Ένα γεύμα με πολλά λιπαρά ενδεχομένως να μη κάνει κακό στη σιλουέτα σας αν αμέσως μετά γυμναστείτε, αποφαίνεται μικρή ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Medicine & Science in Sports & Exercise.Οι ερευνητές του Νομαρχιακού Πανεπιστημίου του Κιότο διαπίστωσαν ότι το περπάτημα και η ελαφριάς μορφής γυμναστική μια ώρα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια, τα λιπαρά του αίματος που αυξάνονται μετά την κατανάλωση παχυντικών τροφίμων. Επίσης η γυμναστική μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει και τις αυξήσεις των επιπέδων των τριγλυκεριδίων αποτελεσματικότερα, απ’ ότι η γυμναστική πριν το φαγητό.

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αλλά ελάχιστες μελέτες έχουν εστιάσει στην επίδραση της γυμναστικής στα επίπεδα των λιπαρών του αίματος αμέσως μετά το φαγητό.

Οι Ιάπωνες ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σε 10 άνδρες και γυναικές μετά από ένα λιπαρό γεύμα (38% λίπος). Σε δύο διαφορετικές ημέρες οι εθελοντές είχαν γυμναστεί είτε μια ώρα πριν το φαγητό είτε μια ώρα μετά. Την τρίτη ημέρα, οι εθελοντές δεν γυμνάστηκαν καθόλου.

Όταν λοιπόν δεν είχαν αθληθεί, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είχαν αυξηθεί από 66 mg/dL σε 172 mg/dL, δύο ώρες μετά το φαγητό. Τα φυσιολογικά επίπεδα των τριγλυκεριδίων νηστείας είναι κάτω από 150 mg/dL.

Όταν οι εθελοντές είχαν κάνει γυμναστική πριν το φαγητό, τα τριγλυκερίδια ανέβηκαν στα 148 mg/dL, εντός δύο ωρών από το γεύμα (25% μείωση συγκριτικά με την απουσία άθλησης). Όταν όμως είχαν κάνει γυμναστική μετά το φαγητό, τα τριγλυκερίδια αυξήθηκαν στα 131 mg/dL (72% μείωση συγκριτικά με την απουσία άθλησης).

Έξι ώρες μετά το παχυντικό γεύμα, όλων των συμμετεχόντων τα τριγλυκερίδια ήταν πλέον όμοια, ανεξαρτήτως αν είχαν κάνει γυμναστική ή όχι. Όμως, ακόμη και η προσωρινή αύξηση τους μετά από ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να συντελέσει σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η άθληση μετά από ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό του οργανισμού να κάνει χρήση του λίπους, άρα να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Επειδή όμως η μελέτη είναι μικρής κλίμακας, απαιτείται η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων στον γενικό πληθυσμό.

Πάντως ξεχωριστή μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 1998 είχε καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα, δηλαδή ότι η γυμναστική 10-12 ώρες πριν από ένα πολύ λιπαρό γεύμα ήταν αποτελεσματικότερη στην μείωση των αυξήσεων των τριγλυκεριδίων.

health.in.gr

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.