Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

            Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Διρφύων-Μεσσσαπίων (ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ), το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας Βασιλικού, η Δημοτική Κοινότητα Βασιλικού και ο Δήμος Χαλκιδέων πραγματοποιείται  η 1η  Λαμπαδηδρομία κατά μήκος των δύο ποταμών, του Μεσσαπίου και του Λήλαντα, οι οποίοι ενώνουν τους δύο τόπους, τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά, από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη ιστορία, με λαμπρή κοινή διαδρομή πολιτισμού.

           Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιστορική διαδρομή, θα ξεκινήσει Λαμπαδηδρομία από την πρωτεύουσα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, τα Ψαχνά, από την Κεντρική Πλατεία της πόλης με αθλητές και μέλη Συλλόγων. Την εκκίνηση θα δώσει ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων.

           Η διαδρομή θα είναι μέχρι το Μίστρο, μέσω Τριάδας και λοιπών Κοινοτήτων, περίπου 28 χιλιόμετρα, ωστόσο θα είναι με  διαλλείματα, θα υπάρχουν καθορισμένα σημεία εναλλαγής των Λαμπαδηδρόμων. Για την πορεία θα υπάρχει ιατρική κάλυψη με ασθενοφόρο καθώς και προστασία από τους Δασοκομάντος και προσκόπους, υπό το βλέμμα βεβαίως της αστυνομίας για ρύθμιση της κυκλοφορίας.

           Τελειώνοντας, εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας για τη συνεργασία και την προβολή κοινών σκέψεων και ιδεών, προς ανάδειξη του τόπου μας και προς παραδειγματισμό των νέων ανθρώπων.

           Ώρα εκκίνησης 13:00.

Δηλώση συμμετοχής- επικοινωνία, Μίλτος Μπαράκος ( Σύλλογος Δρομέων και Περιπατητών Ψαχνών) τηλ. 6972610008

Η δεύτερη φάση της λαμπαδοδρομίας είναι από το χωριό Μίστρος μέχρι το Βασιλικό κατά μήκος του ποταμού Λήλαντα με ενδιάμεσες επιλογές.

Από αυτό το σημείο και πέρα η Λαμπαδηδρομία έχει χαρακτήρα ομαδικό και οι δρομείς θα τρέχουν σε μορφή αγήματος.

Χρειάζεται ιδιατέρως να τονίσουμε το μη ανταγωνιστικό χαρακτήρα του γεγονότος για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το ειδυλιακό τοπίο της διαδρομής αλλά και να αναδείξουμε την ομαδικότητα και τη συνοχή την οποία απαραιτήτως χρειαζόμαστε στις μέρες μας.

Οι δρομείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις παρακάτω διαδρομές, με σημεία εκκίνησης ως εξής:

  1. Στις 18:00 στο χωριό Μίστρος όπου και πηγάζει ο Λήλας ποταμός (στη μικρή πλατεία με τον πλάτανο), και αφού έχουν έρθει οι δρομείς από τη Μεσσάπιο διαδρομή, θα ξεκινήσει το άγημα. Συνολική απόσταση διαδρομής μέχρι το Βασιλικό 26 χιλιόμετρα. Θα υπάρχει μεταφορά από το Βασιλικό προς Μίστρο.(πληροφορίες στη γραμματεία του Εργαστηρίου)
  1. Δεύτερο σημείο εκκίνησης-συνάντησης δρομέων είναι στο χωριό Πισσώνας. Πριν το χωριό, κατεβαίνοντας από το δρόμο Μίστρος-Πούρνος, θα υπάρχει σημείο συνάντησης με το σώμα των δρομέων, οι οποίοι θα κατεβαίνουν από το Μίστρο. Περίπου στις 19:30. Η απόσταση από αυτό το σημείο μέχρι τον τερματισμό είναι 12 χιλιόμετρα. Εδώ οι δρομείς θα πρέπει να φροντίσουν την μεταφορά τους στο σημείο εκκίνησης.(πληροφορίες στη γραμματεία του Εργαστηρίου)
  1. Τρίτη επιλόγη εκκίνησης-συνάντησης αποτελεί η γέφυρα Αφρατίου, το τελευταίο σημείο ενσωμάτωσης. Περίπου στις 20:30. Από αυτό το σημείο η απόσταση είναι 3,5 χιλιόμετρα. Επίσης οι δρομείς θα πρέπει να φροντίσουν την μεταφορά τους στο χώρο εκκίνησης. .(πληροφορίες στη γραμματεία του Εργαστηρίου)

Στη γέφυρα των Φύλλων, περίπου 2 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, θα ανάψουν οι δάδες-λαμπάδες και θα γίνει επανασύνταξη του αγήματος. Εδώ οι σύλλογοι μπορούν να μετέχουν τις σημαίες τους. Τελική άφιξη περίπου στις 21:00.

Το σημείο τερματισμού θα είναι στο Βασιλικό, στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη Τελετή Έναρξης της διεθνούς πολιτιστικής συνάντησης «Στις όχθες του ποταμού Λήλαντα», (By the river of Lilas) και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του 8ημέρου, από 5-12 Ιουλίου 2015 (ανάμεσα στο Λύκειο Βασιλικού και πίσω από τις σχολές του ΟΑΕΔ).

Ο κάθε δρομέας χρήσιμο θα είναι να μεριμνήσει για τη δάδα του, την οποία θα παραδώσει στην εκκίνηση στους διοργανωτές. Ωστόσο θα υπάρχουν επιπλέον δάδες να δωθούν και έπειτα να επιστραφούν στους διοργανωτές.  Η επιλογή δάδας είναι ελεύθερη.

Η διαδρομή γίνεται για πρώτη φορά και η φυσική εναλλαγή του τοπίου είναι εξαιρετική. Στο μεγαλύτερο μέρος είναι δίπλα στο ποτάμι και κάποιες φορές μέσα σε αυτό. Κατά κύριο λόγο είναι ασφάλτινη αλλά υπάρχουν και χωμάτινα κομμάτια, ελαφρού ανώμαλου δρόμου. Σε γενικές γραμμές η διαδρομή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Ο Λήλας είναι ξεροπόταμος εκείνη την περίοδο.

Να τονίσουμε πως λόγω του χρονοδιαγράματος των εκδηλώσεων θα τηρηθεί ένα χρονικό πλαίσιο. Η Λαμπαδηδρομία είναι ομαδική, ωστόσο οι δρομείς της μεγάλης απόστασης των 26χιλ θα ήταν ωφέλιμο να τηρήσουν μια ταχύτητα περίπου 6 λεπτά το χιλιόμετρο.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι δρομείς άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα τρέξουν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη και θα πρέπει να έχουν εξεταστεί από ιατρό πρόσφατα.

Καθ΄όλη την πορεία του αγήματος, θα υπάρχουν συνοδά οχήματα.

Για την καλύτερη διοργάνωση (ανεφοδιασμός, μετακίνηση κλπ) παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουλίου στη γραμματεία του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας, καθημερινά 18:00-20:00 στο τηλ. 22210 53868.

Θα χαρούμε να σας δούμε, να απολαύσουμε τη διαδρομή και γενικότερα όλη την 8ήμερη πολυθεματική πολιτιστική διοργάνωσή μας.

Για γενικότερη ενημέρωση των εκδηλώσεων στο www.kallitexnikipaideia.gr και kallitexnikipaideia.blogspot.gr ή στη γραμματεία του Εργαστηρίου.

Έτοιμοι…, άπιτε…

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.