Μας ρωτάνε πολλές φορές γιατί βαδίζουμε και έχουμε αυτά τα μπαστούνια στα χέρια πιο το όφελος να γυμναζόμαστε η ακόμη να αγωνιζόμαστε με αυτά!!

Οι απαντήσεις είναι παραπάνω από μία .

Θα ξεκινήσουμε από τη προέλευση του NORDIC WALKING στο χώρο της υγιείς άσκησης  των σπορ και του αθλητισμού.

Το NORDIC WALKING έχει προέλθει  από το cross country ski ένα ολυμπιακό άθλημα  πού εντυπωσιάζει από τη δυναμική και την αντοχή του και τον συντονισμό των κινήσεων όλου του σώματος.

Το cross country ski είναι και αυτός ένας τρόπος ζωής των σκανδιναβών .Με αυτό τον τρόπο πηγαίνουν από τη μία πλευρά της πόλης στην άλλη τους μήνες με πολύ χιόνι.

Αργότερα λιώνοντας τα χιόνια χρησιμοποιούσαν  τα ίδια υπάρχοντα μπαστούνια για να κάνουν τις μετακινήσεις τους σε πιο γρήγορο ρυθμό χωρίς πέδιλα αλλά με τα κοινά παπούτσια τους.

Αυτό υιοθετήθηκε ως ένας τρόπος καινούργιας άσκησης  για όλους και έτσι σιγά- σιγά  ήρθαμε στη γέννηση του  NORDIC WALKING.

To ΝORDIC WALKING  εστιάζεται στη σωστή στάση του σώματος και στη πλήρη λειτουργία όλου του μυϊκού συστήματος και στην αύξηση του αερόβιου.

Στη χώρα μας το NW δεν είναι ευρέως ακόμη διαδεδομένο κυρίως για δύο λόγους¨

Ο πρώτος είναι γιατί είναι μόνο ένα χρόνο στην Ελλάδα επισήμως .

Ο δεύτερος λόγος γιατί είναι κάτι καινούργιο και καινοτόμο άγνωστο και ο κόσμος διστάζει να ασχοληθεί με κάτι που στην αρχή όλοι θα σχολιάζουν η θα έχουν μια αρνητική εικόνα προς τα έξω!

Εδώ λοιπόν έχουμε να προτείνουμε κάτι….

Ας κοιτάξουν καλά την εικόνα ενός αθλητή  του cross country ski θα δουν ότι ακόμη και αυτοί που ασχολούνται ερασιτεχνικά είναι πολύ γυμνασμένοι.

Στο NW δεν φοράμε πέδιλα αλλά τα αθλητικά μας κάνοντας χρήση των sticks σε χώμα ,άσφαλτο  ,γρασίδι άμμο, βουνό χιόνι.

Η προπόνηση του NW είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έξω στη φύση  περιλαμβάνει ανά περιόδους ( δυναμικό τρέξιμο, ανηφόρες ,δρομικά κ.α)

Το NW απευθύνεται σε όλους  είτε το θέλουν ως μία αθλητική ενασχόληση ήπιας μορφής είτε σαν καθαρά αγωνιστική μορφή που θα τους θέτει συνεχώς μπροστά σε νέες προκλήσεις (μια που το  NW έχει παγκόσμια πρωταθλήματα).

Το μόνο μυστικό είναι η σωστή εκμάθηση της τεχνικής του NW για καλύτερα αποτελέσματα.

Οι δρομείς του βουνού μπορούν να επωφεληθούν πάρα πολύ από τη τεχνική του NW  ιδιαίτερα στις αναβάσεις αλλά και σε όλη τη παρατεταμένη προσπάθεια τρεξίματος σε ανώμαλο έδαφος  αποφορτίζοντας τις αρθρώσεις.

Οι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων μπορούν να χρησιμοποιήσουν το NW  ως αποκατάσταση δεδομένου ότι με αυτή τη μέθοδο λειτουργούν διαφορετικές μυϊκές ομάδες αλλά συνεχίζεται να δουλεύει μέγιστα το αερόβιο με χαμηλότερη ΚΣ. Ότι καλύτερο!!

Έρευνα από το εργαστήριο COOPER έδειξε ότι ένας που κάνει NW με ταχύτητα 8χμ την ώρα έχει πρόσληψη οξυγόνου 16% ,έναντι ενός δρομέα που τρέχει με ταχύτητα 10χμ την ώρα που έχει την ίδια πρόσληψη οξυγόνου.

Η έρευνα αποδεικνύει λοιπόν ότι το  NW  είναι απαραίτητο στη προπόνηση των δρομέων για τα ξεκουράζεται η καρδιά χωρίς  να χάνεις αερόβιο και δύναμη.

Κολυμβητές  ποδηλάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το NW ως μέθοδο αερόβιου και ενδυνάμωσης του κορμού .

Αναμφίβολα το NW έχει απίστευτα αποτελέσματα στην καθημερινότητα μας ….. εργαστηριακές  έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς τα πολλαπλά οφέλη στην αθλητική δραστηριότητα.!!

ΕΦΗ ΚΑΡΑΤΟΠΟΥΖΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ  1987-2014

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΣΤΙΒΟΥ ΓΣ,ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ NW

Με εκτίμηση Έφη Καρατοπούζη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Αντιπρόεδρος Αθλητικού συλλόγου Α.O.N.W.E
Εθνική Προπονήτρια NORDIC WALKING
Μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας I.N.W.A

TEL:6970023068

Best regards Efi Karatopouzi PE
National coach Nordic walking

Member of INWA

Club AONWE

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.