Συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση τη στήριξη της δρομικής κοινότητας με κάθε μέσο, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθήνας πραγματοποίησε με επιτυχία επιστημονική εσπερίδα με κεντρικό θέμα «Απόδοση δρομέων αντοχής –  Συμπληρώνοντας την προπόνηση» το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου.

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτης» του Πνευματικού Κέντρου Αθηνών, μετά από ευγενική παραχώρηση του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμού Παιδείας, Άθλησης και Νεότητας Δήμου Αθηνών), ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν για μία ακόμη χρονιά το περιοδικό RUNNER.

Όσοι παρακολούθησαν τις ομιλίες της εσπερίδας είχαν τη δυνατότητα να μάθουν τα τελευταία νέα της αθλητικής επιστήμης γύρω από το τρέξιμο και την άσκηση, πολύτιμες συμβουλές για τη διατροφή, την ενδυνάμωση την υγεία καθώς και την πρόληψη των τραυματισμών καθώς και τρόπους εύρεσης νέων κινήτρων από μία ομάδα ιδιαίτερα ικανών ομιλητών.

Η εσπερίδα άνοιξε με τον Γιάννη Μπίρη να προλογίζει τα θέματα κάνοντας και μία αναφορά στο πολύχρονο έργο του ΣΔΥΑ ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με την Παρασκευή Κατσαούνου, Λέκτορα Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, να μεταφέρει τις γνώσεις της σχετικά με την εμφάνιση του άσθματος και των αναπνευστικών προβλημάτων κατά την άσκηση. Το κοινό στο τέλος της ομιλίας της προέβαλε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τα αναπνευστικά προβλήματα κατά την άσκηση στις οποίες η κ. Κατσαούνου έδωσε σαφείς απαντήσεις.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιάννης Ζαρώτης, Ψυχολόγος – Αθλητικός Ψυχολόγος όπου με μία καθηλωτική ομιλία σχετικά με τα κίνητρα και την παραμονή στην άσκηση βοηθώντας το κοινό να αντιληφθεί τους εσωτερικούς λόγους που το ωθούν στην άσκηση και στο τρέξιμο ενώ του έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτεί πώς θα πρέπει να θέτει τους στόχους του. Με το πέρας την ομιλίας του οι ερωτήσεις του κοινού έπεφταν βροχή με τον κ. Ζαρώτη να απαντά στο κοινό.

«Τι τρέχει με το γόνατο του δρομέα;» το ερώτημα αυτό απάντησε με επιτυχία στους παρευρισκόμενους ο πολύπειρος χειρουργός ορθοπεδικός αλλά και φανατικός δρομέας, Νίκος Μαρκέας. Ο κ. Μαρκέας παρουσίασε στο κοινό τους συνηθέστερους τραυματισμούς του γόνατος στους δρομείς δίνοντας ξεκάθαρες οδηγίες για την άμεση αντιμετώπισή τους. Στο τέλος της ομιλίας του κλήθηκε να απαντήσει στα αρκετά ερωτήματα του κοινού που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του.

Σειρά πήρε ο Γιάννης Κωστικιάδης, Προπονησιολόγος, με την ομιλία του «Προπόνηση δύναμης σε αθλητές αποστάσεων». Ο κ. Κωστικιάδης αρχικά εξήγησε τη σημασία και την αξία της ενδυνάμωσης καθώς και τη θετική της επίδραση στη δρομική απόδοση παραθέτοντας στοιχεία από την πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία. Στη συνέχεια, ανέλυσε τις προπονητικές μεθόδους που πρέπει να ακολουθούν οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων ανάλογα με το επίπεδο αλλά και την ηλικία ώστε να δυναμώσουν το μυϊκό τους σύστημα. Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με πρακτικές συμβουλές για αυτόν τον σκοπό.

Η δεύτερη κυρία της παρέας, η κ. Δέσποινα Τζαμτζή, Αθλητική Διατροφολόγος, έδωσε τα δικά της «φώτα» στο κοινό όσον αφορά την αθλητική απόδοση και διατροφή για αγωνίσματα παρατεταμένης διάρκειας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τις τελευταίες μέρες και ώρες πριν τον αγώνα.

Η εσπερίδα έκλεισε με την ομιλία του Νίκου Πολιά, πρωταθλητή του μαραθωνίου, με θέμα «Η σημασία του τρεξίματος μεγάλης διάρκειας στην προπόνηση αντοχής». Ο κ. Πολιάς εξήγησε αναλυτικότατα τη σημαντικότητα της εκτέλεσης του συγκεκριμένου είδους προπονήσεις από τους δρομείς, καθώς και σαφείς οδηγίες σχετικά με τη συχνότητα, της στο προπονητικό πλάνο και τη διάρκεια της, ενώ εξέθεσε και τη δική του προσωπική εμπειρία.

Οι ερωτήσεις του κοινού που διψούσε να ακούσει χρήσιμες συμβουλές στο τέλος πραγματικά δεν είχαν σταματημό και ολοκληρώθηκαν μόνο όταν οι υπεύθυνοι του χώρου τους κάλεσαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Η βραδιά έκλεισε με ένα ποτήρι κρασί καθώς και μπουφέ για όλους και πολύ κουβέντα με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αθήνας να ευχαριστεί όσους αποδέχθηκαν την πρόσκληση και να υπόσχεται τη συνέχιση δράσεων με παρόμοιο σκοπό.

Η Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας

Ελένη Μπερτσάτου                   Βασίλης Τσατσαρούνος

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.