Δεν είναι δύσκολο να πάτε τη διατροφή σας στο επόμενο επίπεδο, αρκεί να καταναλώνετε τακτικά κάποιες τροφές που μπορούν όχι μόνο να σας βοηθήσουν στη γυμναστική σας, αλλά και να δώσουν ώθηση στην υγεία σας.
Όσοι ασχολείστε με την υγιεινή διατροφή και τη γυμναστική, σίγουρα γνωρίζετε στο περίπου ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και ότι η τεράστια χοιρινή μπριζόλα με τηγανητές πατάτες και σάλτσα 5 φορές την εβδομάδα είναι καλή ιδέα για τον ουρανίσκο σας, αλλά όχι και για την υγεία και το σώμα σας.

Ο πειρασμός, όμως, δυστυχώς παραμονεύει πάντα και για να τον αποφύγετε πρέπει αφενός να έχετε στόχο και αφετέρου να έχετε εναλλακτική – ίσως όχι τόσο νόστιμη, αλλά που υπερτερεί σε άλλα επίπεδα.

Οι παρακάτω τροφές που σας προτείνουμε αποτελούν σημαντικές προσθήκες στην καθημερινή διατροφή, οι οποίες θα βελτιώσουν την απόδοσή σας στο γυμναστήριο και τις προπονήσεις σας και ταυτόχρονα θα σας δώσουν πνοή υγείας την οποία θα εκτιμήσετε μακροπρόθεσμα.

Φτιάξτε λοιπόν μια καινούργια λίστα και κατευθυνθείτε προς το σούπερ μάρκετ για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.

Λάχανο: ό,τι πρέπει για την καταπολέμηση του λίπους

Το λαχανικό αυτό συχνά χάνεται μέσα στη σαλάτα με αποτέλεσμα να μην του δίνουμε πολλή σημασία. Στην πραγματικότητα, όμως, το λάχανο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα έχει πολύ λίγες θερμίδες – 2 πολύ καλοί λόγοι για να ανέβει στην εκτίμησή μας. Ακόμη, αποτελεί την ιδανική επιλογή όταν προσπαθούμε να χάσουμε σωματικό λίπος, καθώς μας χορταίνει γρήγορα και μας βοηθά να σταματήσουμε να τρώμε, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του είναι τα αντιοξειδωτικά του, τα οποία εμποδίζουν την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Αν ψάχνετε τρόπους να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας, δοκιμάστε το με λίγο κοτόπουλο. Τυλίξτε φέτες από στήθος κοτόπουλου (το οποίο έχετε πρώτα ψήσει) σε λάχανο μαζί με άλλα λαχανικά και ψήστε τα όλα μαζί με ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Μια μερίδα λάχανο (1 φλιτζάνι) έχει 22 θερμίδες, 5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 0 γραμμάρια λίπους και 1,5 γραμμάριο πρωτεΐνης.

Κότατζ τσιζ: κατάλληλο βραδινό

Το κότατζ τσιζ σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια από τις καλύτερες επιλογές φαγητού που μπορείτε να κάνετε πριν πέσετε για ύπνο. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης καζεΐνης, παρέχοντας στο σώμα πρωτεΐνη που προχωράει αργά στην πεπτική διαδικασία κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθιστώντας το κότατζ ιδανική τροφή ειδικά γι’ αυτούς που σηκώνουν βάρη. Επειδή, όμως, αρκετοί το αποφεύγουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νάτριο, πρέπει να γνωρίζετε ότι αν καταναλώνετε αρκετό νερό και κάλιο, μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση νατρίου δεν πρόκειται να σας δημιουργήσει πρόβλημα – παρ’ όλ’ αυτά καλό είναι να ελέγχετε τις ετικέτες και να επιλέγετε τα προϊόντα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα νατρίου. Μια καλή ιδέα για βραδινό είναι να αναμείξετε μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο με κότατζ και λίγα αμύγδαλα ή καρύδια ψιλοκομμένα. Δοκιμάστε το.

Σολομός: παρέλαση… καλών λιπαρών

Το νόστιμο αυτό ψάρι αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες πηγές των απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία το καθιστούν μια από τις καλύτερες τροφές για άντρες, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα ψάρι πλούσιο σε ασβέστιο που κάνει καλό στα οστά και βελτιώνει τις μυϊκές συστολές. Αν τρώτε συχνά σολομό σε εστιατόρια, τότε καλό είναι να αποφεύγετε τις σάλτσες με τις οποίες πολλές φορές συνοδεύεται, οι οποίες το μόνο που προσφέρουν στον οργανισμό είναι θερμίδες και λίπος. Όταν ετοιμάζετε σολομό στο σπίτι, προτιμήστε τον στο γκριλ, μαριναρισμένο σε σάλτσα σόγιας με μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και φρεσκοκομμένο τζίντζερ, έτσι ώστε να του δώσετε έξτρα γεύση, χωρίς να τον φορτώσετε με θερμίδες.

Σπανάκι: για όραση… γερακιού

Αν και οι περισσότεροι προτιμούν το απλό καθιερωμένο μαρούλι στη σαλάτα τους, το σπανάκι αποτελεί μια καλή εναλλακτική, σε περίπτωση που ψάχνετε κάτι νόστιμο κι ακόμη πιο θρεπτικό για τη σαλάτα σας. Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό αποτελεί εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, τα οποία βοηθούν στην προστασία των ματιών μας από της παθήσεις που προκύπτουν λόγω ηλικίας. Αν το κλασσικό σπανακόριζο δεν είναι το… φόρτε σας, δοκιμάστε να σοτάρετε φύλλα σπανακιού σε λίγο λάδι με λίγο αλατοπίπερο, 1 σκελίδα σκόρδου, λίγο ξύδι και λίγο σέρι. Συνεχίστε το σωτάρισμα μέχρι τα υγρά του να μειωθούν στο μισό.

Ρόδι: το γούρι της υγείας

Όπως τα περισσότερα φρούτα, έτσι και το ρόδι έχει θαυματουργά οφέλη στην υγεία, εμποδίζοντας την εμφάνιση καρκίνου και μάλιστα του καρκίνου του προστάτη. Καθώς αυτό το είδος καρκίνου απασχολεί πολλούς άντρες σε μεγαλύτερες ηλικίες, η κατανάλωση ροδιού καθημερινά μπορεί να σας προστατεύσει και να σας κρατήσει υγιείς τουλάχιστον όσον αφορά τη συγκεκριμένη πάθηση. Το φρούτο αυτό είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και καταπολεμά το κρύωμα, ενώ άλλη μια ευεργετική ιδιότητα του ροδιού είναι ότι ο χυμός του μπορεί να βοηθήσει άνδρες με προβλήματα στύσης, καθώς βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Μοσχαρίσια μπριζόλα: ένας πειρασμός που κάνει καλό

Αυτό το είδος κρέατος θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές τροφές για άντρες, καθώς αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου, βοηθώντας στη μεταφορά του οξυγόνου σε διάφορα κύτταρα του σώματος. Αν και η αναιμία είναι συνήθως γένους… θηλυκού, πρέπει και οι άντρες να δώσουν σημασία στο σίδηρο της διατροφής τους, ο οποίος θα τους βοηθήσει και στη γυμναστική τους. Προτιμήστε τη μπριζόλα σας μετρίου μεγέθους με τη συνοδεία λαχανικών αντί για τηγανητή πατάτα, έτσι ώστε να αυξήσετε τα θρεπτικά συστατικά του γεύματος.

Χουρμάδες: κατάλληλο σνακ μετά το γυμναστήριο

Ο καρπός του φοίνικα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή γεύματος μετά την προπόνησή σας, καθώς έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αν και γενικά οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να αποφεύγονται, μετά το γυμναστήριο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε καθώς θα επιταχύνει τις διαδικασίες με τις οποίες η πρωτεΐνη που καταναλώνετε απορροφάται από τα κύτταρα στους μυς. Μην ξεχνάτε όμως ότι την υπόλοιπη μέρα θα πρέπει να προτιμάτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτω από 55 (οι χουρμάδες έχουν γλυκαιμικό δείκτη 103). Ένας εύκολος τρόπος να ενσωματώσετε τους χουρμάδες στο γεύμα μετά το γυμναστήριο, είναι να απλώσετε τη μαρμελάδα τους πάνω σε γκοφρέτες ρυζιού.

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.