Γράφει ο Δημήτρης Καραχάλιας

Μια λέξη που κάποιοι θα τη φώναζαν χωρίς να γνωρίζουν την έννοια της. Ένα αγώνισμα που περιέχει τρία αθλήματα: κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο. Τι ποιο υγιές, τι πιο όμορφο, τι πιο δυνατό;

Να ξεκινήσουμε από το Απλό τρίαθλο το οποίο περιέχει 1,5 χλμ κολύμπι, 40 χλμ ποδήλατο και 10 χλμ τρέξιμο. Ανεβαίνουμε στο IRONMAN που υπερδιπλασιάζονται οι αποστάσεις σε 3,8 χλμ  κολύμπι , 180 χλμ ποδήλατο και 42 χλμ τρέξιμο και φτάνουμε στο ύψιστο σημείο των ανθρώπινων ορίων στο λεγόμενο  ULTRA IRONMAN που για να αγωνιστεί κάποιος πρέπει να διαθέτει ατσάλινα ψυχικά, σωματικά και πνευματικά αποθέματα . Το ULTRA IRONMAN περιλαμβάνει 10 χλμ κολύμπι, 420 χλμ ποδήλατο και 84,3 χλμ τρέξιμο! Kαι όλα αυτά για αυτούς τους ΥΠΕΡΑΘΛΗΤΕΣ που το μόνο κέρδος που έχουνε είναι η υγεία τους, το καθαρό μυαλό και να προάγουνε τον αθλητισμό για μια υγιή κοινωνία. ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως δεν έχουνε καμιά στήριξη και καμιά αναγνώριση από τα ΜΜΕ και από την Πολιτεία. Ταξιδεύουνε και αγωνίζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου με προσωπικά τους έξοδα αφήνοντας πίσω τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τις οικογένειές τους. «Tα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται».

Το άρθρο που ακολουθεί είναι της ΑΤΣΑΛΙΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ (συμμετέχουν ο πατέρας και οι 2 γιοί) που μας έχει εκπροσωπήσει επάξια σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες  συναντήσεις.

“Το να είσαι τριαθλητής και να έχεις φίλους Σπαρταθλητές είναι ευλογία Θεού που λένε. Το να παρακολουθείς δρομείς στο μέτωπο του πολέμου που λέγεται ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ  το κέρδος είναι διπλό. Αν επί πλέον διακρίνεις Σπαρταθλητή όπως τον φίλο μας Δημήτρη Καραχάλια που από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό έχει ένα πελώριο χαμόγελο και με δυνατές φωνές ενθαρρύνει τους συναθλητές του, είναι σίγουρα μια επένδυση ψυχής από χρυσάφι που σε μπολιάζει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Τα πάρα πάνω στοιχεία ήταν σίγουρα ένα από τα όπλα μας που σύσσωμη η οικογένεια μου παρατάχτηκε στην εκκίνηση του ΙRΟΝΜΑΝ της  Ιταλίας στις  26 Σεπτέμβρη. Πολεμήσαμε και εμείς σε ένα από τα σκληρότερα ΙRΟΝΜΑΝ  λόγω της ταραγμένης θάλασσας στο κολύμπι των 3.800μ και στο αγώνισμα της ποδηλασίας των 180χλμ, με 3000 μέτρα υψομετρική διαφορά (total climbing). Παρόλα αυτά τερματίσαμε και τον Μαραθώνιο δρόμο των 42 χλμ χωρίς δυσκολία. Ο Γιώργος 32 ετών τερμάτισε με επιτυχία το πρώτο του HALF IRONMAN στο όριο των 8 ωρών. Ο Αλέξανρος 27 ετών τερμάτισε το 3ο του IRONMAN με χρόνο 12΄18΄30 ώρες και έλαβε την 3η θέση στην κατηγορία του.  Αντίστοιχα ο γράφων πατέρας Τάσος 60 ετών τερμάτισε το 5ο του IRONMAN με χρόνο 14΄15΄03 ώρες και έλαβε την 5η θέση στην δική του κατηγορία. Είχε 380 συμμετοχές στο IRONMAN και 420 στο HALF IRONMAN από διάφορες χώρες και είμαστε οι μοναδικοί Έλληνες. Το όνειρο να αγωνιστώ με τους δυο γιούς μου σε αγώνα IRONMAN  έγινε πραγματικότητα και είναι σίγουρα για μένα το σημαντικότερο έπαθλο.

Το όριο χρόνου στο IRONMAN είναι 16 ώρες. Όριο αποκλεισμού βάζουν μόνο στην κολύμβηση 2΄15 ώρες. Στην ποδηλασία απαγορεύεται αυστηρά το ‘κολλητήρι’. Αναφέρω συμβολικά τους χρόνους του Αλέξανδρου στο IRONMAN της Ιταλίας που είναι οι εξής . Κολύμβηση 1΄05 ώρες. Ποδηλασία 5΄58 ώρες. Μαραθώνιος δρόμος 42 χλμ  3΄54 ώρες συν τους χρόνους στις αλλαγές.

Τον καλύτερο χρόνο του σε IRONMAN τον έκανε στην επίσης σκληρή  διαδρομή στο  LANZAROTE  της Ισπανίας με 11΄15 ώρες. Ο καλύτερος δικός μου χρόνος είναι στο IRONMAN  της Νοτίου Αφρικής ΠΟΡΤ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ με 13΄10 ώρες. Τυγχάνει να είμαι ο μοναδικός Βαλκάνιος βετεράνος IRONMAN  και ο Αλέξανδρος   ο  μικρότερος  ULTRAMAN παγκοσμίως και ο  μοναδικός  Έλληνας μέχρι τώρα, που έχει πάρει μέρος σε αυτόν τον αγώνα.

Στο ULTRAMAN CANADA 2008 κέρδισε την 3η θέση στην γενική με χρόνο τις   29:03:03 ώρες αφού  μέσα σε 3  καθημερινά 12ωρα κολύμπησε 10.000 μ , ποδηλάτησε  420χλμ  και έτρεξε  84΄3 χλμ [2 Μαραθωνίους]  1η μέρα 10.000μ κολύμπι -145 χλμ ποδηλασία.   2η μέρα   275 χλμ ποδηλασία.  3η μέρα 84΄3 τρέξιμο. Ποδηλασία και  τρέξιμο ανάμεσα στα Καναδέζικα βουνά με τρομερά υψομετρικά και χαλαζοπτώσεις. Να προσθέσω ότι στο ULTRAMAN υπάρχει όριο συμμετοχών μέχρι 40 αθλητές με κάποια κριτήρια αξιολόγησης , αφού θα πρέπει να έχουν πρόκριμα 2 IRONMAN τουλάχιστον μέσα στα 2 προηγούμενα χρόνια. Να προσθέσω επίσης ότι τα IRONMAN –flat  της Ευρώπης  μαζεύουν  1200- 1500 τριαθλητές. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 30 με 35 IRONMAN από το 1992.”

Τάσος Σταθόπουλος

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.