Υπάρχουν τροφές που…κόβουν την όρεξη; Μάλλον ναι, απαντούν οι ειδικοί και μας τις παρουσιάζουν.

Η προσπάθεια για απώλεια βάρους «ταλαιπωρεί» όλο και περισσότερα άτομα σήμερα. Οι λάθος διατροφικές επιλογές, η καθιστική ζωή, αλλά και η έλλειψη άσκησης, είναι οι κυριότερες αιτίες παχυσαρκίας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όταν τα άτομα συνειδητοποιούν ότι έχουν αποκτήσει υπερβολικό βάρος, ξεκινούν αυστηρές δίαιτες στέρησης που καταλήγουν σε μεγαλύτερη πείνα και τελικά σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής.

Για την απώλεια βάρους, ισχύει μια απλή «εξίσωση»: πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε. Για να χάσετε βάρος πιο γρήγορα λοιπόν, μειώστε την πρόσληψη θερμίδων. Καλά όλα αυτά, πώς όμως θα διαχειριστείτε το αίσθημα της πείνας σας;

Η απάντηση λέγεται «τρόφιμα που κόβουν την όρεξη», έτσι ώστε να μη νιώθετε ποτέ ότι έχετε παραφάει. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να περιορίσουν την όρεξη φυσιολογικά, τρόφιμα χαμηλά σε θερμίδες που δεν εμποδίζουν να ακολουθήσετε το πρόγραμμα διατροφής που έχετε θέσει. Δείτε μερικά από αυτά:

Μήλο: ένα μήλο την ημέρα, όχι μόνο… κάνει το γιατρό πέρα, αλλά επίσης κρατά και την πείνα μακριά. Τα μήλα, δεν είναι μόνο χαμηλά σε θερμίδες και λίπος, αλλά επίσης καταστέλλουν την όρεξη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες δημιουργούν αίσθημα πληρότητας, διότι διευρύνονται στο στομάχι σας, οπότε χρειάζεται λιγότερη τροφή για να ικανοποιηθεί η πείνα σας. Τα μήλα περιέχουν επίσης φυσικά σάκχαρα, τα οποία διατηρούν ένα υγιές επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Αυτό εμποδίζει το σώμα από τη δημιουργία παρόρμησης για κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων. Σε μελέτη του 2003 που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, διαπιστώθηκε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που έτρωγαν το ισοδύναμο τριών μικρών μήλων ή αχλαδιών την ημέρα, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από εκείνες που δεν έτρωγαν μήλα. Η μελέτη βρήκε επίσης σημαντικά μεγαλύτερη μείωση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σε εκείνες που έτρωγαν μήλα ή αχλάδια σε σχέση με εκείνες που δεν έτρωγαν.

Βρώμη: η βρώμη είναι μια ακόμη πλούσια σε φυτικές ίνες τροφή, που περιέχει καλούς υδατάνθρακες που καίγονται αργά κι έτσι σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες, δημιουργεί επίσης γρηγορότερα, αίσθημα πληρότητας. Η βρώμη είναι επίσης ιδανική και για τους διαβητικούς, γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Κουκουνάρι: οι σπόροι του κουκουναριού, καταστέλλουν την όρεξη, εξαιτίας μιας ουσίας που περιέχουν, που ονομάζεται πινολενικό οξύ και η οποία στέλνει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, μειώνοντας την επιθυμία για πρόσληψη τροφής. Στο πλαίσιο έρευνας, 18 γυναίκες ανέφεραν κατά 29% μείωση της επιθυμίας για φαγητό και κατά 36% μείωση της πρόσληψης τροφής. Επίσης, το κουκουνάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, προσφέροντας ενέργεια στον οργανισμό.

Λιναρόσπορος: Εκτός του ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών, οι λιναρόσποροι είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Όσο περισσότερους λιναρόσπορους τρώτε με κάθε γεύμα, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Έτσι η πείνα μένει μακριά. Το καλύτερο με τους λιναρόσπορους, είναι ότι μπορείτε να τους βάζετε σε πολλά φαγητά, είτε πρόκειται για σαλάτες, σάντουιτς, μαγειρευτά κ.τ.λ.

Νερό: Αν πεινάτε πολύ, πιείτε νερό. Δεν έχει καθόλου θερμίδες και είναι ίσως ό,τι καλύτερο για να καταστείλετε την όρεξή σας. Αν πίνετε νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και όταν αισθάνεστε πεινασμένοι, «ξεγελάτε» τον εγκέφαλο, ώστε να νομίζει ότι το στομάχι είναι πλήρες.

Μια πρόσφατη μελέτη σε ανθρώπους που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 2 φλιτζάνια νερό πριν από τα γεύματά τους, έχασαν περίπου 7 κιλά σε 12 εβδομάδες, σε σύγκριση μ’ εκείνους που δεν έπιναν νερό και έχασαν 5 κιλά.

Πράσινο τσάι: το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τα αντιοξειδωτικά του και τα πλεονεκτήματά τους. Επίσης, προάγει την απελευθέρωση ορμονών που ελέγχουν ή περιορίζουν την επιθυμία για φαγητό. Το πράσινο τσάι προωθεί τη θερμογένεση, η οποία αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, αναστέλλοντας την πέψη του λίπους και ενισχύοντας την ενέργεια. Επίσης καίει με φυσικό τρόπο το λίπος και βοηθά στην καύση έως και 43% περισσότερου λίπους.

Σούπες: οι διαιτολόγοι συνιστούν τουλάχιστον δύο μερίδες σούπας χαμηλών θερμίδων, για κάθε άτομο που ακολουθεί δίαιτα. Οι σούπες καταστέλλουν την όρεξη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό και βοηθούν στην απώλεια βάρους λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Pennsylvania State University διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο μερίδες σούπας χαμηλών θερμίδων καθημερινά, έχασαν 50% περισσότερο βάρος από εκείνους που κατανάλωσαν το ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων με άλλα φαγητά.

Σαλάτες: δε θα σας άρεσε μια σαλάτα λαχανικών με μαρούλι, σπανάκι και ρόκα; Φάτε λοιπόν μια μικρή σαλάτα πριν από το κύριο γεύμα σας για να να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες θα καθυστερήσει την είσοδο της γλυκόζης στο αίμα και δεν θα νιώθετε ότι πεινάτε γρήγορα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dietetic Assocation, αναφέρει ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μια απλή σαλάτα 100 θερμίδων πριν από το δείπνο, κατανάλωναν 12% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Μαύρη σοκολάτα: αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος! Από όλα τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα σας αρέσει περισσότερο. Να θυμάστε όμως, ότι συνιστώνται μόνο πολύ μικρές ποσότητες μαύρης σοκολάτας. Η γλυκόπικρη γεύση της πραγματικής μαύρης σοκολάτας, βοηθά στην καταστολή της όρεξης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, μπορούν να ενεργήσουν για να καταστείλουν την όρεξη, βοηθώντας στην απώλεια κιλών και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Είστε σίγουροι λοιπόν ότι θέλετε ακόμη να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα στέρησης; Το μόνο που κάνουν οι ακραίες δίαιτες είναι να σας στερούν από ενέργεια. Εξάλλου, για πόσο μπορείτε να μείνετε μακριά από τα αγαπημένα σας τρόφιμα; Προτιμήστε λοιπόν να τρώτε τις παραπάνω τροφές που «κόβουν» την όρεξη, ώστε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.