Σουβλιές στα πλευρά
Πήγατε για τρέξιμο, ξεκινήσατε και όλα πήγαιναν καλά. Μετά, όμως, από λίγα λεπτά σας έχουν «τρελάνει» μερικές σουβλιές στα πλευρά που νομίζετε ότι είναι το συκώτι ή η σπλήνα; Κι όμως, το πιθανότερο είναι να οφείλονται σε αντίδραση του διαφράγματός σας στην απότομη αύξηση του ρυθμού της αναπνοής και στο ξεκίνημα της νέας σας δραστηριότητας! Καμία ανησυχία.
Αντιμετώπιση
Σταματήστε για λίγο το τρέξιμο μέχρι να ηρεμήσει ο πόνος, και στη συνέχεια, πάρτε μερικές βαθιές εισπνοές εκπνέοντας όλο τον αέρα. Έπειτα, ξεκινήστε και πάλι σε χαλαρή ένταση. Λογικά η πίεση θα έχει περάσει και μαζί της και ο πόνος. Όσο βελτιώνεστε με τον καιρό οι πόνοι αυτοί θα εξαφανιστούν. Αν, ωστόσο, ο πόνος επιμένει σε κάθε σας προπόνηση τότε καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για μία γενική εξέταση ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άλλη αιτιολογία.


Ενόχληση στο συκώτι
Εκεί που τρέχετε ξαφνικά αισθάνεστε έναν έντονο πόνο στο συκώτι δεξιά και χαμηλά. Σκεφθείτε, μήπως καταναλώσατε ένα βαρύ γεύμα, με πολλά φρούτα ή γλυκά λίγο πριν την προπόνηση. Σε αυτήν την περίπτωση το συκώτι διογκώνεται λόγω του ότι φιλτράρει τις τροφές που σε συνδυασμό με την άσκηση σας στέλνει μηνύματα πόνου.
Αντιμετώπιση
Σταματήστε το τρέξιμο και πιείτε λίγο νερό. Γενικά προσπαθήστε να μην καταναλώνετε γεύματα πλούσια σε λιπαρά και σοκολάτα ως και τρεις ώρες πριν το τρέξιμό σας καθώς το συκώτι είναι ακόμα αρκετά «απασχολημένο» με το φιλτράρισμα του αίματός σας και σε συνδυασμό με την άσκηση, όπως αναφέραμε, διογκώνεται ακόμα περισσότερο.
Πόνοι στα καλάμια
Ξεκινήσατε το τρέξιμο και πέσατε με τα… μούτρα; Τότε, ίσως, τα καλάμια σας να διαμαρτυρηθούν. Συχνά, λοιπόν, οι νέοι δρομείς ενοχλούνται από πόνους μπροστά στα καλάμια μετά από τις πρώτες τους προπονήσεις που πολύ πιθανόν να οφείλονται σε απότομη αύξηση της προπόνησης ή στην εκτέλεσή της σε πολύ σκληρά εδάφη. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχήσει αλλά θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη για να αποφύγετε τα χειρότερα, μέχρι να προσαρμοστούν τα πόδια σας στο τρέξιμο.
Αντιμετώπιση
Η καλύτερη λύση είναι η κρυοθεραπεία. Μετά την προπόνηση ή και μερικές ώρες μετά βάλτε ψυχρά επιθέματα στα καλάμια σας και θα αισθανθείτε μεγάλη ανακούφιση. Επιπλέον αποφύγετε για 2-3 μέρες τις έντονες προπονήσεις και τα σκληρά εδάφη.
Πιάσιμο
Ένας άλλος συχνός πόνος για τους νέους κυρίως δρομείς είναι αυτό που λέμε μυϊκό πιάσιμο. Πρόκειται για μυϊκές ενοχλήσεις που υποδηλώνουν ουσιαστικά πολύ μικρό τραυματισμό των μυικών ινών. Συνήθως εκδηλώνεται μία ή και δύο μέρες μετά από μία πρώτη προπόνηση ή μετά από προπονήσεις που ήταν αρκετά πιο έντονες από αυτές που συνηθίζετε. Μετά το τρέξιμο, το πιάσιμο μπορεί να εκδηλωθεί στους μηρούς και τις γάμπες, ενώ μετά από προπονήσεις που περιελάμβαναν γρήγορο τρέξιμο μπορεί να επηρεάσει τους γλουτούς και τους δικεφάλους. Αν τρέξατε για πρώτη φορά σε ανηφορικά κομμάτια οι γλουτοί, οι δικέφαλοι και οι γάμπες ενδέχεται να είναι πιασμένοι τις επόμενες ημέρες, ενώ αντίθετα, αν τρέξατε σε κατηφόρες τότε οι τετρακέφαλοι είναι αυτοί που θα την… πληρώσουν.
Αντιμετώπιση
Το ντους με κρύο νερό και η κρυο θεραπεία μετά την προπόνηση είναι μία άμεση λύση. Όμως το πιάσιμο περνάει με… τρέξιμο. Αν αισθάνεστε αρκετά πιασμένοι μετά από τις πρώτες σας προπονήσεις προσπαθήστε την επόμενη μέρα να περπατήσετε για 20-30 λεπτά ή και να τρέξετε σε μία χαλαρή ένταση. Ιδανικά, ολοκληρώστε με πολλές αλλά ήπιες διατάσεις.

Από admin

Μια σκέψη στο “Συνηθισμένα δρομικά «πονάκια» και πώς να τα εξαφανίσετε”
  1. ΤΑ ΠΟΝΑΚΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΑΝΥΣΗΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ.ΕΓΩ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΧΑ ΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟ ΜΗΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥΔΙΑΖΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΠΟΔΙ.ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΗΓΑ ΕΠΕΙΤΑ ΑΦΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΙ ΠΟΥ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΕΧΩ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΤΑ ΧΛΜ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΑ.ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ.ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ Η ΚΗΛΗ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΟΝΩ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ.ΤΑ ΠΟΝΑΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΘΩΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.