Στα πλαίσια της 185ης Επετείου της Μάχης του Ντολμά, πραγματοποιήθηκε στο Αιτωλικό την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 12:00μ.μ. ο Αγώνας Δρόμου Θυσίας, προς τιμή των πεσόντων της Μάχης του Ντολμά. Αφετηρία ήταν η νησίδα Ντολμά και τερματισμός η κεντρική πλατεία Αιτωλικού.
Ο αγώνας περιλάμβανε τρεις διαδρομές:
Α ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3.500 μέτρα, για μαθητές Λυκείου και μεγαλύτερους.
Β ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2.000 μέτρα  για μαθητές Γυμνασίου.
Γ Διαδρομή 1.000 μέτρα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου και κάτω.

Απ’ το σύλλογό μας συμμετείχαν στην Α΄ διαδρομή  ο Χρήστος Παπαδογιώργος και Νικόλαος Παναγιώτου οι οποίοι τερμάτισαν 1ος και 4ος αντίστοιχα. Στην τρίτη διαδρομή συμμετείχαν τα αδέλφια Ιωάννης – Σωτήρης και Ασημίνα Μακρή.
Στον αγώνα συμμετείχαν και βετεράνοι δρομείς οι οποίοι βραβευτήκαν απ’ τις τοπικές αρχές.

Σύντομο ιστορικό σημείωμα

28 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 1826:  Πτώση και συνθηκολόγηση του Αιτωλικού κατά την Β’ φάση της 3ης πολιορκίας του, από τις συντονισμένες προσπάθειες των ενωμένων δυνάμεων του Κιουταχή και του τουρκοαιγυπτίου Ιμπραήμ πασά, μετά την ηρωική μάχη στη νησίδα Ντολμάς της λιμνοθάλασσας και την ηρωική πτώση του στρατιωτικού διοικητή του Γρηγόρη Λιακατά, των συντρόφων του και περίπου 300 Αιτωλικιωτών αγωνιστών. Απίστευτη ταλαιπωρία των αιχμαλωτισθέντων γυναικοπαίδων και των άλλων διασωθέντων Αιτωλικιωτών μετά την συνθηκολόγηση της 1 Μαρτίου 1826.

Μάχες ανακατάληψης του Αιτωλικού το 1828 από τα στρατιωτικά τμήματα του στρατηγού Τσώρτς και την ναυτική δύναμη του ναυάρχου Φραγκ Αμπνεϋ Αστιγξ (Hastings)’  τραυματισμός του Αστιγγος (23 Μαϊου 1828) και θάνατός του λίγες μέρες μετά (στη Ζάκυνθο). Κατά τις μάχες ανακατάληψης έχασε τη ζωή του και ο φιλέλληνας κόμης Βρόλια (Broglia), που εκτιμούσε ιδιαίτερα ο στρατηγός Τσώρτς.

Απελευθέρωση Αιτωλικού από τους τουρκαλβανούς στις 13 – 14 Μαίου 1829.

185 χρόνια μετά: Εκδηλώσεις μνήμης γιά τη μάχη του Ντολμά και τον ηρωικό θάνατο του στρατιωτικού διοικητή Γρηγόρη Λιακατά και των συν αυτώ αγωνιστών αλλά και όλων όσων έλαβαν μέρος στη υπεράσπιση του Αιτωλικού και όλων των ανωνύμων που υπέστησαν απίστευτες ταλαιπωρίες στην αιχμαλωσία.

Δείτε Φωτος του Αγώνα

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.