(Αθήνα – Σπάρτη )
Ο Φειδιππίδειος Δρόμος διεξάγεται, κάθε πρώτη Παρασκευή του Σεπτέμβρη, με όριο τερματισμού στη Σπάρτη (άγαλμα Λεωνίδα) Κυριακή ώρα 06:00 τις 40 ώρες, και ώρα εκκίνησης στις 14:00 της Παρασκευής.
Φέτος θα διεξαχθεί Παρασκευή 4 έως Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου
Η εκκίνηση θα δίδεται από τον χώρο μπροστά από την αρχαία Αγορά των Αθηνών (όπου βρισκόταν και ο χώρος των Ημεροδρόμων της αρχαίας Αθήνας) και στο χώρο του Θησείου. Ο τερματισμός, όπως προαναφέραμε, θα γίνεται μπροστά από το Στάδιο της Σπάρτης, στο Περικαλλές άγαλμα του Λεωνίδα (αιώνιο σύμβολο ηρωισμού, αυτοθυσίας, πατριωτισμού).
Ο Αγώνας δεν έχει κλειστό όριο συμμετοχών ή ποσοστώσεων συμμετοχής. Οι εγγραφές ξεκινούν από τις αρχές Οκτώβρη του κάθε έτους προ της επόμενης διοργάνωσης και λήγουν την 31η Ιούλη του έτους της διοργάνωσης
Όλοι οι ημεροδρόμοι – δρομείς υπεραποστάσεων μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο, εφ’ όσον έχουν προκριθεί από αντίστοιχους Αγώνες Υπεραποστάσεων (άνω των 100 χλμ.) μέσα στα όρια που ορίζονται από την προκήρυξη του αγώνα, σε ΕΛΛΑΔΑ και ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν πιστά τους κανονισμούς του ΑΓΩΝΑ, που προάγει και υπηρετεί τα υψηλότερα ιδανικά της ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΙΛΛΑΣ και του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ, μένοντας πιστοί στις αξίες που προάσπισε ο αρχαίος προπάτορας Ημεροδρόμος, ο Φειδιππίδης, στην ηρωική του πορεία το 490 π.Χ και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι τερμάτισαν την τελευταία 5ετια τους εξής αγώνες
1 Τερματισμός ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ(2010-11-12-13-14)
2 Τερματισμός ΔΟΛΙΧΟΥ ΔΡΟΜΟΥ <48 ώρες
3 Τερματισμός ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ <40 ώρες
4 Τερματισμός ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ <15 ώρες
5 Τερματισμός ΟΛΥΜΠΙΟΣ-ΑΕΘΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ < 28 ώρες
6 Αγώνας 100χλμ <11.30 ώρες
7Αγωνας 12ωρο εντός σταδίου η σε άσφαλτο > 105χλμ
8 Αγώνας 24 ώρες σε στάδιο η σε άσφαλτο >160χλμ
9 Αγώνας 48 ώρες σε στάδιο η σε άσφαλτο > 270χλμ
10 Τερματισμός αγώνα άνω των 100 χλμ σε Ελλάδα η Εξωτερικό κάτω από τον χρόνο που ορίζει η διοργάνωση
11 Τερματισμός σε αγώνα βουνού άνω των 100 χλμ κάτω από το όριο τερματισμού που ορίζει η διοργάνωση
Σκοπός του ΑΓΩΝΑ είναι ο κάθε συμμετέχων – συμμετέχουσα Ημεροδρόμος να βιώσει την υπερβατική εμπειρία στην πορεία του αρχαίου Ημεροδρόμου και να φθάσει στην Σπάρτη. Άρα ο τερματισμός όσο το δυνατόν περισσότερων δρομέων κάθε χρόνο, σε κάθε διοργάνωση, μέσα στο χρονικό όριο που πλησιάζει τον πραγματικό χρόνο που χρειάσθηκε ο Φειδιππίδης, θα καταξιώνει τον Αγώνα, τον σκοπό του και την οργανωτική προσπάθεια.
Η διοργάνωση συνειδητά δεν επιμελήθηκε με τίποτε άλλο (και αυτό θα πράξει και στο μέλλον), εκτός από την διοργάνωση και την προετοιμασία του Αγώνα, αφήνοντας στην ελεύθερη βούληση και θέληση των συμμετεχόντων τα της παραμονής, διαμονής, μεταφοράς τους, πριν και μετά τον Αγώνα, εξαιρουμένων των δύο γευμάτων (προ και μετά τον Αγώνα) και της μεταφοράς των δρομέων από την Σπάρτη προς την Αθήνα (όσων δεν διαθέτουν συνοδό-όχημα) μετά τις απονομές και το γεύμα στη Σπάρτη.
Η οικονομική συμμετοχή για Έλληνες και ξένους Δρομείς ορίσθηκε σε 100 Ευρώ για τους Δρομείς, 50 Ευρώ (αν συμμετέχουν στα δύο γεύματα) στους συνοδούς τους και δωρεάν στους συνοδούς που δεν συμμετέχουν στα δύο γεύματα.
Τα χρήματα αυτά χρειάζονται και είναι αναγκαία για την διεξαγωγή του Αγώνα, ενώ το αργότερο μέσα σε ένα μήνα μετά τον Αγώνα η Οργανωτική Επιτροπή θα δημοσιεύσει αναλυτικό ισολογισμό εσόδων-εξόδων, με όλα τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ.).
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος τα χρήματα θα μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμεύσει για α) την δημιουργία ιστοσελίδας (επίσημης) του Αγώνα, β) την μέτρηση της διαδρομής από επίσημο καταμετρητή της IAAF-IAU, γ) στο μέλλον το ήμισυ θα δίδεται σε κοινωφελή ιδρύματα της Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και το υπόλοιπο θα μένει στην διοργάνωση για την κυκλοφορία βιβλίων, αφισών, φωτογραφικών συλλογών, ημερολογίων, video-CD του Αγώνα, διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, ομιλιών , στρογγυλών τραπεζιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Είναι αυτονόητη η ανάγκη ύπαρξης χορηγών και χορηγιών που δεν θα διαστρέφουν και δεν θα αλλοιώνουν τον υψηλό συμβολισμό του Αγώνα. Όλοι οι χορηγοί θα αναφέρονται στα Δελτία Τύπου του Αγώνα, στα λογότυπα και θα τιμώνται σε ειδική εκδήλωση, που θα οργανώνεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο από το τέλος του Αγώνα.
Οι μελλοντικές διοργανώσεις θα χρειαστούν και θα είναι αναγκαίο να έχουν ένα κεντρικό φορέα διαχείρισης που θα πάρει την μορφή ενός Σωματείου Αμφικτυονικού τύπου, με την επωνυμία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. Σε αυτόν μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες, εθελοντές, κριτές, επόπτες, ιατροί, φυσιοθεραπευτές, φίλαθλοι, άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χορηγοί, μέλη των Πολιτικών Σωματείων και Συλλόγων των περιοχών που περνάει ο Αγώνας ή και από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ για τους ξένους συναθλητές, φιλάθλους, χορηγούς, συνεργάτες, η ιδιότητα του Αντεπιστέλλοντος Μέλους θα ικανοποιήσει την αγάπη τους και την φιλία τους για τη στήριξη του Αγώνα.
Ο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θα ακολουθεί την πορεία που συνάγεται από το γεωγραφικό ανάγλυφο και την τοπογραφία της Αττικής, της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας, την παράδοση και τις ιστορικές αναφορές, με κύρια χαρακτηριστικά του την πορεία από περιοχές με ιστορική αναφορά στα κλασσικά χρόνια, με αναφορές στον Μέγα Περιηγητή της αρχαιότητας, τον Παυσανία, αλλά και σε νεώτερες δρομολογήσεις.
Η διοργάνωση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια κάθε χρόνο τα 70 τραπέζια ανεφοδιασμού των αθλητών να έχουν όλα τα απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας για τον κάθε Αθλητή. Για κάθε τι που δεν αναφέρεται στην αναλυτική προκήρυξη του Αγώνα ο Αθλητής είτε θα το δίνει στην διοργάνωση προ του Αγώνα για να το προμηθευθεί στο σημείο που θα έχει επισημάνει, είτε θα το δίνει στον συνοδό του για να του το δίνει εκείνος στα 70 σημεία ανεφοδιασμού (και μόνον εκεί). Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η τροφοδοσία από τους συνοδούς του κάθε αθλητή επιτρέπεται μόνον στα σημεία τα καθορισμένα από την διοργάνωση (70 σημεία). Σε αντίθετη περίπτωση (εφοδιασμός του Δρομέα σε άλλα σημεία ενδιάμεσα) επιφέρουν ΑΜΕΣΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ του ΥΠΑΙΤΙΟΥ διότι αντιβαίνουν κάθε όριο ευγενούς άμιλλας και ευ αγωνίζεσθαι. Το ίδιο ισχύει και για τις παράνομες φαρμακο-διεγερτικές ουσίες και σκευάσματα (σύμφωνα με τους Ελληνικούς και διεθνείς νόμους), που δεν θα γίνουν ΠΟΤΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ από τον ΑΓΩΝΑ και που στην περίπτωση που γίνουν αντιληπτές από την ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, θα επιφέρουν ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΒΟΛΗ του υπαίτιου από τον ΑΓΩΝΑ και ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ του στην διεθνή και ελληνική δικαιοσύνη.
Είναι αυτονόητο για όλους ότι το τρέξιμο για μία ή δύο νύκτες σε δημόσιους δρόμους έχει σαν αναγκαία και ικανή συνθήκη την ύπαρξη και λειτουργία φακού κεφαλής ή χειρός, ανακλαστικών στα ρούχα ή τα υποδήματα και των αναλόγων εφοδίων (μπαταρίες). Η μη ύπαρξη αυτών καθιστά την συμμετοχή ΑΚΥΡΗ για λόγους ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΖΩΗΣ του κάθε συμμετέχοντα.
Κάθε χρόνο όλοι οι τερματίσαντες θα αναγράφονται σε ειδικό έγγραφο (πάπυρο) του οποίου ένα αντίτυπο θα φυλάσσεται στα Αρχεία των διοργανωτών, ένα θα δίδεται στον Δήμο Σπάρτης και ένα στον Δήμο της Αθήνας.
Σε κάθε τερματίσαντα θα δίδεται ένα βαρύτιμο μετάλλιο τερματισμού και μία σύνθεση που θα περιέχει μία Υδρία με νερό από τις Πηγές του Ευρώτα και μία Λύκηθο με χώμα της Αττικής Γης (γη και ύδωρ, δύο καθαγιασμένων από τους Αγώνες στους τόπους της Ελλάδας).
Ο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ καλεί ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ τους Ημεροδρόμους της γης σε μία ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ στο ΜΕΛΛΟΝ, που θα καταξιώνει την εποποιία του αρχαίου Ημεροδρόμου με την καθοριστική του συμβολή στη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.
Κάθε ένας και κάθε μία οι σύγχρονοι Ημεροδρόμοι τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, θα βιώνουν τα ίδια συναισθήματα που βίωσε ο Φειδιππίδης. Και ο τερματισμός τους στη Σπάρτη θα μεταφέρει κάθε χρόνο ένα σπουδαίο πανανθρώπινο μήνυμα συναδέλφωσης, ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στα πλαίσια των ΥΨΗΛΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ της ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΙΛΛΑΣ και του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ.
Η διοργάνωση του ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ εύχεται, με αφετηρία την πρώτη διοργάνωση, σε όλους κάθε χρόνο που θα συμμετέχουν να βιώνουν τις ίδιες μοναδικές εμπειρίες του Αρχαίου Ημεροδρόμου, στους τόπους που εκείνος πρώτος έτρεξε, και να τις μετουσιώνουν σε γνήσια ανθρώπινα συναισθήματα, που θα προβάλλουν παντού σε Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο τους τόπους και την Ιστορία τους, που χαράχτηκαν από την παρουσία του ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗ.
Και να’ναι σίγουροι ότι οι ανάσες τους, ο ιδρώτας τους, οι πατημασιές τους σε κάθε σχεδόν σημείο της διαδρομής θα ακουμπούν στην ΑΝΑΣΑ, τον ΙΔΡΩΤΑ, την ΠΑΤΗΜΑΣΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥ…
Ας τον ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΝ…
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επισκεφτείτε το site της διοργάνωσης
www.Phidippidios.gr η τηλεφωνικά με τον Κύριο Κωνσταντίνο Σάμιο στο 2105900685-6976079500