Ένα νέο σχεδιασμό για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας θα εφαρμόσει η Οργανωτική Επιτροπή το πρωί της 31ης Οκτωβρίου.

Η αύξηση κατά 200% των δρομέων που δήλωσαν συμμετοχή, αφού από τους περίπου 4.500 το 2009 εκτοξεύθηκαν στους 12.500 το 2010, έφερε νέα δεδομένα , τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ομαλή εκκίνηση όλων των συμμετεχόντων.

Αρχικά η γραμμή της εκκίνησης, πλάτους 14μ., μετατοπίστηκε κατά 110μ. μπροστά σε σχέση με πέρυσι και έτσι οι δρομείς θα τοποθετηθούν σε μία ευθεία συνολικού μήκους 250μ.! Η εκκίνηση θα δοθεί με το σύστημα “Wave start” δηλαδή οι αθλητές θα ξεκινούν κατά κύματα και όχι όλοι μαζί. Έτσι θα δημιουργηθούν 7 blocks εκκινήσεων (και 7 διαδοχικές εκκινήσεις) με στόχο να προστατευθεί η ασφάλεια των αθλητών, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, από πιθανή πτώση κάποιου αθλητή. Η εξυπηρέτηση των δρομέων ειδικά στους 3-4 πρώτους στους σταθμούς τροφοδοσίας θα είναι πολύ καλύτερη και θα αποφευχθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός. Αφετέρου οι δρομείς που κατανέμονται στα blocks με βάση τις πρόσφατες επιδόσεις τους θα έχουν τη δυνατότητα να τρέχουν πλάι σε συναθλητές τους με ανάλογες επιδόσεις.

Το πρώτο block θα αποτελείται από 350 αθλητές που θα είναι οι elite ξένοι, οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου ΣΕΓΑΣ και εκείνοι που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα CISM 2010. Το δεύτερο block θα στελεχώνεται από δρομείς με τις κατά τεκμήριο 1000 καλύτερες επιδόσεις, ενώ στα υπόλοιπα οι αθλητές θα μπαίνουν ανά 2200 ανάλογα και πάλι με τις επιδόσεις που έχουν δηλώσει, ενώ στο τελευταίο θα ενταχθούν και οι αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος. Για τους τελευταίους η Οργανωτική Επιτροπή έχει ορίσει ένα όριο τερματισμού που φτάνει τις 8 ώρες και έτσι θα πρέπει να έχουν τερματίσει μέχρι τις 5.30 το απόγευμα που ο δρόμος εξ’ ολοκλήρου θα ανοίξει για τους κατοίκους της Αττικής και ιδίως του κέντρου της Αθήνας.

Η εκκίνηση από το πρώτο στο δεύτερο block θα απέχει χρονικά ένα λεπτό, από το 2ο στο 3ο δύο λεπτά ενώ για τα υπόλοιπα θα δίνεται εκκίνηση ανά τέσσερα λεπτά. Με λίγα λόγια θα χρειαστούν 19 λεπτά για να ολοκληρωθεί η εκκίνηση του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου. Έτσι, όταν οι πρώτοι δρομείς θα έχουν περάσει τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα εισέρχονται στη Νέα Μάκρη, οι τελευταίοι δρομείς μόλις θα έχουν ξεκινήσει από το Μαραθώνα, δημιουργώντας κατ’ αρχήν μία ανθρώπινη πυκνή αλυσίδα 8 χιλιομέτρων (!), η οποία στη διάρκεια της ημέρας συνεχώς θα επιμηκύνεται κατά μήκος των 42.195 μ. της κλασικής διαδρομής.

Ο μεγάλος αριθμός δρομέων στο φετινό Μαραθώνιο, που μαζί με τους 8.500 δρομείς των Αγώνων Δρόμων 5 και 10 χλμ. στο κέντρο της Αθήνας θα φθάσουν τις 21.000 συνολικά, αναμένεται να προσφέρει μοναδικές ανθρώπινες στιγμές στους κατοίκους των δήμων και κοινοτήτων κατά μήκος της διαδρομής και να δώσει εντυπωσιακές εικόνες σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, που με εναέρια και επίγεια μέσα θα μεταδώσει ζωντανά τον Αγώνα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, το πρωί.

Την Τρίτη 19/10 η 2η Συνέντευξη Τύπου

Η 2η συνέντευξη Τύπου για τον εφετινό επετειακό 28ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας θα παραχωρήσει την ερχόμενη Τρίτη 19 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Κάραβελ στην αίθουσα Ορίζων (ρουφ γκάρντεν 8ος όροφος) ο ΣΕΓΑΣ.

Στην συνέντευξη οι ομιλητές θα αναφερθούν στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην φετινή επετειακή διοργάνωση στο κοινωνικό, περιβαλλοντικό, εθελοντικό πρόγραμμα και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συμμετέχοντες.

Ακόμα θα μιλήσουν για την σημασία της διοργάνωσης του 18ου παγκόσμιου Συνεδρίου της AIMS καθώς και το 4ο συμπόσιο της IAAF με θέμα «Μαραθώνιος και Περιβάλλον» καθώς και την διεθνή αθλητική έκθεση (EXPO) στο Ζάππειο Μέγαρο. Επίσης θα γίνουν αναφορές στις συνεχείς προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ για την αναβάθμιση του ΚΜΑ, την σημασία του για το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα και τον ρόλο του στην τουριστική προβολή της χώρας μας.

Πηγή: runningnews.gr

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.