε ήδη ένα ευρύ οικολογικό πρόγραμμα που έχουμε στόχο να επεκταθεί όσο γίνεται. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς μας και ιδιαίτερα τον κύριο χορηγό μας την ALPHA BANK“.

Ο πρόεδρος του ΣΚΑΙ, Γιάννης Αλαφούζος, υπογράμμισε: “Πιστεύουμε ότι πέρυσι ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα και στόχος μας είναι να πετύχουμε μια κάλυψη καλύτερη και από πέρυσι“.

Νέα παρέμβαση του κ. Παναγόπουλου, που πρόσθεσε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα τρέξουν για πρώτη φορά 3.500 Έλληνες σε κλασικό Μαραθώνιο. Να ευχαριστήσουμε επίσης μεγάλους χορηγούς μας όπως η ADIDAS, που μας ντύνει, και η Powerade, που μας καλύπτει σε αθλητικά υγιεινά ποτά και κυρίως νερά, με 250.000 μπουκάλια νερού τα οποία βέβαια ανακυκλώνουμε.

Ευχαριστούμε ακόμη το ΚΤΕΛ Ανατολικής Αττικής που μας παραχωρεί 250 λεωφορεία για τη μεταφορά δρομέων και το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων για την υποστήριξή του, αφού διεξάγεται παράλληλα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Ενόπλων Δυνάμεων. Να ευχαριστήσω επίσης τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις που μας βοηθούν σημαντικά με την παρουσία τους“.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, τόνισε για το που αποσκοπεί η διοργάνωση: “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανεβάσουμε τη διεθνή απήχηση του αγώνα. Με τα περίπτερα σε ανάλογες εκδηλώσεις στο εξωτερικό βλέπουμε ότι έρχεται περισσότερος κόσμος, αλλά σίγουρα η καλύτερη διαφήμιση είναι οι ίδιοι οι μετέχοντες που μεταφέρουν τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους από το επίπεδο διοργάνωσης. Χρειάζονται χρήματα για να έλθουν κορυφαίοι δρομείς του κόσμου και μέχρι τώρα η Πολιτεία ουδέποτε χρηματοδότησε ως αθλητικό γεγονός τον Μαραθώνιο“.

Ο κ. Παναγόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος του προϋπολογισμού και αν καλύπτεται από τα έσοδα, τόνισε: “Δεν κρύβουμε κανένα στοιχείο της διοργάνωσης. Το ύψος του προϋπολογισμού είναι 1,5 εκατ. ευρώ και τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν περίπου στο ίδιο ύψος“, ενώ ο πρόεδρος του ΣΚΑΙ, κ. Αλαφούζος, διευκρίνισε ότι “η εικόνα της μετάδοσης του ΣΚΑΙ θα πάει σε όλο τον κόσμο μέσω του Internet“.

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.