Με τα εγκαίνια της ΕΧPO 2012 άνοιξε το τετραήμερο των εκδηλώσεων για τον φετινό 30ο Μαραθώνιο της Αθήνας, που γίνεται στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης,ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και της Οργανωτικής Επιτροπής Κώστας Παναγόπουλος, έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της AIMS –η οποία εδρεύει στην Αθήνα – Πάκο Μποράο,γνωστοποίησε πως από την επόμενη χρονιά,δύο ημέρες πριν από τον αγώνα θα γίνεται στην Αθήνα Γκαλά, στο οποίο θα βραβεύονται οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς,όπως θα προκύπτουν από ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και της ΟΕ Κώστας Παναγόπουλος, δήλωσε για τον αγώνα: «Τρία είναι τα γεγονότα που χαρακτηρίζουν τον φετινό Μαραθώνιο της Αθήνας το ότι διεξάγεται για 30η συνεχή χρονιά, ότι ηAIMS γιορτάζει και αυτή τα 30 χρόνια της και ακόμα ότι συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην μνήμη του οποίου διεξάγεται.Θα τιμήσουμε αυτές τις τρεις επετείους.Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών που θα συμμετάσχουν, φθάνουν τους 26.000 δρομείς. Συνιστά το γεγονός αυτό το πιο μαζικό και σημαντικό αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως σημαντικό από τουριστικής άποψης για την Αθήνα. Ο συνολικός τζίρος του ΚΜΑ φθάνει τα 30εκ. ευρώ, ο ΦΠΑ που αποδίδεται στο Κράτος αγγίζει τα 7 εκ. ευρώ, όταν η επιχορήγηση που παίρνει ο ΣΕΓΑΣ από την Πολιτεία είναι 6 εκ. ευρώ. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υψηλού επιπέδου.Έχουμε την υποστήριξη της Πολιτείας,της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΟΤ, των Δήμων Αθηναίων και Μαραθώνα, της ΟΠΑΠΑ.Ε. και των άλλων χορηγών μας(ΕΡΤ, WIND,ADIDAS, POWERADE,Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) που αποτελούν πολύτιμους συμπαραστάτες. Η διεξαγωγή του ΚΜΑ αποτελεί το επιστέγασμα της συστηματικής προσπάθειας χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ των οποίων 1800 εθελοντών,κριτών, συλλόγων δρομέων, ΜΚΟ, της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ. Σε εποχές δύσκολες, με συστηματικό σχεδιασμό, μπορούμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, και τα προβλήματα και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας,αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η φετινή διοργάνωση. Σημασία έχει η συμμετοχή, όποιο ρόλο και αν διαλέξει ο κάθε ένας. Ο ΚΜΑ είναι σε ισάξιο επίπεδο στον τομέα παροχής υπηρεσιών με τους μεγαλύτερους Μαραθωνίους του κόσμου.Στόχος μας είναι η ένταξη του στα Πολιτιστικά μνημεία της UNESCOκαι να υπάρξει μια καλύτερη επίδοση διαδρομής».

«Αυτός ο αγώνας, ο κλασικός μαραθώνιος είναι ένας αγώνας που πρέπει κάθε γνήσιος μαραθωνοδρόμος να τρέξει. Εξαιτίας της ιστορικότητας της AIMS έφερε τα γραφεία μας στην Αθήνα. Απο την επόμενη χρονιά η AIMS έχει στόχο να καθιερώσει στη Αθήνα ένα Γκαλά στη διάρκεια, του οποίου θα βραβεύονται οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς,όπως θα τους έχει ψηφίσει το κοινό. Η ΟΠΑΠ ΑΕ ως χορηγός τόσο του μαραθωνίου,όσο και της ΑΙΜS αναμένεται να στηρίξει ιδιαίτερα το γεγονός αυτό»,ήταν τα λόγια του Μποράο.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης,είπε: «Ο Κλασικός Μαραθώνιος αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη από την Αρχαία Ελλάδα. Ο Μαραθωνοδρόμος κουβαλάει στην ψυχή του τεράστιες εσωτερικές δυνάμεις και ξεπερνά τα δικά του όρια σωματικά πνευματικά και ψυχικά . Καλοσωρίζουμε όλους τους Μαραθωνοδρόμους τους ευχαριστώ ολόψυχα καλή επιτυχία. Ολοι μας θα χειροκροτήσουμε και τον τελευταίο αθλητή-αθλήτρια με θέρμη γιατί ο πολιτισμός του μαραθωνίου δρόμους επιβάλουν την σεβασμό στον καθένα αθλητή ξεχωριστά».

Από την πλευρά, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και νυν γενικός Γραμματέας, Βασίλης Σεβαστής, είπε: «Τα βασικά στοιχεία που έχουν αναδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι τέσσερα. Εχει δημιουργηθεί ένας αγώνας που παρέχει υπηρεσίες εφάμιλλες με τους καλύτερους Μαραθώνιους στον κόσμο. Αυτό οφείλεται σε συστηματική δουλειά πολλών ανθρώπων. Η εξέλιξη του ΚΜΑ είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες της εξέλιξης του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα. Επίσης, συνυπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί φορείς που συνεργάζονται άψογα. Βρήκαμε πολύ σημαντική ανταπόκριση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μαραθωνίου, και μας τιμάει ιδιαιτέρως που η έδρα της AIMSείναι στην Ελλάδα».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνης Λουίζος,σχολίασε: «Ο μαραθώνιος της Αθήνας είναι το αποτέλεσμα μιας επιπλέον μακράς πορείας. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εμπλέκονται με την διοργάνωση του αγώνα.Ο κλασικός μαραθώνιος πρέπει να είναι αγγελιοφόρος της κληρονομιάς αυτής της χώρας».

Η Νέλλη Παπαχελά, πρόεδρος ΟΠΑΝΔΑ, είπε:«Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών μας δίνει μια σημαντική ευκαιρία για την στήριξη και την προώθηση όχι μόνο του αθλητισμού, αλλά του πολιτισμού και του τουρισμού μας. Σπάνια βλέπουμε θεσμούς στην Ελλάδα που να διαρκούν τόσο πολλά χρόνια και να είναι πετυχημένοι.Ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού,Αθλητισμού και Νεολαίας παρά τις δύσκολες και αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, υποστηρίζουν και διευκολύνουν με κάθε τρόπο τη διοργάνωση».

Ο Δημήτρης Αγραφιώτης, μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ, είπε: «Η ΟΠΑΠ από πέρυσι και τουλάχιστον μέχρι το 2016 θα αποτελεί τον μέγα χορηγό του ΚΜΑ. Σκοπός της εταιρίας δεν είναι η προβολή της αλλά να στηρίξει και να ενδυναμώσει αυτή την μοναδική εκδήλωση. Η Ελλάδα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Πρόσφερε πολλά, και θα προσφέρει πολλά περισσότερα στο μέλλον, φτάνει να αξιοποιήσουμε τα υγιή κομμάτια της κοινωνίας μας. Νους υγιής εν σώματι υγιή».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Κατσικάρης,είπε: «Ο Μαραθώνιος δεν αποτελεί μόνο την Ιστορία της Ελλάδας,αλλά και το μέλλον της. Στην δύσκολη αυτή συγκυρία έχουμε χρέος και ευθύνη να στηρίζουμε την διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Χρειάζεται συμμαχία, συνέργεια, συνεργασία για να δείξουμε μια άλλη Ελλάδα που έχει όραμα και επιτυχία».

Ο Νοτιοαφρικανός Ζόζεφ Τιάλι, που θα αγωνιστεί στον Κλασικό Μαραθώνιο παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα: «Είμαι πολύ περήφανος που παίρνω μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας που κάθε αθλητής θα ήθελε να τρέξει. Εκπροσωπώ την Νότιο Αφρική. Ο στόχος μου είναι να πετύχω ένα νέο ρεκόρ διαδρομής και πιστεύω ότι αν μου το επιτρέψουν οι συνθήκες θα το καταφέρω».

Ο νικητής της περσινής διοργάνωσης και υποψήφιος για μια καλή εμφάνιση και στον φετινό αγώνα, Δημήτρης Θεοδωρακάκος,τόνισε: «Θα θέλαμε να δούμε περισσότερο κόσμο κατά μήκος της διαδρομής. Με χαρά βλέπω πως έχει διατηρηθεί το επίπεδο παροχών, όπως και ο αριθμός συμμετοχών,από το 2010 και έπειτα, παρά τα όσα ακούγονται για τη χώρα. Είναι επίσης μεγάλο κατόρθωμα ότι οι Ελληνες δρομείς είναι περισσότεροι από ότι οι ξένοι, κάτι που δείχνει, τη στροφή τους προς τον αθλητισμό”.

Η δεύτερη της περσινής διοργάνωσης, Ντενίζ Δημάκη, σχολίασε: “Ο κλασικός μαραθώνιος έχει γίνει εφάμιλλος των διεθνών μαραθωνίων. Θα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο, γιατί κάθε μαραθωνοδρόμος θέλει κάποια στιγμή στη ζωή του να τρέξειστην κλασική διαδρομή”.

Πληροφορίες σχετικά με τον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο έδωσε ο διευθυντής της διοργάνωσης Βαγγέλης Παπαποστόλου. «Είναι ουσιαστικά σαν να συμμετάσχει μια ολόκληρη πόλη.Δεν είναι μόνο οι 26.000 δρομείς αλλά καιόλοι οι υπόλοιποι φορείς που παίρνουν μέρος στη διοργάνωση. Οι προβλέψεις μας ξεπεράστηκαν . Εχουμε 7500 δρομείς για τα 5 χλμ. , 6500 για τα 10 χλμ. έχουμε 9.500 στο Μαραθώνιο, 2500 παιδιά που θα τρέξουν στους Δήμους από όπου θα περάσει ο Μαραθώνιος, αλλά και 1000 παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες που θα τρέξουν στους δικούς μας αγώνες. Και κάτι ακόμη εμείς κάνουμε στάδιο τους δρόμους της Αττικής και κερκίδες τα πεζοδρόμια. Έχουμε και τέσσερις μπάντες που θα παίζουν με την μεγαλύτερη στο Δρομέα στο Χίλτον”.

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.