Οι πρώτοι Μαραθωνοδρόμοι που έλαβαν μέρος.

Πόσοι αιώνες χρειάστηκαν για να πατήσουν αθλητές στον ίδιο δρόμο, τον δρόμο των αρχαίων αθλητών που διάβαιναν πηγαίνοντας προς την Ολυμπία; Στην Ολυμπία, την Ολυμπιακή γη, τον τόπο που αγίαζε τον κόπο και τον μόχθο των συμμετεχόντων.

Δέκα εξ αιώνες πέρασαν, αιώνες λήθης, ή ακόμη και αποσιώπησης που έβαλαν ένα πέπλο αδιαφορίας για την ανθρωπότητα. Σήμερα όμως το Φως της Ολυμπιακής γης διαπέρασε το πέπλο της αδιαφορίας και απλώθηκε από τον κάμπο της Αρχαίας Ήλιδας, μέχρι τις παρυφές του Κρόνιου όρους.

Δοξαστική πάχνη αναδύθηκε το πρωινό της Κυριακής 29 Μαρτίου 2015 από τον Αλφειό ποταμό, πέρασε πάνω από τις πεσμένες κολόνες της Αρχαίας Ολυμπίας, κατέβηκε τυλιγμένη σε ασημένια βροχή πάνω στην διαδρομή των Μαραθωνοδρόμων, όχι για να τους βρέξει αλλά για να δροσίσει τον κάματο της προσπάθειάς τους.

Ολυμπιακή Γη, ιερός τόπος, τροφοδότρα μάννα αξιών, αξιών μοναδικών σε όλο τον κόσμο, λίκνο που προσφέρει απλόχερα τα εχέγγυα του «Ευ Αγωνίζεσθαι» σε όποιον θελήσει να τα ενστερνιστεί.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, συμβολική ημερομηνία, πριν 119 χρόνια, το 1896 διοργανώθηκαν στην Αθήνα οι νεώτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ένα από τα προτεινόμενα τότε νέα αγωνίσματα που προστέθηκαν σε αυτούς τους αγώνες ήταν και ο αγώνας του Μαραθωνίου Δρόμου. Ένας αγώνας Τιμής αφιερωμένος στην ιστορική Μάχη του Μαραθώνα και στην αυθεντική διαδρομή που είχε διανύσει ο Αθηναίος Οπλίτης για να μεταφέρει στους πολίτες της Αθήνας το μήνυμα της Νίκης επί των βαρβάρων ΝΕΝΙΚΑΜΕΝ, πριν εκπνεύσει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Οι τρείς πρώτοι νικητές αυτής της διαδρομής ήταν Έλληνες. 17 δρομείς έλαβαν μέρος στον πρώτο Μαραθώνιο Αθήνας του 1896.

Αμέτρητοι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες δρομείς Μαραθωνοδρόμοι τρέχουν πάνω σε Μαραθώνιες διαδρομές σε όλο τον κόσμο. Κάθε Μαραθώνιος μια ξεχωριστή εμπειρία για τον κάθε δρομέα – Μαραθωνοδρόμο. Ένας αγώνας που προσφέρει, που γεμίζει τον καθένα ξεχωριστά με τέτοια συναισθήματα που δύσκολα μπορούν να μεταδοθούν ή να καταγραφούν μόνο η εικόνα της φαντασίας μπορεί να τα μεταφέρει κάποια στιγμή στη σκέψη του Μαραθωνοδρόμου.

Τρέχουν οι Μαραθωνοδρόμοι βάζοντας στόχο τον τερματισμό τους μετά από 42χλμ195μ. Βιώνουν τη διαδρομή σε κάθε μέτρο με διαφορετικό τρόπο, γνωρίζουν το στόχο τους, και προσδοκούν στο έπαθλο της προσπάθειάς τους, να πατήσουν την γραμμή του τερματισμού.

Οι Μαραθωνοδρόμοι όμως που έλαβαν μέρος στον 1ο Μαραθώνιο Ολυμπίας στις 29 Μαρτίου του 2015 δεν είχαν στόχο να τερματίσουν ακόμη ένα Μαραθώνιο αγώνα για να τον καταχωρήσουν στο αθλητικό τους ημερολόγιο και να αναμετρηθούν για μια φορά ακόμη με τις δυνάμεις τους.

Η παρουσία τους, η συμμετοχή τους είχαν ένα μοναδικό στόχο. Ένα στόχο Ιερό και συνάμα τόσο τιμητικό για αυτούς. Γιατί ήταν αυτοί που έπιασαν το σκονισμένο νήμα της Ιστορίας μετά από δεκάξι αιώνες και το άπλωσαν προσεχτικά πάνω στη διαδρομή των Αθλητών της αρχαιότητας που βάδιζαν προς το «Ευ Αγωνίζεσθαι»

Και είναι οι Μαραθωνοδρόμοι αυτοί που ένωσαν το τόσο μακρινό  Χθές με το σήμερα, είναι Αυτοί που μας θύμισαν καθώς γονάτιζαν ταπεινά δακρυσμένοι πάνω  στη γραμμή του τερματισμού αποζητώντας όχι το χειροκρότημά μας αλλά το βάπτισμά τους  μέσα στο χώρο της Ολυμπιακής Γης.. Το στεφάνι της αγριελιάς, ο αρχαίος κότινος στόλισε το κεφάλι τους και τα ασημένια φύλλα του άστραψαν στην αντηλιά του Ηλίου που λάμπρυνε τη γιορτή τους.

«Μαραθώνιος Ολυμπίας, είναι υποχρέωση τιμής για εμένα» ψιθύρισε ο σπαρταθλητής μας, «τα έχω δει Όλα μέσα στη φαντασία μου» είπε η χαμογελαστή Μαραθωνοδρόμος, καθώς προσπαθούσε να ανακτήσει την αναπνοή της ώστε να μπορέσει να γευτεί το στεφάνωμα από τα χέρια των Εθελοντών.»

1ος Μαραθώνιος Ολυμπίας, το λεπτό νήμα του Ολυμπιακού Πνεύματος λαμπερό και σφιχτοδεμένο με το νήμα της Δόξας της Ιστορικής Νίκης του Μαραθώνα είναι εδώ στη Ολυμπιακή γη. Είναι εδώ και περιμένει τους Μαραθωνοδρόμους να τους τιμήσει, να αγιάσει τον κάματο της προσπάθειάς τους και να τους χαρίσει τη γνώση της αρχής και της συνέχειας της ύπαρξής τους.

Αθήνα 18-4-2015

Ελένη Ι. Μπερτσάτου

Πρόεδρος Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας

www.sdiathens.gr

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.