ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ «ΖΕΥΣ», ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ.

ΜΙΛΗΣΑΝ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Ένα παγκόσμια δημοφιλές αγώνισμα στο οποίο κοντά στους επαγγελματίες αθλητές μπορούν να συμμετέχουν και απλοί πολίτες, αποτέλεσε το αντικείμενο ομιλιών και συζήτησης στην Κατερίνη, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014, στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων – Ανοιχτού Πανεπιστημίου με τη συνεργασία του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δρομέων Πιερίας «Ζευς».

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (Εκάβη), ήταν ο αθλητικογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μαμουζέλος, ο Μαραθωνοδρόμος και σήμερα Διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων Σπύρος Ανδριόπουλος αλλά και ο επίσης Μαραθωνοδρόμος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαραθωνίου Αθηνών Κυριάκος Λαζαρίδης. Θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Μαραθώνας – Μαραθώνιος Δρόμος – Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΖΕΥΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΥΣΤΡΙΔΗΣ.

 

Πριν από την έναρξη των ομιλιών, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δρομέων Πιερίας «Ζευς», Χρήστος Μυστρίδης, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την παρουσία τους στην εκδήλωση και αναφέρθηκε, με λίγα λόγια, στη δράση του Συλλόγου.

«Ο Αθλητικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Πιερίας “Ζευς” με την πολύπλευρη δράση του έχει επιτύχει στη διάρκεια των πέντε μόλις χρόνων διαδρομής του να χαίρει εκτίμησης και αποδοχής στην τοπική κοινωνία.

Στόχος μας, για τον οποίο δουλεύουμε αθόρυβα και συστηματικά, είναι να επιτύχουμε όλοι μαζί να δώσουμε έμφαση στην αξία του αθλητισμού στη ζωή των νέων παιδιών αλλά και όλων των ηλικιών στην Κατερίνη και την Πιερία ευρύτερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μυστρίδης.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Σχολής Γονέων Κωνσταντίνος Κορομπίλης και ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης Θεόδωρος Παυλίδης.

 Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΣ

 Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον Γιάννη Μαμουζέλο, ο οποίος αναφέρθηκε στον «Μαραθώνιο της Αθήνας» και ειδικότερα «στην ξεχωριστή ιστορία 118 χρόνων» αυτού του Μαραθώνιου. Αναφέρθηκε, εν ολίγοις, στο γεγονός της μάχης του Μαραθώνα και στο ιστορικό προέλευσης του αγωνίσματος του Μαραθωνίου Δρόμου, όπως επίσης ανέλυσε τι σημαίνει «Κλασικός Μαραθώνιος» και ποια είναι η διαφορά του από τον «Αυθεντικό Μαραθώνιο».

 Μίλησε για τον νικητή του Μαραθωνίου Δρόμου στους πρώτους, μετά την αρχαιότητα, Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, τον Σπύρο Λούη, μίλησε όμως και για μεταγενέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και αθλητές, μέχρι τη σημερινή εποχή.

Επιπλέον, για τον Μαραθώνιο της Αθήνας ο κ. Μαμουζέλος μίλησε για την καθιέρωση του αγωνίσματος, για τις αμφισβητήσεις σχετικά με μετρική απόσταση και τις επιπτώσεις της, για τη διαδρομή που «πατά» σε δρόμους της αρχαιότητας, για τους αγώνες που έχουν διεξαχθεί σ’ αυτή, για τις μεγάλες μορφές αθλητών που έβαλαν τη σφραγίδα τους, για την εξέλιξη και τη σημασία του διεθνή αγώνα στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη αλλά και γιατί δικαιούται αυτός ο Μαραθώνιος να αποκαλείται «αυθεντικός».

ΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΙ Σ.ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Κ.ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

 Ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Ανδριόπουλος στη δική του εισήγηση αναφέρθηκε γενικά στον Μαραθώνιο Δρόμο και στην ανά τον κόσμο διεξαγωγή του, στους σκοπούς του αθλήματος, στην ψυχολογική, διαιτητική, σωματική και ενδυματολογική προετοιμασία των αθλητών, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της διαδρομής, για τους τερματισμούς, για τη συμμετοχή γυναικών, για τη βιομηχανία που υπάρχει πίσω από το άθλημα κ.ά.

Τέλος, ο Κυριάκος Λαζαρίδης, με τη βοήθεια φωτογραφιών, ξενάγησε τους ακροατές στο Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου. Εκεί, όπως είπε, φυλάσσονται ιστορικές φωτογραφίες, μετάλλια, κύπελλα και άλλα αντικείμενα που αφορούν τον Μαραθώνιο και μάλιστα πρόκειται για αντικείμενα που έχουν σχέση όχι μόνο με Έλληνες αθλητές αλλά και με αθλητές από το εξωτερικό.

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.