Η κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που υπάρχει κυρίως στα κόκκινα μήλα, φαίνεται να ανεβάζει τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες Αμερικανών ερευνητών, αλλά και γενικά να επιδρά καταλυτικά στη βελτίωση της αντοχής και της απόδοσης ασκουμένων κυρίως ατόμων.

Αυτή η θεωρία ήταν γνωστή από παλαιότερα, όμως η δημοσίευση επιστημονικών ερευνών το τελευταίο διάστημα που πραγματοποιήθηκαν πάνω σε ανθρώπους την επιβεβαίωσαν δίνοντας παράλληλα επιστημονικά δεδομένα αλλά και εξηγώντας τον μηχανισμό λειτουργίας της.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας χρησιμοποίησαν 12 εθελοντές στους οποίους χορηγούσαν 500 mg της συγκεκριμένης ουσίας μέσα σε χυμό πορτοκάλι καθημερινά για μία εβδομάδα, και είδαν αξιοσημείωτη βελτίωση στις τιμές της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max) που έφτασαν το 4%. Οι εθελοντές εκτελούσαν συγκεκριμένες προπονήσεις στο ποδήλατο καθημερινά και η βελτίωση που επέδειξαν ήταν σε αυτή τη μορφή
άσκησης.
Το πιο σημαντικό εύρημα στη συγκεκριμένη έρευνα, ωστόσο, ήταν ότι ο χρόνος της άσκησης στη μέγιστη ένταση αυξήθηκε κατά 13%, γεγονός που υποδεικνύει πως η χορήγηση της ουσίας αυτής επέφερε βελτίωση της αντοχής στην κόπωση. Σε μία άλλη έρευνα, όπου πήραν μέρος 60 άνδρες οι οποίοι λάμβαναν είτε συμπληρώματα κουερσετίνης είτε ψευδοφάρμακα με τη συγκεκριμένη ουσία (placebo), τα αποτελέσματα δεν έδειξαν τόσο μεγάλη βελτίωση στη VO2max. Όμως, τα δοκιμαζόμενα άτομα που πραγματικά λάμβαναν κουερσετίνη, μετά από 8 εβδομάδες είχαν μειωμένη ποσότητα λίπους, αυξημένο μεταβολισμό αλλά και μεγαλύτερη ικανότητα ενεργειακής δαπάνης (αντοχή στην κόπωση). Φυσικά, οι ερευνητές της πρώτης έρευνας θεωρούν ότι στα αποτελέσματα σημαντικό ρόλο έπαιξε και η λήψη της βιταμίνης C που συνυπήρχε στα συμπληρώματα κουερσετίνης.
 

Η κουερσετίνη περιέχεται κυρίως στα κόκκινα μήλα και μάλιστα στη φλούδα τους, όμως μπορεί κανείς να τη βρει και σε τροφές όπως το λάχανο, το μπρόκολο αλλά και το μαύρο και το πράσινο τσάι καθώς και σε άλλα φρούτα. Τα μήλα, αλλά και γενικότερα τα φρούτα, είναι από τις σημαντικότερες τροφές καθώς περιέχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες – άλλωστε και η κουερσετίνη είναι μία αντιοξειδωτική ουσία – και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή μας. Απλά, εμείς οι δρομείς έχουμε πλέον έναν λόγο παραπάνω.

Tα φλαβονοειδή είναι οργανικά συστατικά των φυτών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία τους από βλαβερούς μικροοργανισμούς, την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ τους προσδίδουν το έντονο χρώμα τους. Αποδεδειγμένα, η πρόσληψή τους έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και όχι μόνο

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.