Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, για την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 προγραμματίζεται να γίνει η διάσχιση του φαραγγιού του ΣΚΑ. Παρόλο που το εν λόγω φαράγγι βρίσκεται δίπλα στην πόλη της Ναυπάκτου, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις ομορφιές που κρύβει. Εντυπωσιακοί οι 12 πέτρινοι αναβαθμοί (μπαραζ) που έφτιαξε η δασική υπηρεσία την δεκαετία του 70, καθώς και οι καταρράκτες, σε όλη τη διαδρομή μέσα στο ρέμα.
Η αναχώρηση θα γίνει από το Νεόκαστρο (Νιόκαστρο) 07:00 ενώ η διαδρομή είναι 3,5 ώρες μέχρι το πάνω Νεόκαστρο με βαθμό δυσκολίας: Α’.
Στο τέλος της διαδρομής στη βρύση κάτω απ’ τα πλατάνια, θα ακολουθήσει φαγητό και γλέντι.
Η διοργάνωση γίνεται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νεοκάστρου και τον Ορειβατικό Σύλλογο Ναυπάκτου.
Περισσότερες Πληρορορίες: Βασ. Κατσιγιάννη στο τηλ. 2634023072, 6976583616 και Δημ. Βασιλόπουλο στο τηλ. 6948882612 .
Δείτε βίνετο απο παλιότερη διάσχιση.
Λίγα λόγια για το χείμαρο ΣΚΑ
Ο Σκάς είναι χείμαρος που διασχίζει τα βουνά της Κάτω Ναυπακτίας. Ρέει μεταξύ του όρους Ριγάνι (1469μ.) και του συμπλέγματος κορυφών στα ΒΔ της Ναυπάκτου που ξεπερνούν για λίγο τα 1.000 μέτρα, όπως ο Προφήτης. Ηλίας, το Παληόκαστρο, η Κούτρα και η Τσοκάνα. Έχει πηγές μόνιμης ροής ψηλά στις ορεινές ρεματιές, όμως χαμηλότερα η κοίτη του μέσα στο φαράγγι είναι ξερή και γεμάτη κροκάλες. Όμως με τις έντονες βροχοπτώσεις κατεβάζει μεγάλους όγκους νερού και γίνεται ορμητικός κι επικίνδυνος χείμαρρος.
Οι πηγές του βρίσκονται στην αφετηρία δύο μεγάλων ρεματιών, στην περιοχή των χωριών Νιόκαστρο και Άνω Μαμουλάδα αντίστοιχα. Κοντά στη θέση συμβολής των δύο ρεμάτων, συναντούμε διαδοχικούς εντυπωσιακούς καταρράκτες που ρέουν σε μικρά βάραθρα που σχημάτισε η διάβρωση του νερού. Λίγο ψηλότερα συναντούμε οχυρό λιθόκτιστο από την περίοδο των Ενετών. Ανέκαθεν το φαράγγι αποτελούσε πέρασμα από τη Ναύπακτο προς τα ορεινά του Βενέτικου και τα Κράβαρα. Το μονοπάτι αυτό είναι βατό σήμερα και ιδανικό για ορειβατικές πορείες. Στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού συναντούμε την ιστορική μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, με πρόσβαση από το χωριό Βομβοκού. Στις ανατολικές πλαγιές συναντούμε τον αρχαιολογικό χώρο «Ασκληπείον εν Κρούνοις», με πρόσβαση μόνο πεζή από την περιοχή του χωριού Σκάλα ή μέσω του μονοπατιού στο φαράγγι.