Κυριακή 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2011. 2501 χρόνια μετά την εποποιία των 10.000 ανδρών των Αθηναίων και Πλαταιέων ελευθέρων πολιτών, βρεθήκαμε 67 Έλληνες και 5 ξένοι (4 Ιταλοί και 1 Νοτιοαφρικανός) συνάδελφοι δρομείς στον Τύμβο του Μαραθώνα. Ώρα 05.30 έγινε το προσκλητήριο. Είχαμε ξεκινήσει από τις 03.30 από το Πεδίο του άρεως έχοντας ναυλώσει λεωφορείο που μας μετέφερε στο Μαραθώνα.

Συγκίνηση όταν πατήσαμε τα άγια χώματα. στο νου μας έρχονταν σιγά-σιγά οι αένανες μνήμες, οι παραδόσεις, τα ακούσματα από γενιά σε γενιά για τον θρύλο των μαραθωνομάχων… Αυτή την επική μάχη σώμα με σώμα που έδωσαν 10.000 αποφασισμένοι άνδρες να σώσουν την πατρίδα τους. Την πρώτη μάχη που ελεύθεροι πολίτες με δική τους απόφαση ρίχτηκαν στον ένδοξο αγώνα, διακινδυνεύοντας τα πάντα και πάνω απ’ όλα ένα ιδανικό που δεν το είχε πριν απ’ αυτούς ποτέ κανένας, την ελευθερία τους.

Αυτή τους φλόγιζε τα στήθη, πυρπολούσε τα κύτταρα του μυαλού, ξεσήκωνε σώματα και δυνάμωνε πεποιθήσεις. Αυτή κυβερνούσε και διέταζε κι αυτή τους έστειλε εκεί στον Μαραθώνα να τρέχουν χαράματα το πρωί στις 11 ή 12 Σεπτέμβρη του 490 π.χ., πριν από 2501 χρόνια ή 100 γενιές από εμάς, να σταθούν αντίκρυ στη δεσποτική δυναμό που είχε ταξιδέψει 3000 χιλιόμετρα για να κατακτήσει και την δική τους πατρίδα, όπως είχε κάνει με τόσες πατρίδες και έθνη.

Εμείς όλοι με κόμπο στα χείλη, σταθήκαμε ταπεινοί προσκυνητές δίπλα στο άγαλμα του Μιλτιάδη, του γηραιού στρατηγού και αφού αναλύσαμε το σχέδιό του, το πανούργο αυτό σχέδιο, έναν πίνακα στρατηγικής ιδιοφυΐας, όπως το ονόμασε κάποτε ο στρατηγός Πάτον, αφού κάναμε τις χοές με κόκκινο κρασί από την Αττική γη και στάρι από το θριάσιο πεδίο, κάναμε προσκλητήριο νεκρών ηρώων κι ανάμεσά τους τον αρχιστράτηγο Καλλίμαχο, τον στρατηγό Στησίλαο, τους στρατηγούς των Πλαταιέων ηρώων Αρχία και Αρίμνηστο, τον Αισχύλο, τον διάσημο τραγωδό που στον τάφο του χρόνια μετά τη μάχη είχε ζητήσει να γραφτεί μονάχα μια λέξη, “μαραθωνομάχος”, τον αδελφό του, τραγικό θύμα τού ιερού μένους, τον Κυναίγειρο, τους διάσημους στρατηγούς του αθηναϊκού κέντρου που διακρίθηκαν στην τακτική της μάχης Θεμιστοκλή και Αριστείδη, τον τοπικό ήρωα Εχετλαίο, τους 188 υπόλοιπους, από τους 192 ήρωες που έπεσαν) στρατιώτες της φάλαγγας του Μιλτιάδη και στους 10.000 που πολέμησαν εκεί, στον ήρωα γοργοπόδαρο Φειδιππίδη, στον ημεροδρόμο που έφερε το άγγελμα της νίκης, στον ίδιο τον στρατηγό Μιλτιάδη, ψάλαμε τον εθνικό ύμνο μας, κρατήσαμε ένα λεπτό σιγή, κι αφού δώσαμε τεχνικές οδηγίες, αρχίσαμε στις 06.00 ακριβώς, την πορεία μας προς την Αθήνα μέσω τύμβου Πλαταιέων, Βρανά, Αφορισμού Σταμάτας, Δροσιάς, Εκάλης, Ν. Ερυθραίας, Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Ψυχικού, Αμπελοκήπων και τερματισμό στο καλλιμάρμαρο.

Η γρήγορη πορεία μας έφερε σε 4 ώρες και 40′ περίπου στον τελικό μας προορισμό εκεί δίπλα στον λόφο του αρδηττού από τον λόφο του κυνοσάργους που όπως έγραψε ο Ηρόδοτος έφθασε μετά από γοργή πορεία το στράτευμα για να προλάβει τα πλοία και τον στρατό των Περσών που έλαμναν για να εισβάλλουν στην Αθήνα από τον όρμο του Φαλήρου, κάτι που έγινε κι όταν είδαν οι πέρσες τους χιλιάδες αναμμένους δαυλούς από τον στρατό που ήδη είχε φθάσει πριν απ’ αυτούς στην Αθήνα, ανέκρουσαν πρύμνα και έφυγαν για τη μικρά Ασία, τερματίζοντας την εκστρατεία τους.

Στον δρόμο μας είχαμε φέτος την ευχάριστη έκπληξη με την ενεργό συμπαράσταση του Δήμου Διονύσου, αφού στην περιοχή της Σταμάτας από το 8,5 περίπου χιλιόμετρο μέχρι το 17ο χιλιόμετρο είχε οργανώσει με πλήρη ανεφοδιασμό τρεις σταθμούς με νερά, γλυκά, ισοτονικά, με κόσμο και υπαλλήλους-εργαζόμενους του δήμου, με όλο τον ενθουσιασμό του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, έπειτα από τη συνεργασία μας που ξεκίνησε όλους τους καλοκαιρινούς μήνες και ευχόμαστε και ελπίζουμε να συνεχιστεί και στο μέλλον, όχι μόνο στον Μιλτιάδειο δρόμο αλλά και σε άλλες δρομικές εκδηλώσεις στον δήμο Διονύσου, αφού και μεράκι υπάρχει και διάθεση συνεργασίας.

Το ίδιο συνέβη και στο 22 χιλιόμετρο της διαδρομής στα όρια της Ν. Ερυθραίας-Κηφισιάς, όπου είχαμε την αμέριστη βοήθεια και ανεφοδιαστήκαμε από τον δήμο Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας. Αυτό που μπορεί να γίνει και σ’ έναν επόμενο σταθμό στα όρια του δήμου, στο 25ο χιλιόμετρο στο μέλλον. Στα υπόλοιπα χιλιόμετρα στο 28ο και 32ο και στον τερματισμό, είχαμε τα δικά μας υγρά, στα οποία μας βοήθησε ο δάσκαλος Παναγιώτης Σκουλής, η Στέλλα Καρανάσιου και το λεωφορείο μας.

θέλοντας να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη συμμετοχή μας στους συλλόγους ΑΠΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΤΟΝ ΣΔΥΜ ΘΗΒΑΣ, ΣΤΟΝ ΑΠΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΣΤΟ ΣΔΠ ΨΑΧΝΩΝ και σε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν, ελπίζουμε του χρόνου να συμμετέχουν πολύ περισσότεροι και από άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Συγκινητική η συμμετοχή αθλητών συναδέλφων από την Ιταλία και τη νότιο Αφρική που συμμετείχαν στον αγώνα μνήμης. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.

Υ.Γ: Η πρότασή μας είναι η δεύτερη Κυριακή του Σεπτέμβρη, να μην διεξάγεται άλλος δρομικός αγώνας από συλλόγους-μέλη της ομοσπονδίας, σαν φόρο τιμής σ’ αυτή την ειδική μέρα, εθνικής μνήμης που συνδέεται -μέσω του Φειδιππίδη- με όλο το δρομικό κίνημα και χώρο. Η πρόταση θα τεθεί στην τακτική γενική συνέλευση της ομοσπονδίας μας στα τέλη Γενάρη -αρχές Φλεβάρη του 2012, κι έτσι πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί η ελπίδα για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων στον συμβολικό αυτό δρόμο, τον δρόμο που διήνυσε ο Μιλτιάδης και τα παλικάρια του στις 11 ή 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ του 490 π.Χ.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΤΥΜΒΟΣ-ΠΛΑΤΑΙΕΣ (37 ΧΛΜ.) ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2011

  1. Σκουλής Παναγιώτης
  2. Σάμιος Κωνσταντίνος
  3. Πετρίδης Αθανάσιος
  4. Κωστελίδης Χρήστος
  5. Ηλιάδης Μιχάλης
  6. Μανιάς Γιώργος
  7. Καλτσά Χριστίνα
  8. Κουρουκλής Αθανάσιος
  9. Σκανδαράς Γιάννης
  10. Χαυλίδης Ευριπίδης
  11. Πατρίκος Διονύσης
  12. Πάλλης Άντι
  13. Κιουλαφής Στάθης
  14. Νικολάου Χάρης
  15. Διαμαντής Γιώργος
  16. Τζινιόλης Ερρίκος
  17. Δαμιανός Αναστάσιος
  18. Σταγάκης Μανώλης
  19. Πανάγος Κωνσταντίνος
  20. Χαραλαμπόπουλος Ελευθέριος
  21. Τηλιακός Θεόφιλος
  22. Cu-Yong-‘Un
  23. Γιαννούλας Μπάμπης
  24. Γιαννούλας Μάνθος
  25. Ρίζος Νικόλαος
  26. Καρακυριάκος Θέμος
  27. Τράνταλος Παναγιώτης
  28. Λουλούδας Γιώργος
  29. Στάμος Κωνσταντίνος
  30. Πρεάρης Νίκος
  31. Καλομοίρης Μιχάλης
  32. Μάρας Αριστείδης
  33. Στέλλας Χρυσόστομος
  34. Λιπάης Κωνσταντίνος
  35. Σιβρής Γιάννης
  36. Καρανάσιου Στέλλα
  37. Αντωνόπουλος Σωτήρης
  38. Βάζας Νίκος
  39. Σπυρόπουλος Σπύρος
  40. Στρούλης Παναγιώτης
  41. Κωνσταντόπουλος Παναγιώτης
  42. Υφαντίδης Ιωακείμ
  43. Αλεξός Βαγγέλης
  44. Καραβασίλης Βλάσσης
  45. Μπαράκος Μιλτιάδης
  46. Αθανασόπουλος Ηρακλής
  47. Βασιλειάδης Ηρακλής
  48. Βασιλείου Λουκάς
  49. Κλουβάτος Νίκος
  50. Μποτόπουλος Κωνσταντίνος
  51. Φυτιλή Γιούλη
  52. Κοτσύφης Χρήστος
  53. Θεοδώρου Γιάννης
  54. Νάκος Στέλιος
  55. Λώλος Σπύρος
  56. Παρασκευάς Κωνσταντίνος
  57. Ντεζές Γιώργος
  58. Κουτσοδήμος Παντελής
  59. Μιχόπουλος Μάριος
  60. Θεοδωρίδης Μάνος
  61. Σάλτας Παναγιώτης
  62. Παναγιωτίδης Αριστείδης
  63. Ορφανός Αθανάσιος
  64. Παπακωνσταντίνου Αριστείδης
  65. Τσιόκας Χάρης
  66. Κιούρκος Μανώλης
  67. Αθανασίου Γιώργος
  68. Duncan Bareable Ν. Αφρική
  69. David Ce Nicola ITALY
  70. Michele Kandarini ITALY
  71. Alesandro Camilla ITALY
  72. Teasigni Serrino ITALY

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.