Τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς. Τα αγαπάμε πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς τα γευόμαστε λίγους μήνες το χρόνο και κυρίως το χειμώνα. Ήταν τα αγαπημένα των Βυζαντινών και αργότερα των Ελλήνων όλου του κόσμου. Τα τρώμε ζεστά ξεροψημένα ή βραστά. Γίνονται φανταστικό γλυκό του κουταλιού ή τούρτα, ενώ είναι υπέροχα βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα. Συνοδεύουν τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα στη γέμισή της μαζί με κουκουνάρι, καρύδια και σταφίδες.

Έχουν αρκετές θερμίδες, 370 τα 100 γραμμάρια, περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου). Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες B1 και B2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης και βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων). Επίσης τα κάστανα έχουν σε καλή περιεκτικότητα ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σιδήρου, νατρίου και καλίου. Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια και για αθλητές.

Επίσης, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης καθώς και στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης, υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και κατ’ επέκταση εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική κατανάλωσή τους είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Όταν αγοράζετε φρέσκα κάστανα φροντίστε να έχουν λείο και γυαλιστερό φλοιό και να είναι βαριά για το μέγεθός τους. Διαλέγετε τα πιο σφιχτά, βαριά και γυαλιστερά, χωρίς στίγματα.

Τα κάστανα όταν μπαίνουν στο ψυγείο, είναι καλύτερο να διατηρούνται μέσα σε πλαστική σακούλα με όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα γίνεται. Μπορούν επίσης να διατηρηθούν στην κατάψυξη μέχρι 2 μήνες. Τα ωμά κάστανα διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Πώς βράζουμε κάστανα

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε δύο μικρούς σαταυρούς στα πλάγια κάθε κάστανου και το ρίχνουμε μέσα στο νερό που βράζει. Είναι έτοιμα σε περίπου 20 λεπτά. Πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά δοκιμάζουμε αν έχουν βράσει καλά.

Πώς ψήνουμε κάστανα

Για να ψήσουμε κάστανα στο τζάκι ή στο μάτι της κουζίνας πρέπει πρώτα (αφού τα πλύνουμε) να τα χαράξουμε με ένα μαχαίρι οπωσδήποτε (αλλιώς θα σκάσουν) και στις 2 πλευρές τους σε σχήμα σταυρού.

Για να ψήσουμε στο μάτι της κουζίνας χρησιμοποιούμε αντικολητικό τηγάνι που μέσα βάζουμε τα κάστανα και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά γυρίζοντάς τα και από τις 2 πλευρές.

Για να τα ψήσουμε στο τζάκι μας, πρέπει αφού έχει κάψει καλά το τζάκι μας, να καθαρίσουμε ένα μέρος που είχε πριν κάρβουνα. Πάνω εκεί βάζουμε τα κάστανά μας. Ψήνονται σχετικά γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να τα γυρίσουμε.

Στο φούρνο τα κάστανα ψήνονται στους 210 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.