ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ  «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2011», ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ  «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»
350 ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ 39 ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ «29ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ»

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ  διοργανώνει και φέτος τον διεθνή αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2011». Πρόκειται για την 29η διοργάνωση του θεσμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» που θα έχει διάρκεια τριών ετών.

Η διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων θα καλυφθεί από τους συμμετέχοντες σε χρονικό περιθώριο 36 ωρών.

Στον αγώνα έχουν δηλώσει εμπρόθεσμα συμμετοχή 380 αθλητές και αθλήτριες, από 39 χώρες. Από αυτούς, επιλέχθηκαν και θα τρέξουν 350 άνδρες και γυναίκες. Η  έγκριση για την συμμετοχή τους γίνεται με αυστηρά και συγκεκριμένα αγωνιστικά  κριτήρια  (σε χρόνους και τερματισμούς σε παραπλήσιους διεθνείς αγώνες) έτσι ώστε ο αγώνας να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο.
Πολλοί από τους καλύτερους αθλητές των υπεραποστάσεων θα πάρουν μέρος στον επίπονο ιστορικό αγώνα. Απ’ αυτούς πολλοί είναι αστέρια του παγκοσμίου στερεώματος των υπερμαραθωνίων δρόμων. Οι συμμετέχοντες, είναι  αθλητές από Ευρώπη, Β. και Ν. Αμερική, Αφρική, Ασία, και την Ελλάδα.

Οι Ιάπωνες έχουν την πολυπληθέστερη ομάδα (με 63 αθλητές) και ακολουθούν οι Γερμανοί (με 44 άτομα) και οι Έλληνες με 43 αθλητές.

Μεταξύ των αθλητών που θα συμμετάσχουν στο φετινό «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», είναι νικητές και νικήτριες προηγούμενων διοργανώσεων, όπως ο Αυστριακός Μάρκους Θάλμαν, ο περυσινός πρωταθλητής Iταλός Ιβάν Γκουντίν, ο περυσινός δευτεραθλητής Ολλανδός Γιάν Λάντνικ, ενώ μετέχει για πρώτη φορά ο Αμερικανός Κριστιάν Μπερκ (βραβείο GUINNESS WΟRLD RECORD για το 2010 με 24 ώρες, έτρεξε 83,04 μίλια στην άμμο). Από πλευράς γυναικών ξεχωρίζει η συμμετοχή της Κίμι Νότο, από την Ιαπωνία (η γυναίκα με τους περισσότερους τερματισμούς και δύο φορές πρώτη).

Για κάθε αθλητή που θα επιλεγεί να πάρει μέρος στον αγώνα,  θεωρείται  ύψιστη τιμή η συμμετοχή του σ΄αυτόν και εκπλήρωση ενός στόχου ζωής και ενός μεγάλου ιδανικού.

Το Έπαθλο, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από ένα λιτό στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τον ποταμό Ευρώτα.

Ξένοι δημοσιογράφοι και κανάλια έρχονται και καλύπτουν αυτόν τον ιστορικό αγώνα, βήμα προς βήμα  και μεταδίδουν τα αποτελέσματα και τα γεγονότα παγκοσμίως.

Το ιδιωτικό κανάλι FILM NET – NOVA θα καταγράψει όλο τον αγώνα και θα κάνει δίωρες αφιερωματικές εκπομπές μετά το τέλος του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι και η παρουσία  καναλιών (Κρατικών και ιδιωτικών) από χώρες με μεγάλη συμμετοχή, όπως η Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Κορέα, Φινλανδία, κ.α.

Φέτος, χάρη στην οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», που ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα, είναι και πάλι αποκλειστικός δωρητής του ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, θα γίνει για πρώτη φορά ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε δέκα κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.spartathlon.gr, η οποία αναβαθμίζεται ριζικά.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ιδρύθηκε το 1984 και από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο, γιατί τότε τοποθετεί χρονολογικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Η προετοιμασία του αγώνα, επί ένα σχεδόν χρόνο, δεν απέχει καθόλου από εκείνη ενός στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος.

Συγκεκριμένα, υπάρχει πολυάριθμο έμψυχο υλικό,          χρησιμοποι-ούνται οχήματα, κάθε κυβισμού και τύπου, εφόδια για το στήσιμο των 75 σταθμών ανεφοδιασμού κατά μήκος της διαδρομής, άγρυπνη παρακολούθηση των αθλητών για την πλήρη ασφάλεια τους και για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού, με πλαισίωση από κινητές ιατρικές μονάδες άμεσης επέμβασης. Όλο το έμψυχο υλικό προέρχεται από εθελοντές, μέλη και φίλους που άγρυπνοι, επί 36 ώρες κάθε Σεπτέμβριο καταθέτουν τα ωραιότερα συναισθήματα τους στην υπηρεσία αυτού του αγώνα.

Επίσης μια μεγάλη ομάδα  εθελοντών Ιατρών και  φυσιοθε-ραπευτών, εξειδικευμένων σε αγώνες, κατανεμημένοι σε καίρια σημεία,  είναι έτοιμοι να προσφέρουν άμεσα την βοήθεια τους  στους αθλητές. Η κινητοποίηση κατά  την διάρκεια του Αγώνα είναι μεγάλη  από Δήμους, Κοινότητες, Περιφερειακά Νοσοκομεία, και Τροχαία, σε όλη τη διαδρομή.

Ο μόχθος για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα όπως το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, είναι σκληρός και οι ευθύνες απέναντι στους αθλητές, είναι τεράστιες.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ  είναι  σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οργανώνει τον αγώνα με τα μέλη του επικουρούμενος και από εθελοντές που αναλαμβάνουν τη χρονομέτρηση, την οποιαδήποτε  παροχή βοηθείας και εφοδίων στους αθλητές καθ΄όλη την 36ωρη διάρκεια του αγώνα,  ανιδιοτελώς.

Ένα μέρος των εξόδων καλύπτεται  από την συμμετοχή των αθλητών και τα υπόλοιπα  από τoν αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» – για διάρκεια τριών ετών –  και μέρος των εφοδίων από ιδιώτες  υποστηρικτές.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, έχει μέλη  σε  πολλές χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία), Ν. Ζηλανδία, Αμερική, Καναδά, Ιαπωνία, Ελλάδα, κ.λ.π.

Η δυσκολία της διαδρομής και των συνθηκών του αγώνα έχουν  φέρει το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ανάμεσα στους δυο δυσκολότερους δρόμους υπεραποστάσεων.

Όπως μάλιστα έχει κατ΄επανάληψη επιβεβαιωθεί στο παρελθόν, οι συμμετέχοντες  δρομείς, συνοδοί τους και  δημοσιογράφοι επιστρέφουν στις πατρίδες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις και γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές  της πατρίδας μας, σε μια περίοδο μάλιστα που έχουμε ως χώρα απόλυτη ανάγκη από καλά λόγια και θετικά δημοσιεύματα.

Παναγιώτης Τσιακίρης: «Πιστεύουμε ότι το «29ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» θα είναι μία ακόμη καλή διοργάνωση»

Ο Πρόεδρος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ κ.  Παναγιώτης Τσιακίρης μιλώντας στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε αισιόδοξος για την επιτυχία του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2011».
Χαρακτηριστικά τόνισε:
«Αξιωθήκαμε, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην πατρίδας μας να διοργανώσουμε το «29ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» με την συμμετοχή 350 αθλητών από 39 χώρες και με ποσοστό ελληνικών συμμετοχών 12%.

Όλοι εμείς, που κοπιάσαμε ανιδιοτελώς για τη διοργάνωση του αγώνα, πιστεύουμε ότι θα είναι μία ακόμη καλή διοργάνωση, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρά τον μεγάλο αριθμό συμμετοχών.

Σας διαβεβαιώνω πως το Δ.Σ. του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ εργάστηκε σκληρά έναν ολόκληρο χρόνο για να φέρει σε πέρας ένα τόσο μεγάλο και πολύπλοκο έργο. Ένα έργο που χρόνο με το χρόνο γίνεται δυσκολότερο και απαιτεί πλέον επαγγελματική εξειδίκευση, χρήση σύγχρονων μέσων και διάθεση πολλού χρόνου και χρημάτων, αλλά χάρη στην επανάληψη της οικονομικής στήριξης του αγώνα από τον αποκλειστικό δωρητή μας, το  ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», όχι μόνο αντεπεξήλθαμε στις αυξημένες δαπάνες, αλλά προχωρήσαμε στην αναβάθμιση της καταγραφής των χρόνων με ηλεκτρονικά μέσα, σε 8 σταθμούς, αλλά και την αυτόματη μετάδοση τους στον ιντερνετικό μας ιστό με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης παγκοσμίως και εμφάνισής τους στο χώρο τερματισμού.

Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες όλων μας προς το ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» και ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για τη συνέχιση της οικονομικής μας στήριξης για μία ακόμη διετία».

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αποκλειστικός δωρητής στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2011

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», είναι ο αποκλειστικός δωρητής του ετήσιου υπερμαραθωνίου «Σπάρταθλον», για τα έτη 2011-2013, ενώ έχει υποστηρίξει με σειρά δωρεών του τον αγώνα, από το 2004.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε για την στήριξη στο «Σπάρταθλον»:

«Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της αναβίωσης του ιστορικού υπερμαραθωνίου «Σπάρταθλον», τη σημαντική του συμβολή στην ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και της ιδέας του «ευ αγωνίζεσθαι» παγκοσμίως, καθώς και τον μοναδικό συμβολισμό του για τη δύναμη της ανθρώπινη θέλησης, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στηρίζει για 7η χρονιά τη μοναδική αυτή διοργάνωση.

Το γεγονός ότι τόσο οι δράσεις του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», όσο και η πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνδέσμου «Σπάρταθλον» για τη διοργάνωση του εν λόγω υπερμαραθωνίου, μοιράζονται την ίδια βάση αξιών αποσκοπώντας στην παγκόσμια διάδοση του ελληνικού πνεύματος, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στέκεται αρωγός για ακόμη μία χρονιά στο πλευρό των διοργανωτών του σημαντικού αυτού διεθνούς αγώνα, ως αποκλειστικός δωρητής».

Τα ρεκόρ της διοργάνωσης

Ο Γιάννης Κούρος, ο οποίος κέρδισε το Α΄ Σπάρταθλον το 1983, κατέχει το ρεκόρ ανδρών με 20 ώρες 25΄(1984). Ο Κούρος συμμετείχε σε τέσσερις διοργανώσεις (1983, 1984, 1986, 1990), όπου αναδείχθηκε νικητής σε όλες. Αξίζει να τονιστεί, ότι οι επιδόσεις του είναι οι τέσσερις καλύτερες που έχουν σημειωθεί ποτέ στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Ο Αμερικανός Σκοτ Τζιούρεκ είναι ο μόνος που έχει κερδίσει τον αγώνα τρεις συνεχόμενες φορές (2006, 2007, 2008). Επίσης, είναι ο δεύτερος καλύτερος σε επίδοση αθλητής μετά τον Κούρο με 22 ώρες 20΄ και κατέχει την πέμπτη καλύτερη επίδοση στη διοργάνωση. Από τρεις νίκες έχουν επίσης, ο Γερμανός Γιενς Λούκας (1999, 2004, 2005) και ο Σουηδός Ρούνε Λάρσον (1987, 1988, 1993) αλλά όχι συνεχόμενες . Δύο νίκες έχουν σημειώσει οι αθλητές: Κώστας Ρέππος (Ελλάδα, 1997, 1998), Τζέιμς Ζάρεϊ (Αγγλία), Πάτρικ Μακί (Αγγλία), Ριόσι Σεκίγια(Ιαπωνία).

Στις γυναίκες εννιά αθλήτριες έχουν τρέξει τη διαδρομή με επίδοση κάτω από 30 ώρες. Το ρεκόρ κατέχει η Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία με 27:39:49 από το 2009.

Το ρεκόρ νικών κατέχει η Γερμανίδα Χέλγκα Μπακχάουζ με τέσσερις συνεχόμενες νίκες (1994, 1995, 1996, 1997) κάτι που δεν έχει πετύχει άλλη αθλήτρια. Τέσσερις νίκες, αλλά όχι συνεχείς, έχει και η Μαίρη Χάνουντελ-Λάρσον, από τις οποίες τρεις ως Αμερικανίδα με το όνομα Χάνουντελ (1984, 1985, 1989) και μια ως Σουηδέζα με το όνομα Λάρσον (1998). Από δύο νίκες έχουν σημειώσει οι Γιαπωνέζες Ακίκο Σακαμότο, Κίμι Νότο και Σούμι Ιναγκάκι και η Βρετανίδα Χίλαρι Γουόκερ.

Το 2008, σημειώθηκε ρεκόρ περισσότερων αθλητών που κατάφεραν να τερματίσουν (151) κάτω από το όριο των 36 ωρών.

Ευχαριστούμε

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.