Τα αυξημένα τριγλυκερίδια είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
Η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αλλά ελάχιστες μελέτες έχουν εστιάσει στην επίδραση της γυμναστικής στα επίπεδα των λιπαρών του αίματος αμέσως μετά το φαγητό.
Οι Ιάπωνες ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σε 10 άνδρες και γυναικές μετά από ένα λιπαρό γεύμα (38% λίπος). Σε δύο διαφορετικές ημέρες οι εθελοντές είχαν γυμναστεί είτε μια ώρα πριν το φαγητό είτε μια ώρα μετά. Την τρίτη ημέρα, οι εθελοντές δεν γυμνάστηκαν καθόλου.
Όταν λοιπόν δεν είχαν αθληθεί, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είχαν αυξηθεί από 66 mg/dL σε 172 mg/dL, δύο ώρες μετά το φαγητό. Τα φυσιολογικά επίπεδα των τριγλυκεριδίων νηστείας είναι κάτω από 150 mg/dL.
Όταν οι εθελοντές είχαν κάνει γυμναστική πριν το φαγητό, τα τριγλυκερίδια ανέβηκαν στα 148 mg/dL, εντός δύο ωρών από το γεύμα (25% μείωση συγκριτικά με την απουσία άθλησης). Όταν όμως είχαν κάνει γυμναστική μετά το φαγητό, τα τριγλυκερίδια αυξήθηκαν στα 131 mg/dL (72% μείωση συγκριτικά με την απουσία άθλησης).
Έξι ώρες μετά το παχυντικό γεύμα, όλων των συμμετεχόντων τα τριγλυκερίδια ήταν πλέον όμοια, ανεξαρτήτως αν είχαν κάνει γυμναστική ή όχι. Όμως, ακόμη και η προσωρινή αύξηση τους μετά από ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να συντελέσει σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Η άθληση μετά από ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό του οργανισμού να κάνει χρήση του λίπους, άρα να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Επειδή όμως η μελέτη είναι μικρής κλίμακας, απαιτείται η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων στον γενικό πληθυσμό.
Πάντως ξεχωριστή μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 1998 είχε καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα, δηλαδή ότι η γυμναστική 10-12 ώρες πριν από ένα πολύ λιπαρό γεύμα ήταν αποτελεσματικότερη στην μείωση των αυξήσεων των τριγλυκεριδίων.
health.in.gr