Η ελληνική Μεσογειακή Διατροφή, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως η πιο σωστή – υγιεινή διατροφή, που προάγει την υγεία του ανθρώπου. Δυστυχώς, όμως οι διατροφικές συνήθειες των ελλήνων εκείνης της εποχής, δεν γίνονταν λόγω κουλτούρας ή γνώσεων, αλλά κατ ανάγκην τρέφονταν υγιεινά (κατανάλωναν ότι μπορούσαν να καλλιεργήσουν μόνοι τους και ότι μπορούσε να αντέξει η οικονομική τους κατάσταση) και αυτό στο βάθος του χρόνου θα φαινόταν.
Οπότε το 2011, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πούμε ότι ενώ η Ελλάδα κάποτε ήταν μια χώρα, παράδειγμα προς μίμηση , πλέον είναι παράδειγμα προς αποφυγήν !!!
Η ημερήσια κατανάλωση αγγίζει τα 150γρ. κρέατος ημερησίως, και μας φέρνει πρώτους ανάμεσα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Σκανδιναβικές χώρες, που θεωρείται ότι το έχουν περισσότερο ανάγκη η κατανάλωση είναι στα 50 – 60γρ.
Σα λαός, έχουμε κακώς συνδυάσει τη διασκέδαση, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις με φαγητό, και ειδικά με κρέας! Οι μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές συνοδεύονται με μεγάλη κατανάλωση κρέατος ενώ ξεχνάμε πόσο σημαντική βοήθεια θα ήταν η νηστεία! Μετά βίας πλέον η ελληνική οικογένεια ακολουθεί το κάποτε καθιερωμένο νηστίσιμο πιάτο της Τετάρτης και Παρασκευής.
Ποια το αποτελέσματα αυτής της υπέρμετρης κατανάλωσης κρέατος ?
Καρδιαγγειακά νοσήματα : Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι η κυριότερη πηγή πρόσληψης κορεσμένου λίπους και χοληστερίνης. Το λίπος που βλέπουμε και αφαιρούμε απ το κρέας δεν είναι το μόνο λίπος που περιέχεται, είναι ακόμα μέσα στις ίνες γι αυτό και η κατανάλωση του πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτική. Όσο μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος τόσο μεγαλύτερη εναπόθεση χοληστερίνη στις φλέβες μας, διαδικασία η οποία ξεκινάει νωρίς στη παιδική ηλικία.
Καρκίνος : το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε λάθος διατροφή. Ειδικά η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη. Όσο περισσότερη ώρα μένει το κρέας στο έντερο μας ( νεκρή ύλη σε αποσύνθεση) τόσο πιο πολύ ζημιώνει τον οργανισμό μας , πόσο μάλλον όταν επίσης δεν υπάρχουν φυτικές ίνες στο διαιτολόγιο μας που θα καθαρίσουν γενικά το σώμα και το έντερο.
Κατά το μεταβολισμό του στο σώμα μας , το κρέας αφήνει υπολείμματα τα οποία είναι τοξικά. Ενισχύει την συσσώρευση ελεύθερων ριζών, υποβαθμίζοντας γενικά τη ποιότητα ζωής και υγεία μας. Το σώμα μας, πασχίζει να φέρει ισορροπία και να διώξει όλες τις άχρηστες ουσίες.
Η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος συνδέεται επίσης με την εμφάνιση αρθρίτιδας, Alzheimer, οστεοπόρωσης και καταρράκτη των ματιών.
Για να προάγουμε την υγεία μας, θα πρέπει να αρκεστούμε στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος ( βοδινό, χοιρινό) 1 φορά την εβδομάδα , 2 φορές λευκό κρέας (κοτόπουλο , κουνέλι, γαλοπούλα) και 1 φορά ψάρι. Αυτή η ποσότητα μας καλύπτει πλήρως σαν πρωτεΐνη , σίδηρο και βιταμίνες εφόσον γενικά ακολουθούμε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής. Όσπρια και λαδερά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Σε καθημερινή βάση θα πρέπει να παίρνουμε επαρκή ποσότητες από λαχανικά και φρούτα, τα οποία εξουδετερώνουν τις τοξίνες που αναπόφευκτα συσσωρεύει το σώμα μας.
Σκεφτείτε ….πόσο κακό μπορεί να κάνουμε και στον οργανισμό μας και στους γύρω μας??
- αν ένας Έλληνας παραιτηθεί από μία μπριζόλα, τότε σαράντα παιδάκια στην Αφρική θα έχουν από μισό κιλό σιτάρι για να φάνε!
- Κάθε λεπτό ισοπεδώνεται μια έκταση μεγέθους ίσου με αυτό 7 ποδοσφαιρικών γηπέδων προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τη διατήρηση και την τροφή ζώων. Στις ΗΠΑ έχουν αποψιλωθεί περίπου 1 εκατ. Στρέμματα δάσους μέχρι τώρα , για να μετατραπούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μόνο σκοπό την εκτροφή ζώων… δηλαδή θα έχουμε άφθονο κρέας ..αλλά δε θα έχουμε οξυγόνο να αναπνεύσουμε !!
- Αν η παραγωγή σε καλαμπόκι ενός χωραφιού φτάνει για να θρέψει 10 ανθρώπους και χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή, θα δώσει κρέας που μπορεί να θρέψει 1 άνθρωπο. Δηλαδή, κάθε μερίδα κρέατος, έχει «καταναλώσει» 10 ενεργειακά ισοδύναμες μερίδες δημητριακών, καλαμποκιού κ.ο.κ. …..δυστυχώς, η ζήτηση δημητριακών για ζωοτροφές είναι πιο σημαντική από τη ζήτηση δημητριακών προς σίτιση των λιμοκτονούντων του τρίτου κόσμου!
..…μπορείτε να αντέξετε την ευθύνη ??
Νικόλ Βασιλοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος