Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε. Η σαλάτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα να έχετε ένα απλό και γευστικό γεύμα.
Οι σαλάτες είναι το κλασσικό πιάτο που υπάρχει σε κάθε τραπέζι για να συνοδεύει το κυρίως γεύμα. Συνήθως αποτελείται από ωμά λαχανικά αλλά και βρασμένα. Χρόνο με το χρόνο άλλαξαν κάποιες διατροφικές επιλογές και πλέον στις σαλάτες βάζουμε ψητό ή βραστό κρέας, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, με αποτέλεσμα κάποιες σαλάτες να αποτελούν ένα κυρίως γεύμα από μόνες τους.Για να αποτελεί η σαλάτα ένα κυρίως γεύμα θα πρέπει να περιέχει εκτός από τα λαχανικά, μια πηγή λιπαρών, μια πηγή πρωτεΐνης και μια πηγή αμύλου.
Χρησιμοποιήστε ποικιλία από φρέσκα λαχανικά εποχής (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, λάχανο, ντομάτα, καρότα, πιπεριές, κρεμμύδι, αγγούρι, φρέσκα σπαράγγια, μανιτάρια κλπ.) ή βραστά λαχανικά (καρότο, αρακά, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα κλπ.). Τα λαχανικά θεωρούνται σπουδαία πηγή βιταμινών Α, C, φολικού οξέος, μετάλλων και φυτικών ινών.
Η πιο υγιεινή πηγή λιπαρών για την σαλάτα είναι το ελαιόλαδο. Επίσης πηγή λιπαρών είναι και το τυρί. Ιδανικές επιλογές τυριών για σαλάτα αποτελούν το κότατζ, το κατίκι, το ανθότυρο, η παρμεζάνα και η γραβιέρα.
Τα τυριά όμως αποτελούν και καλή πηγή πρωτεΐνης. Άλλες καλές πηγές πρωτεΐνης για τη σαλάτα είναι η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το αυγό, ο σολομός, τα θαλασσινά αλλά και τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν πρωτεΐνη στην σαλάτα, γιατί έχουν πρωτεΐνες όπως το κρέας, αλλά αμελητέες ποσότητες λίπους και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Είναι ιδανικά για όσους θέλουν να χάσουν βάρος αφού προσφέρουν μόνο 13 θερμίδες ανά 100 γρ.
Πηγές αμύλου ιδανικές για σαλάτα είναι το κους κους, το κρουτόν (μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας και μάλιστα σε πιο υγιεινή μορφή), το καλαμπόκι, τα κριτσίνια, τα κρίθινα παξιμαδάκια, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι. Οι πηγές αμύλου που αναφέρθηκαν είναι καλές πηγές ενέργειας, βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.
Πηγή: http://medicalnews.gr