Στα πλαίσια της 187ης Επετείου της Μάχης του Ντολμά, θα διοργανωθεί στο Αιτωλικό την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα εκκίνησης για τον αγώνα 3,5 χλμ 11:00π.μ. ο Αγώνας Δρόμου Θυσίας, προς τιμή των πεσόντων της Μάχης του Ντολμά και του στρατιωτικού διοικητή Γρηγόρη Λιακατά.

Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Μάκη Σαραντάρα και τον ΑΠΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ και την δημοτική ενότητα ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Αφετηρία η νησίδα Ντολμά και τερματισμός η κεντρική πλατεία Αιτωλικού.

Ο αγώνας περιλαμβάνει τρεις διαδρομές:
Α ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3.500 μέτρα, για μαθητές Λυκείου και μεγαλύτερους.
Β ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2.000 μέτρα  για μαθητές Γυμνασίου.
Γ Διαδρομή 1.000 μέτρα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου και κάτω.

Στον αγώνα των 3,5 χλμ θα υπάρχουν κατηγορίες ανά 10ετια

Θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες, αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής κ Μάκη Σαραντάρα

τηλέφωνο: 2632300858 κιν 6977532960

maxi_dolma2

Σύντομο ιστορικό σημείωμα

28 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 1826:  Πτώση και συνθηκολόγηση του Αιτωλικού κατά την Β” φάση της 3ης πολιορκίας του, από τις συντονισμένες προσπάθειες των ενωμένων δυνάμεων του Κιουταχή και του Τουρκοαιγυπτίου Ιμπραήμ πασά, μετά την ηρωική μάχη στη νησίδα Ντολμάς της λιμνοθάλασσας και την ηρωική πτώση του στρατιωτικού διοικητή του Γρηγόρη Λιακατά, των συντρόφων του και περίπου 300 Αιτωλικιωτών αγωνιστών. Απίστευτη ταλαιπωρία των αιχμαλωτισθέντων γυναικόπαιδων και των άλλων διασωθέντων Αιτωλικιωτών μετά την συνθηκολόγηση της 1 Μαρτίου 1826.

Μάχες ανακατάληψης του Αιτωλικού το 1828 από τα στρατιωτικά τμήματα του στρατηγού Τσώρτζ και την ναυτική δύναμη του ναυάρχου Φραγκ Αμπνεϋ Αστιγξ (Hastings)  τραυματισμός του Αστιγγος (23 Μαϊου 1828) και θάνατός του λίγες μέρες μετά (στη Ζάκυνθο). Κατά τις μάχες ανακατάληψης έχασε τη ζωή του και ο φιλέλληνας κόμης Βρόλια (Broglia), που εκτιμούσε ιδιαίτερα ο στρατηγός Τσώρτζ.

Απελευθέρωση Αιτωλικού από τους Τουρκαλβανούς στις 13 – 14 Μαίου 1829.

187 χρόνια μετά: Εκδηλώσεις μνήμης για τη μάχη του Ντολμά και τον ηρωικό θάνατο του στρατιωτικού διοικητή Γρηγόρη Λιακατά και των συν αυτώ αγωνιστών, αλλά και όλων όσων έλαβαν μέρος στη υπεράσπιση του Αιτωλικού και όλων των ανωνύμων που υπέστησαν απίστευτες ταλαιπωρίες στην αιχμαλωσία.

https://lh5.googleusercontent.com/-0Jb_aDIhKUQ/TWrpDBXG-ZI/AAAAAAAABSk/VYoPJSyqbMA/s640/DSC00142.jpg

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.