Ο Lepanto στους Θεούς του Ολύμπου

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 διεξήχθη ο 7ος Αγώνας Olympus Marathon απόστασης 43,8Km, ο  δυσκολότερος αγώνας βουνού της χώρας μας, ο οποίος έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση και στο εξωτερικό. Ο αγώνας διεξάγεται τα τελευταία χρόνια την  τελευταία Κυριακή του Ιούνη και κράτησε και φέτος καθηλωμένο το ενδιαφέρον αθλητών και θεατών.

Ο “Olympus Marathon” είναι ο μοναδικός διεθνής αγώνας ορεινού τρεξίματος (διεθνώς υπάρχουν αρκετοί όροι που προσδιορίζουν το άθλημα: skyrunning, mountain rumnning, trail running) στην Ελλάδα και γίνεται στον Όλυμπο, το μυθικό «βουνό των θεών» με την παγκόσμια φήμη. Η διαδρομή του αναβιώνει την ιερή πορεία των πιστών της αρχαιότητας, οι οποίοι ανέβαιναν από τη λατρευτική πόλη του Δίου κάθε αρχή καλοκαιριού στις κορυφές του Ολύμπου, για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό, τον πατέρα των θεών, το Δία, και να καταθέσουν τα αφιερώματά τους. Η διαδρομή του αγώνα, ακολουθεί στην αρχή της την ίδια ακριβώς αρχαία διαδρομή, την ίδια εκείνη περίοδο του χρόνου που οι αρχαίοι Έλληνες όδευαν ψηλά στις κορυφές του βουνού που έμελλε να αποτελέσει στην εποχή μας ένα παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού.

Από το σχεδόν απόλυτο μηδέν υψόμετρο της εκκίνησης στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στα 3 μόλις μέτρα, οι αθλητές φτάνουν μετά από 21 χιλιόμετρα πάνω στα εκπληκτικής ομορφιάς μονοπάτια του Ολύμπου μέχρι τα 2780 μέτρα, περνώντας μπροστά από τον «Θρόνο του Δία», μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες κορυφές του βουνού. Η ανάβαση από την εκκίνηση του αγώνα μέχρι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής είναι σχεδόν μονοκόμματη, καλύπτοντας σε 21 χιλιόμετρα πάνω από 2900 μέτρα ανάβασης. Ο αγώνας, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 44 χιλιόμετρα, ολοκληρώνεται στην πόλη του Λιτοχώρου, ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά θέρετρα της βόρειας Ελλάδας, σε υψόμετρο 300 μέτρα. Η διαδρομή του αγώνα διασχίζει όλη την ανατολική πλευρά του βουνού και η θέα που έχουν οι αθλητές καθώς αγωνίζονται κόβει την ανάσα, στα ψηλότερα σημεία της.

O καιρός φέτος ήταν ευνοϊκός. Χωρίς ζέστη, αλλά με δροσιά και συννεφιά, οι αθλητές είχαν ένα εμπόδιο λιγότερο να αντιμετωπίσουν. Στη κορυφή η θερμοκρασία έφτανε τους 2-3 βαθμούς, ενώ δεν απουσίασε η ομίχλη σε μερικά σημεία. Στα μείον, η απουσία του περισσότερου κόσμου από σημεία όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος που μέχρι πέρυσι επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων. Επίσης σε μερικούς σταθμούς τα τζελ δεν έφτασαν για όλους τους αθλητές, αντίθετα τα υπόλοιπα υλικά ήταν σε επάρκεια.

Στον αγώνα είχαν γραφτεί 547 αθλητές εκ των οποίων πήραν εκκίνηση οι 480 και τερμάτισαν εντός του ορίου των 10 ωρών οι 420 (393 άνδρες, 27 γυναίκες). Απ´ αυτούς 4 κατέβηκαν τις 5:00 ώρες, 13 συνολικά τις 5:30, 33 τις 6:00, 52 τις 6:30, 92 τις 7:00, 226 τις 8:00, 338 τις 9:00 ώρες. Πολλοί δρομείς ξεπέρασαν τον εαυτό τους και συνέτριψαν τους ατομικούς χρόνους, ακόμη και κατά μιάμιση ώρα. Υπήρξαν και περιπτώσεις αθλητών που πάντα τερματίζουν σε πολύ καλές θέσεις, κι όμως μπόρεσαν να ρίξουν μισή ώρα το χρόνο τους.

Στους νικητές είχαμε γαλλική επικράτηση με τους Sebastian Chaigneau και τη συμπατριώτισσα του Lisel Dissler να αναδεικνύονται  οι φετινοί νικητές. Η μάχη στους άνδρες ήταν συναρπαστική και νικητής τελικά αναδείχτηκε ο Chaigneau (τρίτος πέρυσι μαζί με τον D.Sherpa) με 4:47:35, εννιά λεπτά καλύτερος από πέρυσι. Δεύτερος ο συμπατριώτης του Michel Rabat με 4:48:22, με τον οποίο προπορεύονταν μαζί σε μεγάλο διάστημα του αγώνα. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στον Αλέξη Γκούνκο (φωτο) που τερμάτισε τρίτος με 4:49:01 πολύ κοντά στους πρώτους, διεκδικώντας ακόμη και τη νίκη, καταρρίπτοντας κατά 21 λεπτά το ρεκόρ του και συντρίβοντας τις 5 ώρες. Στη Γαλλία πήγε για τρίτη συνεχή χρονιά η πρώτη θέση στις γυναίκες, αυτή τη φορά με τη Lisel Dissler να κόβει το νήμα σε 5:51:35 (25η γενικής). Σε μεγάλη μέρα η Ναταλία Παπουνίδου τερμάτισε δεύτερη (43η γενικής) σε 6:20:27 βελτιώνοντας οκτώ λεπτά το περσινό ρεκόρ της. Τρίτη η Ρουμάνα Giannina Ramone Tanase 6:27:16

Το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων & Υπεραποστάσεων Lepanto εκπροσώπησαν αυτή τη φορά 4 δρομείς, οι Δημήτρης Καραχάλιας (ο οποίος συμμετείχε για 3η συνεχόμενη χρονιά) και οι πρωτάρηδες Θανάσης Κουλούρης, Χρήστος και Παναγιώτης Κόγγος. Καλύτερος από τους αθλητές μας ο Δημήτρης Καραχάλιας ο οποίος παρά την έλλειψη προπονήσεων και τις δυσκολίες του αγώνα, τερμάτισε στην πολύ τιμητική 43η θέση της γενικής κατάταξης  – μαζί με τη δεύτερη στις γυναίκες Ναταλία Παπουνίδου –  με τον πολύ καλό χρόνο 6:20:27.

Ο 7ος λοιπόν Olympus Marathon πέρασε στο παρελθόν, η σκυτάλη πηγαίνει στον 8ο. Πολλά-πολλά συγχαρητήρια σε όσους μετείχαν στον αγώνα!

Δείτε φωτο του αγώνα:

Περισσότερες φωτογραφίες στο

http://www.go-mrp.com/photo_album.php?article_id=44&point_id=188

Δείτε το slideshow του αγώνα στο

http://www.go-mrp.com/om09.html

Τα αναλυτικά αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης:
http://www.olympus-marathon.com/index.php

Από admin

Μια σκέψη στο “Αποτελέσματα 7ος Olympus Marathon 2010”
  1. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά του συλλόγου που έτρεξαν σ’αυτό το δύσκολο αγώνα και τερμάτισαν. Ιδιαίτερα μάλιστα στο Δημήτρη που κρατάει πάντα ψηλά τη σημαία του συλλόγου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.