Δελτίο Τύπου ΣΕΓΑΣ

Η μεγάλη συμμετοχή στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, που έχει φτάσει τις 9.500, οδήγησε και φέτος την Οργανωτική Επιτροπή να εφαρμόσει τις τμηματικές εκκινήσεις κάτι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2010 και επαναλήφθηκε το 2011.

Η εκκίνηση θα δοθεί με το σύστημα «κατά κύματα»  (Wave start), δηλαδή οι αθλητές δεν θα ξεκινήσουν όλοι μαζί.  Έτσι θα δημιουργηθούν 7 blocks εκκινήσεων (και άρα 7 διαδοχικές εκκινήσεις) με στόχο να προστατευθεί η ασφάλεια των αθλητών, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, από πιθανή πτώση κάποιου αθλητή.
Προσοχή: Όλοι οι αθλητές θα πρέπει να πάρουν θέση στα blocks που έχουν προκαθοριστεί με βάση τον αριθμό που τους έχει δοθεί. Οι δρομείς που θα αλλάξουν  αυθαίρετα block,  δεν θα βρουν  την κατάταξή τους  στα τελικά αποτελέσματα!
·         Το πρώτο block θα αποτελείται από 250 αθλητές που θα είναι οι elite ξένοι και οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου ΣΕΓΑΣ.

·         Το δεύτερο block θα στελεχώνεται από τους δρομείς που έχουν δηλώσει τις 800 καλύτερες επιδόσεις

·         Τα υπόλοιπα blocks οι αθλητές θα μπαίνουν ανά 1.700 ανάλογα και πάλι με τις επιδόσεις που έχουν δηλώσει, ενώ στο τελευταίο θα ενταχθούν και οι αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος. Για τους τελευταίους η Οργανωτική Επιτροπή έχει ορίσει ένα όριο τερματισμού που φτάνει τις 8 ώρες και έτσι θα πρέπει να έχουν τερματίσει μέχρι τις 17.30 το απόγευμα, οπότε ο δρόμος θα ανοίξει εξ’ ολοκλήρου για τους κατοίκους της Αττικής και ιδίως του κέντρου της Αθήνας.
Η εκκίνηση από το 1ο στο 2ο  block θα απέχει χρονικά ένα λεπτό , από το 2ο στο 3ο δύο λεπτά ενώ για τα υπόλοιπα blocks θα δίνεται εκκίνηση ανά τέσσερα λεπτά. Με λίγα λόγια, θα χρειαστούν 21 έως 23 λεπτά  για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκινήσεων του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου. Έτσι, στις 9:23 το πρωί, όταν ο τελευταίος δρομέας θα περνά τη γραμμή εκκίνησης στο Μαραθώνα, οι πρώτοι δρομείς θα πλησιάζουν στη Νέα Μάκρη, δημιουργώντας μία ανθρώπινη πυκνή αλυσίδα 8 χιλιομέτρων (!), η οποία στη διάρκεια της ημέρας συνεχώς θα επιμηκύνεται κατά μήκος των 42.195 μ. της κλασικής διαδρομής.
Ο μεγάλος αριθμός δρομέων και στον φετινό Μαραθώνιο, αλλά και με αυτές των 5 και 10.000 μ στο κέντρο της Αθήνας, που θα φθάσουν τις 23.000 συνολικά (με τις συμμετοχές στους αγώνες των παιδιών και των Special Olympics θα ξεπεράσουν τις 26.000) και αναμένεται να προσφέρει μοναδικές ανθρώπινες στιγμές στους κατοίκους των δήμων και κοινοτήτων κατά μήκος της διαδρομής ενώ θα δώσει εντυπωσιακές εικόνες σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ, που θα μεταδώσει ζωντανά τον αγώνα την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, το πρωί.

30ος ΚΜΑ. Σπάνια Ιαπωνικά έπαθλα στους νικητές του Μαραθωνίου

Ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος, θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη του για την συμπαράσταση της Ελλάδας στον Ιαπωνικό λαό,  μετά τις φυσικές καταστροφές και την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα,  προσφέρει δύο σπάνια αναμνηστικά  τρόπαια για τους  Έλληνες  νικητές του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών 2012.

Η συγκεκριμένη τέχνη των τροπαίων ονομάζεται «Itoobori».  Πρόκειται για γλυπτική επάνω σε ξύλο, στο οποίο όταν δημιουργηθεί η μορφή του, καλύπτεται με φύλλα χρυσού και στη συνέχεια βάφεται με διάφορα χρώματα.  Το εν λόγω κομμάτι είναι το παραδοσιακό «Καμπούτο», η περικεφαλαία που φορούσαν οι σαμουράϊ στον πόλεμο.  Ο Ελληνο-Ιαπωνικός σύνδεσμος προσφέρει από ένα κομμάτι, στον πρώτο Έλληνα και στην πρώτη Ελληνίδα του Αυθεντικού Μαραθωνίου θεωρώντας τους  «σύγχρονους σαμουράι».

Η Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της.  Το γεγονός αυτό προκάλεσε φόβο και κατάθλιψη σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της.   Μέχρι σήμερα, η αποκατάσταση των περιοχών αυτών δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η ζωή των κατοίκων εκεί να είναι εξαιρετικά δυσχερής.   Παράλληλα, η καταστροφή των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και ανασφάλεια.

Παράλληλα, φέτος θα λάβει μέρος  στον Μαραθώνιο της Αθήνας, με χορηγία του Ελληνο – Ιαπωνικού Συνδέσμου, ο αθλητής Γιασουχίρο Ισάκα ο οποίος υπηρετεί στο Ιαπωνικό Ναυτικό, στη βάση Hyakuri στον νομό Ibaraki, και του οποίου η προσφορά στους πληγέντες των κατεστραμμένων από το τσουνάμι περιοχών είναι πολύ μεγάλη και η αναζήτησή του για αγνοούμενους συνεχής.   Λόγω των δραστηριοτήτων του σε εκείνες τις περιοχές, δεν είχε προπονηθεί όσο θα έπρεπε, παρ΄ όλα αυτά, στον 1ο Μαραθώνιο της Οσάκα του 2011, έκανε ατομικό ρεκόρ 2.38.34”, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλους  τους δρομείς που συμμετείχαν από τις εν λόγω περιοχές.  Επίσης, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια του αθλητή, τον Μάρτιο του 2012 στον Μαραθώνιο του Τόκυο έκανε νέο ατομικό ρεκόρ 2.27.26, καταλαμβάνοντας την 61η θέση ανάμεσα σε 35.000 αθλητές!

Ύστερα από την επιτυχία αυτή, ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στον Ισάκα να συμμετάσχει στον  Μαραθώνιο της Αθήνας.  Η συμμετοχή του μάλιστα στον Μαραθώνιο της Αθήνας προκάλεσε ενθουσιασμό στη Μονάδα την οποία υπηρετεί, με αποτέλεσμα ο διοικητής του να του δώσει, μαζί με τις ευχές όλων, μία εβδομάδα άδεια.

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.