Γράφει η Γεωργία Πολιτοπούλου
Γνωρίζατε ότι……
- Ο σύγχρονος Μαραθώνιος στην Αθήνα γίνεται σε ανάμνηση της διαδρομής του στρατιώτη Φειδιππίδη από το πεδίο μάχης στο Μαραθώνα, στην Αθήνα το 490 π.Χ.
- Ο θρύλος λέει ότι ο Φειδιππίδης μετέφερε το σημαντικότατο μήνυμα «Νενικήκαμεν» των Ελλήνων ενάντια στους Πέρσες και στη συνέχεια κατέρρευσε και πέθανε.
- Ο Μαραθώνιος της Αθήνας αναγνωρίζεται ως η αυθεντική μαραθώνια διδρομή και είναι η ίδια διαδρομή που ακολουθήθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στην Αθήνα το 2004.
- Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες οργανώθηκαν το 1896 στην Ελλάδα.
- Ο θρύλος του Φειδιππίδη τιμήθηκε με μια διαδρομή των 24.85 μιλίων (40.000μ) από τη Γέφυρα του Μαραθώνα έως το Ολυμπιακό στάδιο στην Αθήνα.
- Το Στάδιο της Αθήνας, που είναι το τέρμα της διαδρομής του Αθηναϊκού Μαραθωνιου, βρίσκεται στη θέση που ήταν το στάδιο των κλασσικών χρόνων.
- Ο Σπύρος Λούης, νίκησε στον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, δηλαδή έτρεχε κατά μέσο όρο με ρυθμό 7:11 το μίλι. Όταν ο αγώνας είχε τελειώσει μόνο εννέα δρομείς είχαν τερματίσει, οχτώ από τους οποίους ήταν Έλληνες. Το έθνος πανηγύριζε και ο Μαραθώνιος γεννιόταν.
- Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, η απόσταση του μαραθωνίου άλλαξε στα 26.2 μίλια για να καλύψει την απόσταση από το κάστρο του Γουίντσορ στο στάδιο Γουάιτ Σίτι, προσθέτοντας 2.2 μίλια προκειμένου να τερματίζει ο αγώνας μπροστά στο σημείο όπου στεκόταν η βασιλική οικογένεια. Μετά από 16 χρόνια διαβουλεύσεων τα 26.2 μίλια απόσταση καθιερώθηκαν ως η επίσημη μαραθώνια απόσταση στους Ολυμπιακούς του 1924 στο Παρίσι.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένα απο τα έθνη που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, χάρη σε χορηγία προς τους αθλητές από τον Αθλητικό Σύνδεσμο της Βοστώνης. Ο δρομέας μεσαίων αποστάσεων Άρθουρ Μπλέικ ήταν ο μόνος Αμερικανός που πήρε μέρος στον πρώτο μαραθώνιο. Ο Μπλέικ είχε κερδίσει ασημένιο μετάλλιο στα 1500 μέτρα τρεις μέρες νωρίτερα και αυτό τον έκανε να είναι εξουθενωμένος και να εγκαταλείψει τον μαραθώνιο στο 14,5 μίλι. Στο πλοίο πίσω για τις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε ο σχεδιασμός για τον πρώτο μαραθώνιο της Βορείου Αμερικής. Ο πρώτος ετήσιος μαραθώνιος της Βοστώνης πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου 1897.
- Για να τιμήσει τον άθλο του Φειδιππίδη, αυτού του δρομέα-στρατιώτη και του θρύλου του που αποτέλεσε την αφορμή για να γεννηθεί το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου, ο ΣΕΓΑΣ προετοιμάζεται, αποδίδοντας τεράστια σημασία και σεβασμό στο γεγονός αυτό, για τον εορτασμό της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα κατά τη διάρκεια του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών που θα λάβει χώρα στις 31 Οκτωβρίου 2010.
- Εκτός του Μαραθωνίου Δρόμου και των άλλων Αγώνων Δρόμου του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, η συμμετοχή στους οποίους αναμένεται να ξεπεράσει φέτος κάθε προσδοκία, η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα ήταν και η αφορμή για τη διεξαγωγή στην Αθήνα του 18ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαραθωνίων Δρόμων που θα πραγματοποιηθεί στις 28-30 Οκτωβρίου 2010, παράλληλα με το 4ο Συμπόσιο Μαραθωνίων Δρόμων AIMS-IAAF.