Ο σύλλογος δρομέων “Lepanto” διοργάνωσε στο υπερσύγχρονο γυμναστήριο “FISICO” την Παρασκευή 27και Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 “ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ” αθλούμενων και δρομέων αντοχής. Ο εργομετρικός έλεγχος έγινε με την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή ΤΕΦΑΑ Αθηνών κ. Ηλία Ζαχαρόγιαννη Ηλία. Με τον τρόπο αυτό ο σύλλογος “Lepanto” έδωσε την ευκαιρία στους δρομείς του, αλλά και σε άλλους αθλούμενους της περιοχής να κάνουν εξειδικευμένες μετρήσεις που θα τους βοηθήσουν στην προπόνησή τους χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν στην Αθήνα. Συνολικά πέρασαν τον εργομετρικό έλεγχο 15 αθλούμενοι.

Ο εργομετρικός έλεγχος  περιλάμβανε:

 1. Σωματομετρήσεις
2. Αξιολόγηση παραμέτρων καρδιαναπνευστικής αντοχής. Μετρήθηκαν με εργοσπιρόμετρο:
  • η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου
  • η ταχύτητα τρεξίματος που αντιστοιχεί στη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου και το αναερόβιο κατώφλι
  • η μέγιστη καρδιακή συχνότητα
  • η καρδιακή συχνότητα που αντιστοιχεί στο αναερόβιο κατώφλι
  • η μέγιστη συγκέντρωση γαλακτικού
  • ο ρυθμός κατανάλωσης υδατανθράκων και λιπών σε υπομέγιστες ταχύτητες τρεξίματος συμπεριλαμβανομένης και της μέσης ταχύτητας μαραθωνίου δρόμου
Μετά το τέλος των μετρήσεων έγινε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Oι ατομικές τιμές των παραμέτρων κάθε ατόμου συγκριθηκαν με τις αντίστοιχες φυσιολογικές τιμές μέτρια η καλά προπονημένων  δρομέων της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας, καί έτσι έγινε πρόβλεψη της επίδοσης για αγωνιστικές προσπάθειες >5km.
Ο κ. Ζαχαρόγιαννης πρότεινε πρόγραμμα προπόνησης, διαφορετικό για κάθε αθλητή,  για τις επόμενες 14-16 εβδομάδες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 διαλλειματικές προπονήσεις, 2 προπονήσεις 45′ – 1 ώρα και 15′ με συνεχόμενο τρέξιμο στο αναερόβιο κατώφλι και ένα τρέξιμο μέγαλης διάρκειας ανά εβδομάδα.
Ο σύλλογος Lepanto ευχαριστεί τον κ. Ζαχαρόγιαννη για τις μετρήσεις και τις χρήσιμες συμβουλές του!

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.