1. Κατανάλωση καλού πρωινού
Η παράληψη ενός σωστού διατροφικά πρωινού, οδηγεί σε καταπόνηση του οργανισμού και μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής την υπόλοιπη μέρα.
2. Κατανάλωση μικρών συχνών γευμάτων
Προσπάθησε να τρως ανά περίπου 3 ώρες. Ιδανικά 3 κύρια γεύματα και 2 μικρότερα ενδιάμεσα προσδίδουν συνεχόμενη ώθηση στις καύσεις.
Η λήψη του πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
4. Ποικιλία τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο
Ο οργανισμός έχει ανάγκη απ’ όλα τα θρεπτικά συστατικά για να έχει καλή υγεία, κανένα όμως τρόφιμο δεν μπορεί να τα παρέχει όλα. Τρώγοντας διαφορετικά τρόφιμα εξασφαλίζετε επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
5. Κατανάλωση άφθονων λαχανικών & φρούτων
Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στην υγεία, περιέχουν άφθονές φυτικές ίνες που συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, την μείωση της χοληστερίνης και την διατήρηση ιδανικού βάρους.
6. Το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες πρέπει να αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή ενέργειας καθημερινά.
7. Καταναλώστε ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους
Μια μικρή χούφτα καθημερινά, αρκεί. Παίρνετε όλα τα απαραίτητα λιπαρά και αντιοξειδωτικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός.
8. Χρησιμοποιείστε πιο πολλά μυρωδικά
Νοστιμίζουν το φαγητό, βοηθούν στο περιορισμό λίπους και αλατιού και εμπλουτίζουν τη διατροφή μας με αντιοξειδωτικά.
9. Τρώτε αργά, ήρεμα και μασάτε καλά το φαγητό ώστε να χωνεύονται καλύτερα και γρηγορότερα οι τροφές
10. Το βραδινό γεύμα να είναι το αργότερο μέχρι τις 10 και να είναι μικρότερο σε σχέση
με το μεσημεριανό.
της Ελένης Πεννιά, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου BSc