Στο ξεκίνημα του Ολυμπιακού έτους και πιο συγκεκριμένα στις 26-27 Μαρτίου, η αρχαία Ολυμπία ετοιμάζεται να υποδεχτεί δρομείς από όλο τον κόσμο στον 2ο Μαραθώνιο Ολυμπίας.
Ο 2ος Μαραθώνιος Ολυμπίας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του εαρινού προγράμματος συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας δρομικής κοινότητας, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το κορυφαίο γεγονός της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Ένας αγώνας που αναδεικνύει τη σύνδεση που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Μαραθώνιος, δίνοντας την δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν σε αυτή την γιορτή του αθλητισμού και του Ολυμπισμού και να ζήσουν τις δικές τους στιγμές δόξας στην κοιτίδα του Ολυμπισμού.
Πρόγραμμα της διοργάνωσης
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι πλήρες όχι μόνο στο αγωνιστικό του κομμάτι (με τον Μαραθώνιο, τον Ημιμαραθώνιο, τον αγώνα 12 χλμ. και τους αγώνες 2 χλμ. για όλους) αλλά και στο κομμάτι του πολιτισμού αφού οι διοργανωτές προετοιμάζουν πλήθος εκδηλώσεων τόσο στην τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Μαρτίου αλλά και στις υπόλοιπες μέρες των αγώνων.
Με τον τρόπο αυτό, ο Μαραθώνιος Ολυμπίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο στον τομέα του αθλητισμού αλλά και του πολιτισμού, αποτελώντας τον θεματοφύλακα της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ένα μέσο για τη διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού και του Μαραθώνιου σε όλο τον κόσμο.
Αφιερωμένος στον Χαρίλαο Βασιλάκο
Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον Χαρίλαο Βασιλάκο, τον δρομέα που τερμάτισε πρώτος στον 1ο μαραθώνιο στην ιστορία του αθλήματος και ήταν 2ος στου πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Γεννήθηκε το 1875 στον Πειραιά της Αττικής και καταγόταν από το Λυγερέα Μάνης. Στις 10 Μαρτίου του 1896 στους «Πανελλήνιους Αγώνες» ο Χαρίλαος συμμετέχει στον πρώτο, στον κόσμο, μαραθώνιο δρόμο κερδίζοντας την πρώτη θέση, ως αθλητής του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου. Αυτή η νίκη του χάρισε μία θέση στην αθλητική ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος νικητής μαραθωνοδρόμος στην ιστορία του αθλήματος.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Τερμάτισε στην 2η θέση, πίσω από τον Σπύρο Λούη, με χρόνο 3:06.03 και ήταν ένας από τους εννέα συνολικά που κατάφεραν να τερματίσουν. Το μετάλλιο του Βασιλάκου, φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στις 18 Μαΐου του 1900 γίνεται ο 1ος νικητής στον πρώτο αγώνα Βάδην 1.000 μ., αγώνισμα το οποίο και εισήγαγε στην Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν πολλές συμμετοχές σε αγώνες δρόμου στη χώρα μας με πολλές επιτυχίες.
Βραβείο Χαρίλαος Βασιλάκος
Θέλοντας να τιμήσει τους νικητές του Μαραθώνιου Ολυμπίας, η οικογένεια Βασιλάκου, ανέθεσε στον γνωστό γλύπτη Πέτρο Γεωργαρίου να φιλοτεχνήσει, ειδικό βραβείο το οποίο θα απονέμεται στον πρώτο άντρα και την πρώτη γυναίκες του μαραθώνιου, όπως και ειδική πλακέτα την οποία θα λάβουν ο δεύτερος και τρίτος νικητής καθώς και οι τρεις πρώτοι και τρεις πρώτες στον Ημιμαραθώνιο.
Γίνετε και εσείς κομμάτι της ιστορίας του Μαραθώνιου Ολυμπίας, λαμβάνοντας μέρος σε έναν από τους αγώνες του προγράμματος.
Για Εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες, ανάλυση διαδρομών και τρόπους επικοινωνίας επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα www.olympiamarathon.gr