Στην σειρά άρθρων που θα ανεβάσουμε στις επόμενες μέρες δίνονται 3 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αξιολογήσετε μόνοι σας τον εαυτό σας και να μετρήσετε την υγεία σας.

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με το Δείκτη Μάζας-Σωματος.

O Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή Body Mass Index (BMI) ή δείκτης Quetelet από τον πρώτο βιοστατιστικολόγο L.A.J. Quetelet που τον εφήρμοσε το 1835, είναι ένας βιολογικός δείκτης της παχυσαρκίας που χρησιμοποιείτε ευρέως για να μπορέσουν οι άνθρωποι να προσδιορίσουν ποιο είναι το υγιές τους βάρος.

Προκύπτει από το βάρος και το ύψος κάποιου και χρησιμοποιείται ευρέως από γιατρούς και άλλους επιστήμονες της υγείας για να προσδιορίσει τη συχνότητα του ελλιπούς βάρους, του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους ενήλικες.

Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Ο ΔΜΣ δεν είναι ακριβής σε αθλητές και πολύ μυώδεις ανθρώπους (οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος), καθώς μπορεί να κατηγοριοποιήσει κάποιον σε υψηλότερο ΔΜΣ παρότι έχει υγιή επίπεδα σωματικού λίπους. Επίσης, δεν είναι ακριβής σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες και σε σωματικά αδύναμους ανθρώπους.

Ο υπολογιστής του ΔΜΣ είναι μόνο ένας οδηγός για τη γενική υγεία σας. Η περιφέρεια μέσης, το επίπεδο σωματικού λίπους, η πίεση αίματος, η χοληστερόλη, η φυσική δραστηριότητα, η αποχή από το κάπνισμα και το πόσο υγιεινή είναι η διατροφή σας είναι επίσης σημαντικά.

Κατεβάστε αυτό το αρχείο Excel στον υπολογιστή σας για να υπολογίστε το ΔΜΣ σας κάνοντας κλικ εδώ (Ισχύει για ενήλικες 20 ετών και μεγαλύτερους)

Μετρήστε την υγεία σας (Μέρος 2/3) Καρδιακή Συχνότητα κατά την άθληση

Μετρήστε την υγεία σας (Μέρος 3/3) Πόσες Θερμίδες χρειάζομαι καθημερινά;

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.