Για μια ακόμα φορά η Ηλεία και η Αρχαία Ολυμπία έγιναν το επίκεντρο, για μια ακόμα φορά άνθρωποι απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου έσπευσαν στον ιερό αυτό το τόπο για να μοιραστούν συναισθήματα που μόνο αυτό το μέρος και ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει!

Τον 2ο Μαραθώνιο Ολυμπίας, διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία Ολυμπιονίκης Αρχαίας Ολυμπίας, Κόροιβος Αμαλιάδαςκαι ΑΓΕ Πύργου, με την υποστήριξη των Δήμων Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και τουΣυλλόγου Δρομέων Υγείας Αθηνών.

Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε λίγο μετά τις 8.30 στην πλατεία Αγ. Αθανασίου στην Αμαλιάδα για να την ακολουθήσει μια περίπου ώρα αργότερα η εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου από την κεντρική πλατεία του Πύργου. Την ίδια στιγμή, αθλητές όλων των ηλικιών συμμετείχαν στους αγώνες 12 και 2 χιλιομέτρων. Καθ’ όλη τη διάρκεια, φορείς, διοργανωτές, εθελοντές, συμμετέχοντες και κόσμος συνεργάστηκαν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο της προσπάθειας όλων εκείνων που με μοναδικό όπλο την αγάπη για τον αθλητισμό ξεχύθηκαν για πάρα πολλές ώρες στους δρόμους καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια και ξεπερνώντας ορισμένες φορές τα όριά τους.

Μαραθώνιος Ολυμπίας

Ήταν λίγο μετά τις 12 μ.μ. μάλιστα, όταν ο μαραθωνοδρόμος και αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας στο επάγγελμα, με προϋπηρεσία στην 117 Π.Μ. της Ανδραβίδας, Αντώνης Κατσίκης, μπήκε στην τελική ευθεία και μετά από 2 ώρες, 58 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα τερμάτισε μέσα σε επευφημίες κατακτώντας την πρώτη θέση. Πίσω του, ο Λάζαρος Σαντοριναίος με χρόνο 2:59:18 και ο Γάλλος, Ζερόμ Σεγκάλ με 2: 59: 41 απέδειξαν ότι σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός!

Ημιμαραθώνιος

Μια ώρα νωρίτερα, και αφού έκανε το… Πύργος – Αρχαία Ολυμπία σε 1 ώρα, 23 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα, ο Θεόδωρος Δημητρακάκης έκοψε πρώτος το νήμα του Ημιμαραθωνίου, για να τον ακολουθήσουν οι Ματθαίος Τζιγέρογλου και Παναγιώτης Ζευκιλής με χρόνους 1:28:37 και 1:31:40.

Το σύλλογό μας εκπροσώπησε στον ημιμαραθώνιο ο Χρήστος Χαλάτσης (Θέση 12ος και 2ος στην ηλικιακη κατηγορια- 1:38:31).

Αγώνες 2 χιλιομέτρων

Στον αγώνα των 2 χιλιομέτρων στον Πύργο πρώτος κατετάγη ο Άρης Γεωργίου με χρόνο 4:43, ενώ στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Αντώνης Μπεγιάι με 5:02. Τρίτος ήταν ο Νίκος Κουρμεντάλας με 5:13. Αξίζει να σημειωθεί, πως τέταρτη και πρώτη στα κορίτσια αναδείχτηκε η Μαργαρίτα Τσουκαλά με χρόνο 5:15. Στα 2 χιλιόμετρα της Αμαλιάδας, νικητής ήταν ο Δημήτρης Ρογγίτης με 7:29, δεύτερος ο Γιώργος Πέππας με 7:35 και τρίτος ο Μιχάλης Θεοφιλόπουλος με 8:32. Η Ελένη Κατσάπη με 8:39 κατετάγη τέταρτη παίρνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στα κορίτσια. Στον αντίστοιχο αγώνα στην Αρχαία Ολυμπία, όπως και στον Πύργο πρώτος τερμάτισε ο Άρης Γεωργίου με 7:47, δεύτερος ο Απόστολος Μουζής με 9 λεπτά και τρίτος ο Γιώργος Κωνσταντάρας με χρόνο 9:04.

Αγώνας 12 χλμ Αρχαίας Ήλιδας Αμαλιάδας

 Στον αγώνα των 12 χιλιομέτρων Αρχαίας Ήλιδας Αμαλιάδας πρώτος έκοψε το νήμα Βαγγέλης Μαλιόγλου με χρόνο 42:33, ενώ τον ακολούθησαν οι Βασίλης Βασιλείου (48:13) και Δημήτρης Μεϊντής (50:51).

Αντί επιλόγου…

Λίγες μόλις εβδομάδες λοιπόν πριν από το κορυφαίο γεγονός της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ο Μαραθώνιος ήρθε και πάλι στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες για δύο λόγους. Ο πρώτος, για να μας δώσει λίγη από τη χαμένη αίγλη του παρελθόντος και για να τονώσει την ξεπεσμένη μας περηφάνια και ο δεύτερος, για να τιμήσει τον πρώτο άνθρωπο στην ιστορία που ολοκλήρωσε την απόσταση του Μαραθώνιου, τον Χαρίλαο Βασιλάκο, ο οποίος ήταν επιπλέον και ο ασημένιος Ολυμπιονίκης στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.  Ένας αγώνας που αναδεικνύει τη σύνδεση που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Μαραθώνιος, καθώς αν δεν υπήρχαν οι πρώτοι, στη συνέχεια η ένδοξη και ίσως η σημαντικότερη μάχη στην ανθρώπινη ιστορία, αυτή του Μαραθώνα, και πολύ αργότερα βέβαια η ιδέα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνωv και ο εμπνευστής του αγωνίσματος του Μαραθώνιου Μισέλ Μπρεάλ, δε θα είχε γεννηθεί το μαζικότερο άθλημα όλων των εποχών.

Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα.

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.