Γράφει η Γεωργία Πολιτοπούλου

Έχεις διαίσθηση ότι αυτός ο αγώνας θα είναι η ευκαιρία σου για μια άριστη απόδοση( γνωστό ως PB=personal best). Αλλά ένα πολύ γρήγορο ξεκίνημα μπορεί να σε κάνει να μετανιώνεις λίγο αργότερα.

Πολλοί δρομείς στο ξεκίνημα ενός αγώνα είναι αρκετά συγκρατημένοι  τρέχοντας σε σχετικά άνετο ρυθμό. Η βιασύνη είναι άχρηστη και μπορεί να αποδειχτεί και μη παραγωγική.

Σε ένα μαραθώνιο ο πολύ γρήγορος ρυθμός αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιήσει το γλυκογόνο πολύ γρήγορα και πολύ νωρίς. Μπορεί να φτάσεις στο όριό σου, τον «τοίχο» όπως το ονομάζουν οι δρομείς αρκετά νωρίς ή να καταλήξεις να καις μεγαλύτερο ποσοστό λίπους  αργότερα στον αγώνα. Σε μια διαδρομή των 5 ή 10 χιλιομέτρων ένα εκρηκτικό ξεκίνημα εμποδίζει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέους.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να είσαι αργός στο ξεκίνημά σου; Βασικά, όχι. Το πρόβλημα με το αργό ξεκίνημα είναι ότι πρέπει να προσπαθήσεις  πέρα από τα όρια της κούρασης ή του πόνου για να αναπληρώσεις το χαμένο χρόνο.

Άρα πώς θα καθορίσεις το καλύτερο ξεκίνημα; Ένας ειδικός φυσιολόγος ο Dr. David Martin προτείνει να χρησιμοποιήσεις(ναι, μη γελάς) μια κρυστάλλινη σφαίρα. «Κοίταξε μέσα στη σφαίρα», λέει ο Dr. Martin,«και δες ποιος είναι ο πιο γρήγορος χρόνος σου σε μια δεδομένη μέρα. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Συμβουλεύσου τους χρόνους σου και τρέξε σε ομαλό ρυθμό».

Πέρα από τις υπερφυσικές προβλέψεις, οι δρομείς έχουν την τάση να βασίζουν το χρόνο τερματισμού τους στις καλύτερες συνθήκες που μπορεί να υπάρξουν και την ιδανική  φυσική κατάσταση. Ο Dr. Martin μας προτείνει να είμαστε πιο διαβασμένοι όταν κάνουμε την πρόβλεψή μας: να σκεφτούμε ποιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες την ημέρα του αγώνα, να λάβουμε υπόψη το βαθμό δυσκολίας του αγώνα και να αξιολογήσουμε και το δικό μας κίνητρο. Μετά είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε το χρόνο τερματισμού και να υπολογίσουμε το ρυθμό με τον οποίο πρέπει να πηγαίνουμε.  Το καλύτερο ξεκίνημα είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στον ρυθμό που θα σε βοηθήσει να τερματίσεις στο χρόνο που έχεις υπολογίσει. Ούτε πιο αργό ούτε πιο γρήγορο.

Υπάρχουν κάποιες ρουτίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικείωση με τον ιδανικό αγωνιστικό ρυθμό.

Απόσταση Προπόνηση
Μαραθώνιος Κάθε δύο εβδομάδες τρέξε σε ρυθμό μαραθωνίου. Ξεκίνα με 12 περίπου χλμ και αύξησε σταδιακά προσθέτοντας από 3 χλμ έτσι ώστε να φτάσεις να τρέχεις περίπου 32 χλμ σε ρυθμό μαραθωνίου.
Ημι- μαραθώνιος Τρέξε περίπου 8 χλμ σε ρυθμό ημιμαραθωνίου
10χλμ Τρέξε 20*400μ. σε ρυθμό διαδρομής 10 χλμ με διαστήματα 30΄΄ επαναφοράς με περπάτημα
5χλμ Τρέξε 12*400μ. σε ρυθμό διαδρομής 5 χλμ με διαστήματα 2’επαναφοράς με περπάτημα

Από το περιοδικό Runners World, Τεύχος Ιουνίου 2010

Από admin

Μια σκέψη στο “ΠΑΜΕ ΠΕΤΩΝΤΑΣ;”
  1. Μπράβο Georgia τα γράφεις μια χαρά, με το καλό να αναρρώσεις και θα σε πάρω να κάνουμε ένα μαραθωνιούλη ΕΩΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΣ. Φιλάκια πολλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.