Είμαι σίγουρος πως όλοι έχετε ακούσει τον όρο φυσική κατάσταση. Με τον όρο φυσική κατάσταση εννοούμε γενικά το σύνολο των σωματικών ικανοτήτων.  Η φυσική κατάσταση είναι ένα «κράμα» από τις εξής ιδιότητες:

φυσικη κατασταση

     Πολλοί θεωρούν πως η «καλή» αντοχή και η και η «καλή» φυσική κατάσταση (και κατ΄επέκταση η υγεία) είναι έννοιες ταυτόσημες. Αυτό εμπεριέχει μια τεράστια δόση αλήθειας.  Δραστηριότητες αντοχής, όπως το τρέξιμο ανάλογα με την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των προπονήσεων  προκαλούν αερόβιες, αναερόβιες, καρδιαγγειακές και νευρομυϊκές προσαρμογές. Το τρέξιμο είναι μια «φανταστική» δραστηριότητα και μπορεί να βελτιώσει όλα τα λειτουργικά συστήματα του ανθρώπου και να δημιουργήσει προσαρμογές ευνοϊκές για την προαγωγή της υγείας.  Aυτές οι προσαρμογές συμβαίνουν στις εξής περιοχές: νευρολογικές (που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα), βιοενεργειακές  (που σχετίζονται με τις ενεργειακές αποθήκες του οργανισμού), δομικές (που σχετίζονται με τις κινητικές μονάδες και τον συνδετικό ιστό), καρδιοαναπνευστικές (που σχετίζονται με την καρδιά) ορμονικές και εξωτερικές (που σχετίζονται με τη σύσταση του σώματος).

Αυτό σημαίνει πως οι δρομείς θα πρέπει να κάνουν μόνο τρέξιμο? Eίναι αρκετό?

Όχι! Ασφαλώς ένας δρομέας θα ρίξει το βάρος του στην βελτίωση της αντοχής μέσα από το τρέξιμο αλλά δεν θα πρέπει να παραβλέπει και τις υπόλοιπες ιδιότητες της φυσικής κατάστασης όπως την δύναμη, την ταχύτητα και την ευκαμψία. Είναι σχεδόν αδύνατον μόνο μία δραστηριότητα όπως το τρέξιμο να βελτιώσει όλους τους παράγοντες της φυσικής κατάστασης. Είναι επομένως απαραίτητη η ποικιλία. Ένα προπονητικό πρόγραμμα πρέπει να  έχει ως στόχο να φτάσει κοντά σε μια ισορροπημένη ολόπλευρη ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης. Για την ανάπτυξη της χρειάζεται ένα  πρόγραμμα που να δίνει έμφαση σε όλους τους παράγοντες της. Βέβαια υπάρχει αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων παραγόντων (πχ δύναμη και αντοχή), αλλά με την εφαρμογή της περιοδικότητας και τις κατάλληλες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, είναι δυνατόν να βελτιωθούν όλοι οι παράγοντες της φυσικής κατάστασης.  Παρακάτω θα προσπαθήσω να αναφερθώ με συντομία τι μπορεί να κάνει κάποιος δρομέας για να βελτιώσει παράλληλα με την αντοχή και τις άλλες ιδιότητες της  φυσικής κατάστασης.

  1. Δύναμη. (Δείξτε λίγη αντίσταση!)

    Πολλοί δρομείς κάνουν το λάθος να αυξάνουν συνεχώς την ποσότητα των χιλιομέτρων. Αυτή την εβδομάδα θα κάνω 100 χιλιόμετρα, ,την επόμενη 110 μετά 120…..200 κ.τ.λ. Έχει αποδειχτεί ερευνητικά πως τα πολλά χιλιόμετρα δεν θα σας κάνουν καλύτερους δρομείς. Δεν είναι τυχαία η λαϊκή ρήση πως ο γέρος θα πάει ή από πέσιμο ή από χέσ@μο! Για το δεύτερο δεν είμαι σίγουρος! Αν ένας ηλικιωμένος σπάσει το πόδι του τότε θα αναγκαστεί να καθηλωθεί στο κρεβάτι του για πολύ καιρό. Ίσως για πάντα! Τότε θα αρχίσει να χάνει την μυϊκή του μάζα και να ατροφούν οι μύες του. Το μυϊκό σύστημα  θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας οργανισμός με χαμηλή μυϊκή μάζα σημαίνει και ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός είναι  ο λόγος που οι ηλικιωμένοι άνθρωποι πεθαίνουν συνήθως μετά από μια πτώση που προκαλεί σπάσιμο του ποδιού. Όσο και αν σας φαίνετε περίεργο το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τους δρομείς. Το τρέξιμο είναι πολύ καλό αλλά πάνω από ένα σημείο και μετά (για μερικούς τα 50 χιλιόμετρα/εβδομάδα για άλλους τα 200! Αυτό διαφέρει από αθλητή σε αθλητή) προκαλεί μυϊκό καταβολισμό. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να αρχίσετε να «τρώτε» τον εαυτό σας!Είναι σίγουρο πως θα αρχίσετε να καταναλώνετε τις πρωτεΐνες των ίδιων σας τον μυών. Η προπόνηση πρέπει να είναι μια αναβολική διαδικασία και όχι καταβολική. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί δρομείς αρρωσταίνουν ή τραυματίζονται πάντα πριν από κάποιο αγώνα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπερπροπονούνται , χάνουν μυϊκή μάζα και το ανοσοποιητικό τους αδυνατίζει. Έτσι λοιπόν η βελτίωση δεν θα έρθει από το να αυξάνετε διαρκώς τα χιλιόμετρα σας. Θα πρέπει να προσθέσετε και κάποιο είδος προπόνησης δύναμης για να αποφύγετε τον μυϊκό καταβολισμό και φυσικά να αποφεύγετε τις ακρότητες και να μην ξεπερνάτε τα όρια σας όσων αφορά την ποσότητα των χιλιομέτρων.

Τα βάρη δεν προορίζονται μόνο για εικοσάχρονους που «ιδρώνουν» να εντυπωσιάσουν τις συμφοιτήτριες τους. Βέβαια, επειδή ο καθένας μας έχει διαφορετικούς στόχους και λόγους για να γυμνάζεται, έχει και διαφορετικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα προπόνησης ενός μποξέρ διαφέρει από αυτό ενός μαραθωνοδρόμου και το πρόγραμμα  προπόνησης ενός μαραθωνοδρόμου διαφέρει από αυτό της ξαδέρφης σας λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές! Η πρώτη αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η προσαρμογή που προκαλεί η προπόνηση με βάρη είναι η ειδικότητα. Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός θα προσαρμοστεί με τρόπο συγκεκριμένο στις απαιτήσεις που υπόκειται. Ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η αντίσταση που χρησιμοποιεί κάποιος, το πόσες επαναλήψεις θα κάνει, αν η ταχύτητα εκτέλεσης θα είναι γρήγορη ή αργή και το πόσο συχνά θα κάνει προπόνηση δύναμης  θα έχει και διαφορετικά αποτελέσματα.

Η επιλογή των διαφόρων μορφών δύναμης κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος προπόνησης (ή καλύτερα ενός Μακρόκυκλου όπως θα λέγαμε στην προπονητική) είναι συνυφασμένη με τους στόχους που τίθενται στους αθλητές της ημιαντοχής – αντοχής  σε ότι αφορά την ανάπτυξη της  δύναμης. Έτσι στη βασική περίοδο  οι διάφορες υπομορφές – στόχοι  της δύναμης  αντιστοιχούν με τη βασική δύναμη, στην ειδική περίοδο με την ειδική δύναμη και στην αγωνιστική περίοδο με την αγωνιστική δύναμη. Αυτό σημαίνει πως στην βασική περίοδο οι ασκήσεις είναι γενικές και δεν χρειάζεται απαραίτητα να σχετίζονται με το τρέξιμο π.χ αναδιπλώσεις δικεφάλων. Αυτή η περίοδο είναι καλή να δυναμώσουμε μυϊκές ομάδες που δεν γυμνάζονται με το τρέξιμο. Όσο προχωράμε στην ειδική και αγωνιστική περίοδο οι ασκήσεις θα πρέπει να είναι ποιο ειδικές και να δουλεύουμε κυρίως πάνω στους μύες που έχουν σχέση με το τρέξιμο.

Για παράδειγμα οι στόχοι σε ότι αφορά τη δύναμη στους δρομείς των 800μ στο βασικό κύκλο είναι  η αντοχή στη δύναμη (αερόβια και  μικτή), η ταχυδύναμη (γενική) καθώς και η μέγιστη δύναμη. Στην ειδική περίοδο, η εκρηκτική δύναμη  και κυρίως η αντιδραστική δύναμη (ασκήσεις  που εμπεριέχουν τον κύκλο διάτασης – βράχυνσης) να αποτελούν τους κυριότερος στόχους. Και τέλος στην αγωνιστική περίοδο  για το ίδιο αγώνισμα οι ασκήσεις δύναμης που εκτελούνται  στα πλαίσια της αναερόβιας γαλακτικής αντοχής  μέσω των  πλειομετρικών ασκήσεων (αντοχή στην ταχυδύναμη)  είναι αυτές που επικρατούν για  την υλοποίηση της αγωνιστικής δύναμης.

Για τους δρόμους των 5000μ., 10000μ και μαραθωνίου  στη βασική περίοδο κυριαρχούν οι ασκήσεις με στόχο την αντοχή στη δύναμη (κυρίως) και της μέγιστης δύναμης (σχετική μυϊκή υπερτροφία). Στην ειδική ο κύριος στόχος  εντοπίζεται στις ασκήσεις για την ανάπτυξη της αντοχής στη δύναμη (αερόβια και  αναερόβια αντοχή στη δύναμη).

    Βέβαια  όταν μιλάμε για προπόνηση δύναμης δεν σημαίνει απαραίτητα και βάρη ή γυμναστήριο. Το σημαντικό είναι να κάνετε εκγύμναση με αντιστάσεις που να περιλαμβάνει κάποιο είδος άρσης βαρών. Με άλλα λόγια μια άσκηση στην οποία το σώμα σας σπρώχνει και τραβά χρησιμοποιώντας κάποιο είδος αντίστασης, είτε σηκώνοντας βαράκια, είτε χρησιμοποιώντας κάποιο μηχάνημα γυμναστικής, τραβώντας ιμάντες ή ακόμη και χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος.

       Παρακάτω φαίνετε ένα υπόδειγμα προπόνησης δύναμης για όλο το σώμα και την ανάπτυξη της  αντοχής στη Δύναμη μέσο της διαλειμματικής μέθοδου με την οργανωτική μορφή της κυκλικής προπόνησης (π.χ 2-3 κύκλους ως εξής: 30΄΄άσκηση/30΄΄ διάλειμμα με 3΄-4΄ διάλειμμα μεταξύ των κύκλων).


Για την προπόνηση δύναμης μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες υποδείγματα σαν το παραπάνω και πάρα πολλές πληροφορίες και συμβουλές στο διαδίκτυο, σε βιβλία κ.τ.λ. Επίσης υπάρχουν δεκάδες τρόποι αύξησης της δύναμης μόνο με το τρέξιμο, όπως τρέξιμο σε ανηφόρες, στο νερό ή έχω δει ακόμη και με βαράκια στα χέρια και στα πόδια (αποτελεσματικό στο να σας οδηγήσει σε ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση!). Μην ενστερνίζεστε το κάθε τι που διαβάζετε ή βλέπετε.  Αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι το πρόγραμμα προπόνησης της αντοχής για να συνδυαστεί με προπόνηση δύναμης είναι σαν το καλό κουστούμι! Πρέπει να «κόβεται» και να «ράβεται» στα ατομικά μέτρα του κάθε αθλητή, από ένα εξειδικευμένο «ράφτη/προπονητή», ο οποίος θα έχει αφήσει αρκετά περιθώρια υφάσματος για μια πιθανή μελλοντική «μεταποίηση», εάν και όποτε χρειαστεί. Και πάνω από όλα θα σας πει πότε να το φορέσετε! Μην αντιγράφετε προγράμματα άλλων αθλητών. Αν δεν έχετε τις γνώσεις να προπονηθείτε με τον σωστό τρόπο συμβουλευτείτε ένα προπονητή πριν το κάνετε.

 

         Τέλος θα ήθελα να αναφέρω (αν και έχω ήδη μπερδέψει αρκετά διαφορετικά θέματα!) και κάτι που μάλλον έχει σχέση με την προπόνηση δύναμης και σε πολλούς είναι άγνωστο. Ποιος κατά την γνώμη σας είναι ο ποιο σημαντικός μυς για ένα δρομέα (και όχι μόνο)?  Μην βιαστείτε να απαντήσετε! Η απάντηση είναι το διάφραγμα και οι αναπνευστικοί μύες. Αυτοί οι μύες είναι οι ξεχασμένοι μύες!

Έχουν γίνει εκατοντάδες έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα και κάποιες από αυτές αναφέρουν θεαματικά αποτελέσματα. Μερικές από αυτές αναφέρουν βελτίωση έως και 4% στην απόδοση των αθλητών. Φανταστείτε τι σημαίνει μια βελτίωση 4% για έναν μαραθωνοδρόμο. Το κύριο πρόβλημα είναι πως μπορεί κάποιος να γυμνάσει το διάφραγμα?  Φυσικά μπορείτε να κάνετε κάποιες αναπνευστικές ασκήσεις  όπως το «βακάουμ» ή ασκήσεις με βάρη όπως το «pull over» αλλά μην περιμένετε τρομερά αποτελέσματα. Αν και ασκήσεις σαν και αυτές βοηθάνε να «ανοίξει» το στήθος, περισσότερο γυμνάζουν τους δευτερεύοντες μύες τις αναπνοής π.χ μεσοπλεύριους. Για το διάφραγμα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στην αγορά συσκευές (μην αρχίσετε να φουσκώνετε μπαλόνια!)  που έχουν κατασκευαστεί για αυτό ακριβώς τον λόγο. Προμηθευτείτε μία και δείτε το σαν επένδυση στον εαυτό σας.

Το διάφραγμα είναι ο ποιό πλούσιος σε μιτοχόνδρια μυς του ανθρώπινου οργανισμού. Ο τελικός προορισμός του οξυγόνου είναι τα μιτοχόνδρια και σε αυτά κυρίως παράγετε η ενέργεια που σας κινεί όταν τρέχετε. Δεν θα πρέπει λοιπόν να παραβλέπετε την εκγύμναση του. Σε μεταβατικές περιόδους μετά από αγώνες ή σε περίπτωση  τραυματισμού μια τέτοια συσκευή μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αντοχή σας και την γενική φυσική σας κατάσταση.  Επίσης έρευνες έχουν δείξει πως βελτιώνει την απόδοση ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε ως προθέρμανση!

  1. Ευκαμψία (ή ευλυγισία). (Τεντωθείτε κάνει καλό!)

          Μια άρθρωση που εκδηλώνει το φυσιολογικό της κινητικό εύρος χαρακτηρίζεται ως εύκαμπτη άρθρωση και η ευκαμψία της θεωρείτε καλή. Η καλή ευκαμψία, όμως , του συνόλου των αρθρώσεων ενός ατόμου χαρακτηρίζει γενικά ως καλή την ευκαμψία του σώματος του ατόμου. Στον αντίποδα της καλής ευκαμψίας βρίσκεται η μειωμένη ευκαμψία και συμβαίνει, όταν η άρθρωση έχει περιορισμένο κινητικό εύρος. Γενικά η καλή ευκαμψία επηρεάζει άμεσα τις ικανότητες τις φυσικής κατάστασης, όπως την αντοχή, μυϊκή δύναμη και ταχύτητα.

     Στην αντοχή, το φυσιολογικό κινητικό πλάτος των κινήσεων επιτρέπει την ανεμπόδιστη εκτέλεση τους, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη δρομική οικονομία και τη μικρότερη δαπάνη ενέργειας.

       Στη μυϊκή δύναμη, η καλή ευκαμψία συμβάλει στην εφαρμογή της μέγιστης ικανότητας δύναμης σε ένα μεγαλύτερο λειτουργικό επίπεδο, διαμέσου του μεγαλύτερου εύρους κίνησης της άρθρωσης.

     Στη ταχύτητα κίνησης πάλι, το φυσιολογικό μήκος των οπίσθιων μηριαίων μυών επιτρέπει μεγαλύτερο μήκος διασκελισμού και εφαρμογή προδιάτασης μεγαλύτερης διάρκειας αφού η ελαστική ενέργεια που αποθηκεύεται στο συνδετικό ιστό στη διάρκεια της πλειομετρικής σύσπασης αποδίδεται στη διάρκεια της μειομετρικής που ακολουθεί.

Οι μύες του σώματος μας και ιδιαίτερα των ισχίων, των οπίσθιων μηριαίων και της σπονδυλικής στήλης χρειάζονται περισσότερες ασκήσεις ελαστικότητας γιατί βραχύνονται (μαζεύουν) από την άσκηση. Μια μείωση της ελαστικότητας τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καλή στάση του σώματος και τραυματισμούς. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να κάνετε πάντα στο τέλος της προπόνησης σας και ασκήσεις ευλυγισίας (διατάσεις) Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους δρομείς είναι ή βράχυνση των κνημιαίων μυών που οδηγεί στο λεγόμενο κνημιαίο σύνδρομο. Συνήθως εμφανίζεται στην αρχή της περιόδου και σχεδόν πάντα όταν μπαίνουμε «απότομα» και η επιβάρυνση δεν είναι προοδευτικά αυξανόμενη.Ίσως έχει συμβεί και σε σας κάποια στιγμή στο παρελθόν, αν δοκιμάζατε να κάνατε την παρακάτω διάταση (Καθίστε πάνω στο «καλάμι» σας, όπως στην εικόνα) θα νιώθατε καθώς  διατείνεται  ο μυς  μια ευχαρίστηση και ανακούφιση και θα ήταν ποιο εύκολο να καταλάβετε την αξία τον διατάσεων και τις καλής ευκαμψίας.

Παρακάτω παραθέτω ένα υπόδειγμα διατάσεων για μετά το τρέξιμο.

  1. 3.    Ταχύτητα.

          Όταν μιλάμε για ταχύτητα στις δρόμους αποστάσεων αναφερόμαστε κυρίως στην ικανότητα συντονισμού. Με τον όρο συντονισμό  εννοούμε, από την άποψη της φυσιολογίας, τη συνεργασία μεταξύ Κεντρικού νευρικού

συστήματος και σκελετικών μυών στο πλαίσιο μιας εκούσιας κίνησης.  Για μια μοναδική μυϊκή συστολή δεν τίθενται ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις στο συντονισμό. Π.χ ή  έκταση  ενός ποδιού στην άρθρωση του γονάτου προϋποθέτει «απλά» διέγερση των εκτεινόντων μυών και ταυτόχρονη χαλάρωση των καμπτήρων. Αν πρέπει όμως να εκτελεστεί μια τέτοια κίνηση στο πλαίσιο ενός σύνθετου κινητικού συνόλου όπως είναι το τρέξιμο τότε απαιτείται η εκπόνηση

Ενός προγράμματος από το κινητικό κέντρο του φλοιού του εγκεφάλου. Αυτό με την μορφή εντολών μεταφέρεται στους μύς μέσω του νευρικού συστήματος, ώστε να γίνεται η ιδανική εναλλαγή μεταξύ διέγερσης και αναστολής. Με την εισαγωγή στην προπόνηση ασκήσεων ειδικών για την βελτίωση  του συντονισμού βελτιώνουμε την ταχύτητα μας καθώς βελτιώνετε η συνεργασία μεταξύ του νευρικού συστήματος και των μυών.  Ασκήσεις όπως σπρίντ 20-30 μέτρων, πλειομετρικές ασκήσεις ή απλές δρομικές ασκήσεις όπως οι παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό:

  1. Σύσταση σώματος. (Ενημερωθείτε σε θέματα διατροφής!)

            Πολύ βασικός παράγοντας της φυσικής κατάστασης είναι και η σύσταση του σώματος. Με τον όρο αυτό εννοούμε το ποσοστό της μυϊκής μάζας και του λίπους. Συνηθισμένα ποσοστά λίπους είναι 20% για τους άνδρες και 25% για τις γυναίκες. Στόχος όμως για τους σοβαρά ασκούμενους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 12% για τους άνδρες και 17% για τις γυναίκες. Η αλήθεια είναι πως για να δει κάποιος αποτελέσματα δεν αρκεί να πηγαίνει μόνο στο γήπεδο για τρέξιμο ή στο γυμναστήριο. Η προπόνηση είναι λιγότερο από το 5% του χρόνου της ημέρας που διαθέτει κάποιος! Η διατροφή και οι συνήθειες πρέπει να είναι υγιεινές κατά την διάρκεια όλης της ημέρας. Το τρέξιμο είναι ένας υγιεινός αλλά  απαιτητικός τρόπος ζωής. Ένας αθλητής ή ασκούμενος πρέπει να αποφεύγει τις καταχρήσεις (ποτά, fast food, κάπνισμα, ξενύχτια), οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι η σωματική και ψυχική φθορά του οργανισμού.

    Το φαί, ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι απόλαυση, άλλωστε γι αυτό υπάρχουν τόσα φαγάδικα σε κάθε γωνιά. Ευτυχώς, η Μεσογειακή δίαιτα είναι πολύ καλή και η περισσότεροι δεν θα έχουν πρόβλημα πρόσληψης όλων των απαραίτητων συστατικών. Όμως είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κανείς. Ανάλογα με το τι τρώτε, σε τι ποσότητες και τη συχνότητα-επηρεάζεστε ως προς το πώς νιώθετε και το πώς ζείτε. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί λόγοι να φάτε-βαριέστε, βρίσκεστε σε πάρτι, ο γιός σας άφησε δεκαεφτά τηγανιτές πατάτες στο πιάτο του, κάποιος συγγενείς έφερε 5 κιλά κουραμπιέδες!! Ο σοβαρότερος λόγος για να φάτε όμως είναι για να γεμίσετε με καύσιμα το σώμα σας, όχι μόνο για να παραμείνετε λεπτοί, ενεργητικοί και δυνατοί, αλλά για τροφοδοτήσετε τα όργανα σας με τις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, ώστε όλη σας η εσωτερική δομή να εξακολουθήσει να λειτουργεί ομαλά.

          Αν δεν μπορείτε να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται το φαγητό-καθώς και τις εσωτερικές του λειτουργίες –τότε δεν θα μπορέσετε να καταλάβετε γιατί και με ποιόν τρόπο είναι σημαντική η διατροφή. Από την στιγμή που θα δείτε πως λειτουργούν ορισμένες τροφές, θα καταλάβετε πως και γιατί η κατανάλωση τους θα σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερα και να είστε ποιο υγιείς, ακόμη και να χάσετε βάρος. Για να κατανοήσετε καλύτερα το θέμα της διατροφής θα πρέπει να γνωρίζεται λίγα πράγματα για τον μεταβολισμό και για τον τρόπο που το σώμα σας αφομοιώνει τις τροφές για να παράγει ενέργεια. Βλέπετε όταν οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν δίαιτα δεν τρώνε αρκετά και στην πραγματικότητα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό τους. Μπαίνουν σε ένα είδος ψευδολιμοκτονίας, οπότε το σώμα τους σταματάει να καίει θερμίδες τόσο γρήγορα, επειδή αισθάνεται ότι πρέπει να τις διατηρήσει. Σημασία έχει να ακολουθήσετε μια διατροφή με τροφές που σας ευχαριστούν όχι για 1-2 μήνες αλλά για χρόνια ολόκληρα. Γι αυτό όσο σημαντική είναι η άσκηση άλλο τόσο σημαντική είναι και η διατροφή. Η σωστή διατροφή είναι βασικότατη για την πρόοδο του ασκούμενου και θα πρέπει  να καλύπτει όλα τα θρεπτικά συστατικά (νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες) έτσι ώστε οι θερμίδες που λαμβάνει να είναι ίσες με αυτές που ξοδεύει.

 

Συμπέρασμα.

 

 Από όλα τα παραπάνω λοιπόν που αναφέραμε αν θέλετε το «τέλειο αποτέλεσμα» από το προπονητικό σας πρόγραμμα όχι μόνο από πλευράς απόδοσης αλλά και από πλευράς υγείας και αισθητικής θα πρέπει να συνδυάσετε μαζί με το τρέξιμο, που θα αποτελεί φυσικά το μεγαλύτερο κομμάτι της προπόνησης σας και τα παρακάτω:

 Για να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση και για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να συστηματοποιήσετε τις προσπάθειες σας, εντάσσοντας την κατάλληλη άσκηση και διατροφή σε έναν γενικότερα υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής. Επόμενος «ψαχτείτε» λίγο παραπάνω…..

 

Γιώργος Χατζηγιάννης
www.endurancescience.gr

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.